В отлична форма и в стоте си години

В отлична форма и в стоте си години

За повечето от нас ползата от плодовете и млякото е толкова очевидна, че не си струва да привеждаме аргументи за това. Но не и за Мари-Луиз: тя е точно на обратното мнение. И признавам, че трудно може да бъде оборена, след като се запознаете с личната и история. Мари-Лу, както я наричат нейните познати, е вече на 100 години. И се чувства прекрасно, преизпълнена е с жизнена енергия и ентусиазъм.

Мари-Лу живее в малкото френско градче Исберг (с население около 10000 души), близо до белгийската граница. Работното и място от 1932 г. до днес е неизменно – собственият и бар. Родителите и го откриват и я изпращат да го обслужва. По това време момичето е само на 14 г. Управлението на бара поема след смъртта на баща си през 1954 г.

Как съхранява прекрасната си форма тази мила дама? Тя е намерила разковничето за себе си:

-Никога не яжте плодове или пийте мляко – казва Мари-Лу.- Когато се храня пия вода. Е, и чашка питие с чувство за мярка.

В интерес на истината, ако потърсите ще намерите и експерти, които ще я подкрепят по отношение на млякото. Съществуват мнения, че то води до главоболие, нарушения в храносмилането, болки в ставите, намален имунитет, сърдечносъдови заболявания, рак… А да не забравяме, че с млякото поемаме и антибиотици, пестициди, хормони и пр., с които производители тъпчат животните. Това определено се отразява недобре на организма ни.

Странични негативни ефекти имат и любимите ни плодове – те съдържат много захари, калорични са, някои сгъстяват кръвта (като грейпфрута например, заради фуранокумарина, който има в него), киселинни са и пр.

А учени от университета в Монреал установиха, че плодовете губят паметта ни. Съдържащата се в тях фруктоза пречи на хормона инсулин да извлича от захарта енергия, която е необходима за работа на невроните ни.

Това ви разказвам в интерес на истината, защото всяко нещо си има своите слънчеви, но и сенчести страни. Що се отнася до моята скромна личност  нямам желание да се отказвам от плодовете, нито пък и от чашата кисело мляко. Те са всеки ден на трапезата ми, с изключение на понеделника, когато гладувам.

Но всъщност историята е за невероятната Мари-Лу, която въпреки своето столетие всеки ден точно в 8:15 сутринта отваря малкия си бар за своите клиенти. И няма никакво намерение да се пенсионира.

-Аз съм целеустремен човек – споделя тя пред журналисти. – Няма никакъв смисъл да живееш, без с нищо да се занимаваш и от нищо да не се интересуваш!

Мари-Лу ни доказва, че може да си в отлична форма, независимо от многото десетилетия зад гърба ти. И затова не са нужни, кой знае какви усилия или академични титли. Просто не трябва да те напуска чувството за мярка във всичко. А също да искаш да си полезен и нужен.

И никога да не се предаваш!