Уникален дрон я „чисти“  от оръжията на Запада

Уникален дрон я „чисти“  от оръжията на Запада

Необявената война на англосаксите (САЩ и Великобритания) и съюзниците им срещу Русия на украинска територия продължава да се засилва и разширява. Така влиятелният  The New York Times публикува статията на Бони Кристиян,  озаглавена: „Сигурни ли сме, че Америка не е във война в Украйна?“ В нея се  цитират обещанията на президента Байдън, че САЩ няма да участва пряко в конфликта в Украйна. Но и се припомня, че има твърде много примери за това, как американските лидери  постъпват точно обратно на обещаното. Уидро Уилсън спечели президентските избори през 1916 г. с обещанието, че Америка няма да участва в Първата световна война. Месец след като встъпи в длъжност той направи точно обратното – САЩ влязоха във войната. През 1964 г. по време на президентските избори Линдън Джонсън обеща, че няма да изпраща американски момчета на десет хиляди мили от дома им, за да вършат нещо, дето азиатците сами трябва да го правят. Но през февруари 1965 г., само месец след встъпването в длъжност, той нареди бомбардировките на Виетнам и „американските момчета“ се оказаха в тази далечна за САЩ  страна.

Днес границите между това, кое е война и кое не е, са опасно размити, пише The New York Times. САЩ дават на Украйна разузнавателна информация, която помага на нейните военни. Благодарение на нея Киев уби руски генерали и нанесе удар по руски военен кораб. САЩ дадоха десетки милиарди долари за въоръжаване на Украйна. В тази страна вече се доставени най-модерни ракетни и артилерийски системи, планира се тя да получи и свръхсекретни дронове, способни да носят  ракети „въздух-повърхност“  Hellfire. Ако си сменим местата – руски експерти си признаят, че са помогнали да бъдат убити американски генерали или да бъде потопен американски военен кораб, ще е ясен отговора на въпроса участват ли САЩ в тази война. Истината е, че това, което реално САЩ правят в Украйна, се нарича война, обобщава The New York Times.

И друга авторитетна медия – Foreign Policy, публикува голяма статия, посветена на „тръбопровода“, по който денонощно текат артилерия, танкове, бойни самолети, боеприпаси и др., за Украйна. На разположение на украинските въоръжени сили вече са  реактивни системи за залпов огън HIMARS, мощни артилерийски системи от калибър 155 мм – M777, FH70, M109, AHS Krab, CAESAR. PzH 2000, ракеты Harpoon и NSM, дронове-камикадзе  Switchblade-300 и др. С ускорени темпове се обучават  украински военнослужещи за  работа със западни танкове и бойни самолети. По американско нареждане в Източна Европа се реализира ускорена програма за преход на украинските военни към използване на най-съвременно натовско оръжие.

За съжаление, в тази опосредствана (прокси) война срещу Русия на украинска територия, все по-активно е участието и на България.  Американските марионетки, които вече са превзели на практика всички области у нас – от армията до образованието, ускоряват трафика на български боеприпаси и оръжия към Украйна. Доказателствата за това са твърде много: от стремително растящите печалби на предприятия от родния военно-промишлен комплекс в последните няколко месеца до публикации в световни медии. Foreign Policy пише за разглобяване на съветски бойни самолети, с които разполагат българските военно-въздушни сили и изпращането на частите за Украйна. Там те се сглобяват и веднага влизат в действие. От летищата в София и Варна транспортни самолети, натоварени с български боеприпаси летят за Полша, а после и в Украйна. Колони от украински тирове редовно са паркирани пред военният  завод  „Дунарит“ в Русе в очакване да бъдат натъпкани с негова продукция. Същата ситуация е и пред „Арсенал“ и т.н. The New York Times е категоричен: България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp.!

Заради ескалиращата прокси-война руската армия променя тактиката на бойните си действия и започва да използва все повече нови въоръжения. Това се отбелязва и от западни експерти. Така специализираната по военни теми медия Army Recognition пише за ново средство, които прилагат руските подразделения за унищожаване конкретно на американските гаубици М777.  Руският невидим дрон Zala открива оръжията и предава координатите им на артилеристите, които ги унищожават с „изключителна точност“. Доскоро за да се намират цели се използваха артилерийски наблюдатели и разузнавателни самолети. Сега Zala върши това оперативно и прецизно. Благодарение на бордови  GPS системи   западните оръжия точно се идентифицират и поразяват от далечни разстояния. Украинските артилеристи с техните западни оръжия нямат шансове да оцелеят, изтъква  Army Recognition.

