Украинският конфликт се пренася и в Космоса!

Украинският конфликт се пренася и в Космоса!

През юли м.г. висши американски военни и чиновници участваха в ежегодният  форум в курорта Аспен (щата Колорадо), посветен на националната сигурност. На него интересно изказване направи  Джон („Джей“) Реймънд – командващ Космическите сили на САЩ. Според генерала,  Космосът играе критична роля и в украинският конфликт. Благодарение на американски спътници прецизно се насочват с GPS най-нови въоръжения и боеприпаси, доставени на Украйна. Те се използват най-активно и за наблюдение и разузнаване. Благодарение на тях за първи път в човешката история  пространството в Украйна се е оказало и най-прозрачното.

Генерал Реймънд  отбеляза участието не само на военни, но и на американски търговски спътници в конфликта на украинска територия. Той визира конкретно сателитната система Starlink, собственост на корпорацията SpaceX на Илън Мъск. Благодарение и на нея осезаемо са били увеличени възможностите за комуникация на украинските въоръжени сили. Летящите на височина от около 210 км над бойното поле спътници Starlink, осигуряват високоскоростен достъп до интернет и позволяват на украинските войски на бойните позиции да поддържат връзка с командването в реално време. Според американската специализирана медия Air Force Magazine, която написа интересен анализ за форума в Аспен,  активното включване на спътници във войната с Русия в Украйна е изключително ефективно!

Няколко седмици преди форума в Аспен, в САЩ се проведе и друга конференция, пак посветена на националната сигурност (CNAS). На нея заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул, обеща страната му  да увеличава потока от разузнавателна информация на Украйна. Това ще позволи доставените на украинския режим ракетни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS и MLRS да стават още по-прецизни. Коул обясни, че става дума за високоточни боеприпаси с огромна мощност, които по този начин ще бъдат икономисвани.

Участието на американски спътници в обявената на Русия от САЩ и съюзниците му опосредствена (прокси) война, естествено, не е никаква тайна за руските военни. Те  изтъкват, че предадената от американски спътници информация  е оказала помощ на противниците им в тяхната операция за потопяване на крайцера „Москва“. Няколко часа след започването на пожара на него, Пентагона вече е разполагал със спътникови снимки на потъващият кораб.  Благодарение на американски военни спътници работи и украинската система за противовъздушна отбрана (ПВО), както и украинската артилерия срещу руската (в т.н. контрабатерейна борба). Спътниците на САЩ дават на украинските военни информация за точното разположение на руски командни щабове, складове за боеприпаси, гориво, за придвижването на войски и въоръжения и т.н. Това позволява на украинците да планират и нанасят точни удари по важни руски обекти.

Руските експерти са наясно също, че във войната срещу страната им американците са включили и търговски спътници. Така на 3 юли м.г. украинците изстреляха три ракети „Точка-У“ с касетъчни бойни глави,  срещу руският град Белгород, разположен на 40 км от границата с Украйна. Ракетите бяха унищожени от руската ПВО, но части от тях паднаха върху  домове. Повредени бяха 21 жилищни блока и 40 къщи. Загинаха 4 човека, други 4, сред които и едно дете, бяха ранени. Разследването на този терористичен акт показа, че няколко дни преди той да се случи, американският търговски спътник  GeoEye-1 на компанията Maxar, е правел подробни снимки на града. Освен него непосредствено преди атаката на мирното население на Белгород, той е бил сниман и от американските спътници  Worldview-2 и Worldview-3.

Според агенция „РИА Новости“, американски търговски спътници са фотографирали и остров „Змейни“ в Черно море в навечерието на украинската атака срещу него. Американският спътник Worldview-1 е снимал и нефтопреработващото предприятие в Ростовска област (Русия) три дни преди то да бъде  нападнато от украинските сили. Американски спътници са наблюдавали и снимали сондажните платформи на „Черноморнефтгаз“, веднага след което украинците са ги бомбардирали.

Естствено, в тази ситуация за руското командване все по-важна задача е да блокира дейността, а ако се наложи да пристъпи и към унищожение на американски спътници – военни и търговски, работещи над Украйна. За това руските военно-космически сили разполагат с всички необходими средства. Своите възможности те показаха през ноември 2021 г., когато най-нова руска ракета (DA-ASAT), свали старият съветски спътник  „Целина-Д“, намиращ се на орбита още от 1982 г. Тогава американски експерти буквално бяха шокирани от технологичните постижения на Русия в областта на противоспътниковите оръжия.

Сега Русия активира своите изключително ефективни системи за радиоелектронна борба (РЕБ) за противопоставяне на американските спътници. Влиятелният вестник The Washington Post (WP) разказва за секретно оръжие, което Русия използва, за да блокира работата на спътниците Starlink на украинска територия. За него медията е узнала от разкритите секретни източници на Пентагона. Съгласно американското разузнаване, Русия в последните месеци все по-активно използва новата си система за РЕБ „Тобол“. Тя разполага като минимум със седем комплекса от тях, три от които са активирани за създаване на нарушения в работата на Starlink на украинска територия. Става дума за разположени в района на Москва, на Крим и  Калининград комплекси „Тобол“. Те са в състояние да въздействат на територията на цяла Украйна. В секретните документи, които е проучил The Washington Post, се прави извод, че усилията на Москва да закрие достъпа на украинските сили до спътниковите линии на  Starlink, са се оказали далеч по-ефективни, отколкото се е предполагало по-рано.

А това е изключително неприятен факт за украинския режим. Неговите въоръжени сили използват портативни терминали на SpaceX,  за да се свързват на бойното поле, да получават и предават разузнавателни данни. Останалите им възможности за комуникация, като радиостанции и мобилни телефони например, изцяло се контролират от руските военни.

Основното предназначение на комплекса за РЕБ „Тобол“ (назован е на името на река, преминаваща през Русия и Казахстан) е да защитава руските спътници от електронно нападение. Ето защо той се разполага там, където се намират комплексите за следене на спътници. Оборудването му е е мобилно, както и това на руските спътникови  системи за следене.

Западни медии все по-често пишат и за друга ефективна руска система за РЕБ – мобилната „Тирада-2С“, която е в състояние да създаде много проблеми на американските спътници. Този руски комплекс може напълно да прекъсне всякаква връзка на конкретен обект със спътник. При активирането му спътникът просто престава да работи – той не е в състояние да предава сигнали, независимо от равнището му на защитеност. Комплексът е обслужван от 5 човека, а за разгръщането му е необходим половин час. Цялата информация за неговите характеристики е свръх засекретена, но според военни експерти това ново руско въоръжение за РЕБ е изключително ефективно. В публичното пространство се появи информация, че един мобилен комплекс „Тирада-2С“ вече работи в района на Донбас.

Но и това не е всичко: руски учени разработиха най-нова уникална система за РЕБ, която напълно блокира работата на военни спътници на противника на орбита. Тя е в състояние да ги порази на височина около 36000 км над морското равнище. Мощността на нейните излъчватели позволява не само да бъде подавяна, но и безвъзвратно да бъде изваждана от строя електрониката на противника.

Блокирането на дейността на американските военни и търговски спътници над територията на Украйна на практика ще  обезоръжи нейните въоръжени сили. И ще ги приближи към неизбежната им участ – пълната им капитулация.