Проектът им за „антируска Украйна“ се проваля!

Проектът им за „антируска Украйна“ се проваля!

Два месеца след началото на руската операция в Украйна приключи нейният първи етап. На 19 април външният министър на Русия – Сергей Лавров, съобщи за започването на нейната втора  фаза.

Западни военни експерти са силно впечатлени от ефективността на руските въоръжени сили, показана след 24 февруари. Техният противник – украинската армия нито не е слаб, нито пък е лошо снабден. Украйна има сериозен военно-промишлен комплекс и произвежда значителна част от необходимите и боеприпаси и въоръжения. За последните осем години (след организирания и ръководен от САЩ държавен преврат в Киев през 2014 г.), тя буквално бе залята с модерни натовски оръжия и технологии. Професионални инструктори от армиите на САЩ, Великобритания, Канада, Полша и други държави непрестанно тренираха нейни бойни подразделения и  командния и състав. Не случайно НАТО поставя украинската армия по военен потенциал и боеготовност на десето място в  Европа и на 22 място в света.

Но това, което се случи през първата фаза на руската операция свидетелства що за професионалисти са военните на САЩ и НАТО, чиито представители са обучавали дълги години  украинци. И категорично доказва превъзходството на руската армия. През изминалите два месеца Русия използва неголеми военни сили – численият превес  бе на украинска страна. Но на руските военни им трябваше само едно денонощие, за да превърнат въоръжените сили на Украйна в разпръснати и изолирани подразделения, лишени от координация и неспособни за сериозни атаки. Темповете, с които се движеха руските войски са наистина зашеметяващи – до 100 км в денонощие! През 2003 г. на САЩ им трябваха цели две седмици за да доближат до Багдад, докато руските военни само  12 часа след влизането си на украинска територия започнаха обкръжаването на Киев. Наистина  мънлиеносен  скок, който света не е виждал досега! Да не забравяме, че по територия Украйна е най-голямата държава в Европа. И за разлика от Ирак – страна, която е не само по-малка, но е и предимно  пустиня, Украйна е гъсто заселена и застроена. Но въпреки това на руските войски им трябваха две седмици за да обкръжат значителни части от украинската армия в Донбас,  да освободят крайбрежието на Азовско море, да установят контрол над голяма част от черноморското крайбрежие.

Но онова, с което руските военни впечатляват всеки нормално мислещ човек  е тяхната хуманност, показана в първата фаза на операцията. Не случайно колосални ресурси хвърлиха овластени западни и български недоразумения за да ги демонизират. И хората да забравят  за милионите избити, ранени, осакатени мирни жители от американски и натовски военни в техните несекващи агресии само през последните две десетилетия. Както подчертава изтъкнатият американски учен и писател Пол Робъртс  руската военна операция стана пълна противоположност на „неизбирателните бомбардировки от страна на Вашингтон и НАТО на гражданското население в Сърбия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Пакистан.“ За него  „стратегическата слабост на Русия е не в нейната военна мощ, а в уважението и към международните правила за водене на война и нежеланието и да причинява вреди на украинското население“.  Това е огромна грешка, защото „никакво международно право няма. В действителност западните държави не спазват даже своите собствени вътрешни закони“, изтъква Пол Робъртс.

Заместник-командващият войските на Централният военен окръг на Русия – генерал  Рустам Минекаев, разкри целите, които трябва да бъдат постигнати във втората фаза на руската операция: пълен контрол над Донбас и Южна Украйна, осигуряване на сухопътен коридор за полуостров Крим. И още нещо – достъп до Приднестровието, където според генерала „има факти на притесняване на рускоезичното население“. Става дума за част от територията на Молдова, на която е разположена миротворческа оперативна група от руски войски на брой около 1700 души. В нея служат и много родени в този регион хора, които са с руски паспорти.

Южна Украйна, която заедно с Донбас е новата цел на втората фаза на операцията, включва пет области – Одеска, Николаевска, Херсонска, Запорожска и Днепропетровска. Под пълен руски контрол вече е Херсонска област и нейният център град Херсон. От средата на март под частичен руски контрол е и Запорожска област. Освобождаването на Запорожската и Днепропетровската области ще започне след приключване на битката за Донбас. А следващите ги етапи ще са Николаевска и Одеска област, с излизане на границата с  Приднестровието и блокиране на Одеса – главната военно-морска база на Украйна. Неизбежно ще има и трета фаза на операцията, за да бъде освободена от неонацисткият режим изцяло т.н. Новорусия, в която влиза и Харковска област.