Западните военни експерти са прави: дронът ZALA 421-16Е HD, за който пишат те, по много свои параметри няма аналог в света. Той е невидим не само за визуално наблюдение, но и за средствата на противовъздушната отбрана. За това допринасят малкият му електрически двигател, композитните материали, от които е изработен, светлата му маскировка и др.

Дронът лети на далечина до 75 км. Може да се намира във въздуха над 4 часа, като развива скорост до 110 км/час. Тежи 10.5 кг, размахът на крилата му е 2815 мм. Изключително маневрен е и е почти безшумен. Притежава много точно позициониране  (RTK Ready). Има шифрован канал за връзка и е защитен от радио смущения. Средствата за радиоелектронна борба на противника на него не му действат – те не могат нито да го открият, нито пък да блокират електрониката му.

На ZALA 421-16Е HD се монтират камери, а обработката на събраната фото и видео-информация се извършва от самия дрон по време на полета.  Той е способен да транслира видеопоток в HD-формат (разрешение от 1280 х 720 пиксели). Това позволява на неговият оператор да вижда и най-малките детайли на повърхността.

Засега дронът се използва за разузнаване, но се предвижда на него да се монтират в бъдеще различни стрелкови и взривни устройства.

ZALA 421-16EV HD  дистанционно се управлява от оператор, но е способен да работи и напълно автономно по зададена му програма. Може да бъде пуснат от всяко място – не се изисква специално оборудвана площадка за това, нито пък катапулт. Неговият създател е дублирал системите му за сигурност, което го прави изключително надежден.

Но едно от най-големите достойнства на ZALA 421-16Е HD е, че на практика той е неоткриваем от главите за самонасочване на преносимите зенитно-ракетни комплекси, които Запада е доставил в огромни количества на украинските въоръжени сили. Невидимостта му го защитава и от стрелба с огнестрелно оръжие.

Zala днес е име на цяла серия от дронове – по-малки, но и по-големи. Така Zala 421-20 е с радиус на действие от 120 км, а времето на полета му е 11 часа. Zala 421-02 и Zala 421-02X са от типа вертолети. Те могат да се намират във въздуха 6 часа, да летят на разстояние до 50 км и да  пренасят товар от 50 кг.  ZALA 421-16EV  е   „конвертоплан“ – хибрид от самолет и вертолет, което му позволява да излита и каца вертикално в автоматичен режим. ZALA 16E5G  разполага с програмно-апаратен комплекс, съставен от невронни мрежи и изкуствен интелект. Той е първият в света дрон от самолетен тип, който е снабден с хибридна силова установка – електромотор и двигател с вътрешно горене.

Zala Cube е от типа „дрон-камикадзе“  (баражиращ боеприпас), който също вече се използва в операцията в Украйна. Изстрелва се незабелязано за противника, безшумен е. Лети със скорост от 130 км/час и носи боеприпас от 3 кг.  Открива целта независимо дали е видима или е скрита и стремително я атакува вертикално. Ако тя е танк например, дронът  я  удря откъм най-малко защитената му част – купола (кулата). На практика на  Zala Cube  е невъзможно да се противодейства от противника – ударът му е непредотвратим.

Всички дронове от семейството Zala са много лесни за работа. Създава ги  Zala Aero, която е част от холдинга „Калашников“. Той произвежда около 95 на сто от стрелковото оръжие на Русия, но също така и дронове, скоростни транспортно-десантни и щурмови катери за спецназ, както и високо точно оръжие.

Росгвардия започна първа да използва на украинска територия ZALA 421-16Е HD в края на  април тази година. Сега, след като руските военни подразделения промениха тактиката на бойните си действия, дронът вече ефективно служи и на тях. Благодарение на него рязко нарасна откриването и унищожаването на тежки оръжия, с  които Запада продължава да тъпче Украйна.

Операторите за Zala се подготвят в знаменитото руско десантно училище в град Рязан, намиращо се на десния бряг на река Ока, на около 200 км от Москва.

Една от загадките, на която сега търсят отговор западни военни, е как  експертите на  Zala Aero са съумяли да постигнат невидимост на ZALA 421-16Е HD, без да използват елементи от „стелс“ (т.н. „технология с ниска радарна видимост“). Но едно  вече е ясно: руснаците са създали нов, непознат досега принцип за достигане на незабележимост!