Умираме заради това, което недостатъчно похапваме

Умираме заради това, което недостатъчно похапваме

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/908165/875a14b4-ec4c-4ff2-a28e-448449d11b97/s320

Хипократ е знаменит древногръцки лечител и философ, заслужено наричан “бащата на медицината”. Роден е около 460 г. пр.н.е. на остров Кос, умира около 370 г.пр.н.е. в Лариса. Автор е на много трудове, наречени “Хипократов сборник”. С името му е свързана и Хипократовата клетва, която лекарите полагат за етично прилагане на професията си.
Хипократ ни е завещал и една сентенция, за която днес в нашата дигитална епоха малцина се сещат: храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна. А в това, че тя е не само мъдра, но и вярна, ни уверява едно много полезно проучване на тема “Глобална тежест на заболяванията”. Основни резултати от него публикува
авторитетното медицинско списание The Lancet. Главният извод до който стигат учените е: причината за всяка пета смърт в света е неправилното хранене. При това става дума не толкова за потребление на вредна храна, а най-вече за отсъствието в менюто на хората на полезни продукти.
Изследването обхваща период от близо три десетилетия – от 1990 до 2017 г., като в него са участвали 130 учени. Те са наблюдавали 15 фактора на хранене на населението в 195 държави. Учените са анализирали потреблението на основни хранителни продукти. Установили са и влиянието на лошото хранене върху смъртността и развитието на неинфекциозни заболявания.
Проучването разкрива, че през 2017 г. причината за много смъртни случаи е неправилното хранене. Става дума за внушителна цифра – 11 милиона души или около една пета от всички регистрирани смъртни случаи в света. Особено тревожна е очертаващата се тенденция – през 1990 г. починалите заради лошо хранене са били 8 милиона души.

https://i0.wp.com/yummi.club/wp-content/uploads/2015/08/dieta-zazracne-potraviny-pro-hubnuti-ii-sh.jpg?w=640&ssl=1

Неправилното хранене ни осигурява сериозни заболявания, които съкращават живота ни преждевременно. Заради него 10 милиона души са получили сърдечносъдови заболявания и са починали от тях преди две години. Други 913000 са заболяли от рак (лошото ядене води до 12 вида рак!) и също са починали през 2017 г. Диабетът е довел до преждевременна смърт на други 339000 души. Тези три фактора са породили и различни хронични заболявания, които са станали причина за 66 на сто от случаите на инвалидност.
Страните, където много хора се хранят правилно, имат и най-малък броя на смъртни случаи поради тази причина. В челната редица са Франция, Испания, Япония, Андора – княжество, разположено между Франция и Испания. А страната-еталон за здравословно хранене е Израел. Затова е и с най-ниският показател за смъртност поради неправилно хранене: 89 случая на 100000 годишно. Точно обратна е ситуацията в Узбекистан – 892 смъртни случая на 100000 годишно.
Учените са отчели 15 елемента на нездравословно хранене – като ниско съдържание в менюто на човека на плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти, ядки и семена, прясно мляко, фибри, калций, омега-3 мастни киселини от морски дарове, полиненаситени мазнини. Пет опасни продукта се употребяват в твърде големи количества. Става дума за червено месо, колбаси, сладки разхладителни напитки, транс-мазнини, сол.

https://i0.wp.com/ocheninteresno.com/wp-content/uploads/2017/05/eshte-menshe-no-chashhe.jpg?w=640&ssl=1

Оказва се, че съоотношението в менюто на всички тези елементи не е било оптимално за преобладаващата част от човечеството. Разпространена е била например, свръхконсумацията на вредни подсладени напитки (49 гр вместо 3 гр), обработено месо (4 гр вместо 2 гр), сол (6 гр вместо 3 гр).
Истината е, че лошото хранене съкръщава продължителността на живота на човека. Все повече хора умират във възрастовата група между 40-60 години от т.н. “неинфекциозни заболявания” – тези, които не могат да се предават от човек на човек. Те са рак, инфаркт, инсулт, диабет… А основната причина да се срещнат с тях, е неправилното им хранене. През 2017 г. твърде високата консумация на сол е довела до смъртта на 3 милиона души. Твърде малкото потребление на пълнозърнести продукти също до 3 милиона смъртни случаи. Недостигът на ядки и семана – на 2 милиона, на плодове – също на 2 милиона смъртни случаи.
Основният извод за нас, простосмъртните от това изследване е, че недостигът на полезни храни на трапезата убива всеки – независимо от пол, възраст, местоживеене, доходи…

Ако искаме да съхраним здравето си, трябва да мислим не толкова за това, какво да избягваме да ядем, а какво да похапваме. Да фокусираме вниманието си върху полезните за организма ни продукти – плодове, зеленчуци, ядки, фибри, бобови и пълнозърнести храни, млечни и морски продукти.
И тогава вероятността, че ще ни има още много години на този прекрасен луд свят, вече ще е далеч по-реална.