Даниел Л. Дейвис е подполковник от армията на САЩ с 21-годишна военна служба, участвал е в четири бойни операции (две в Ирак и две в Афганистан). Сега е старши сътрудник и военен експерт по приоритетите на отбраната, работи за Defense Priorities. Той е убеден, че  в Донбас, където са  съсредоточени над 40000 украински войници и офицери – най-боеспособната част от украинската армия, руснаците ще следват подхода, вече успешно реализиран в Мариупол. Украинските войски ще бъдат плътно обкръжени и лишени от  достъп до продоволствие, гориво, боеприпаси, до нови въоръжения. Руски изтребители и бомбардировачи, ударни вертолети, високоточно оръжие, дронове и далекобойна артилерия планомерно ще унищожават  възможните линии за снабдяване на украинците. А след това ще започне методичното ликвидиране на всички, които откажат да се предадат. Дейвис категорично не е съгласен със  свои колеги, които са на мнение, че руснаците са изчерпали силите си в първата фаза на операцията. И привежда доказателство за това: само към северния фланг на украинските войски в Донбас сега са добавени около 70000 руски военнослужещи с бронирана техника. Руската армия непрекъснато обстрелва и украинските позиции в Харков и на юго-запад в Херсонска област, за да не им позволи да се насочат към фронта в Донбас. Подполковник Дейвис е убеден: разгромяването на донбаската групировка на украинските войски е неизбежно!

Много сериозна ще е промяната в руската тактика във втората фаза на операцията. След съобщенията за изтезанията и разстрелите от украински военни и фашисти на руски военнопленници, след множеството факти за използване на мирни украинци като жив щит от украинските военни, след  несекващото артилерийско и ракетно обстрелване и избиване на мирни жители на Донбас, след чудовищните лъжи за „зверства на руския окупатор“ от страна на неонацисткия режим в Украйна, вече няма място за „хуманност“.  Сега подходът на руснаците към врага ще е твърд и  безпощаден. Доказателство за това е и факта, че непосредственото ръководство на руската операция е поверено на армейски генерал  Александър  Дворников, който е познат не само с огромният си професионален опит, но и като суров и дори жесток, когато е необходимо,  воин.

Военни журналисти, които съпровождат руските бойни части във вече  започналата втора фаза на операцията, отбелязват непознатото за нейният първи етап техническо и огнево превъзходство на руската армия над украинската. Руснаците  сега не жалят снаряди и авиобомби, най-активно използват дронове и са задействали много подразделения на частите за специални операции (спецназ). При най-малък опит за противодействие на руската пехота позицията на противника буквално се изпепелява с артилерия и авиация. За руските войници остава само да влезат и да прочистат „обработената“ територия. Руски журналисти, които са отразявали различни въоръжени конфликти, са буквално изумени най-вече  от количеството артилерия, която е задействана във втората фаза на операцията. В основните направления на удара – като към град Славянск например, „боговете на войната“ (така наричат артилеристите) не престават да работят нито за миг: канонадата е непрекъсната. Стволовете на оръдията буквално са почервенели от интензивната им дейност.

А в отговор на увеличаващият се приток на оръжия от Запада към Украйна руските войски започнаха да разрушават ключови възли на украинските железници в цяла Украйна. Така много скоро ще стане напълно безсмислена операцията на САЩ и неговите марионетки по света и у нас за  снабдяване на украинската армия с нови и мощни оръжия и боеприпаси. А онази част от тях, която все пак достигне до зоната на военните действия руснаците или ще унищожават, или ще превземат и ще я използват срещу украинците.

Руската победа над украинският неонацистки режим става все по-очевидна. Това вече не е тайна   дори и за европейският лидер на русофобите –  британският премиер Борис Джонсън. Влиятелната медия Financial Times пише: „Борис Джонсън признава, че Русия може да спечели войната“ в Украйна! На въпрос на журналисти ще може ли Русия да победи в конфликта, британският премиер е заявил: това е „реална перспектива“. И е добавил, че Путин е пълен с решимост да  „смеле украинците“.

Операцията на Русия в Украйна несъмнено ще постигне основната си цел – пълно освобождаване от неонацисткият режим на Новорусия. А това ще означава, че след приключването и проекта на Запада за създаване на „антируска Украйна“ го очаква тотален провал. Нейното бъдеще като самостоятелна държава ще е под въпрос – тя ще бъде лишена не само от достъп до море, но и от основният си икономически потенциал, който е разположен  в освободените територии.

Що се отнася до съединяването на Русия с Новорусия то е  неизбежно и безвъзвратно.