Промиват мозъците ни, за да им купуваме продуктите

Промиват мозъците ни, за да им купуваме продуктите

https://i0.wp.com/www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2015/11/5516663c58053aadf19b19ef08136521.jpg?w=640&ssl=1

Не съществува друга човешка дейност, която по размера на прибираните печалби да се мери с производителите на лекарства. И тъй като алчността е безгранична, фармацевтичните компании не спират нито за миг да промиват мозъците ни, за да купуваме продуктите им. Щедро заплащани от тях маркетолози и рекламисти преувеличават възможностите на лекарства да помагат на човек със здравословни проблеми. И същевременно правят всичко по силите им, за да скрият или подценят рискове, свързани с тяхното приемане.
Ако напишете “диклофенак” (известен е и под наименованията волтарен, диклоберл) в търсачката, ще бъдете затрупани с изкусителни съобщения за неговите невероятни възможности да успокоява болката. Препаратът най-вече се препоръчва на хора, които страдат от мускулно-скелетни и възпалително-дегенеративни заболявания.

Рекламата го определя като лекарство с голяма полза и незначителен риск. И естествено – харчи се повече от добре, за радост на производители и търговци.
Специалистите по промиване на мозъци въобще не ги вълнува това, дали възхвалявания от тях препарат е безопасен за здравето на човека или не. А истината е, че той не просто носи рискове, а направо си е смъртоносно опасен за този, който го взема.
Най-ново проучване на датски учени, което е публикувано в авторитетното издание “British Medical Journal”, стига до извода, че това широко разпространено обезболяващо лекарство увеличава риска от смъртоносни заболявания с цели 50 на сто!
За да стигнат до този извод датските учени са наблюдавали 6,3 милиона жители на Дания на възраст от 46 до 49 години.

И така била открита зависимостта между приема на диклофенак и различни сърдечносъдови нарушения – аритмия, исхемичен инсулт, сърдечна недостатъчност, сърдечен пристъп. Тези усложнения са се появили още в първите 30 дни от употребата на това лекарство. Опасният ефект е бил забелязан и при хора, които са приемали понижени дози от него.
Съвсем не са малко и младите хора, които лековерно приемат внушенията на различни манипулатори за невероятната полза от антиоксиданти. И гълтат харчета и капсули с витамин С, други препарати. Но китайски учени установиха, че вземането на антиоксиданти отслабва стресоустойчивостта на организма и предизвиква преждевременно, неестествено бързо състаряване точно на младите. Но и възрастните хора трябва да знаят, че неразумния прием на изкуствено произведени антиоксиданти носи сериозни рискове за здравето им.


В стремежа си да изпразват джобовете ни производителите на лекарства и търговците непрекъснато вдигат и цените им, дори ако в основата на препаратите стоят примитивни и евтини съставки. Преди време авторитетния вестник The Wall Street Journal разследва подробно историята със скока на цените на лекарства в САЩ. Така бе установено, че стойността на болкоуспокояващия препарат Treximet е скочила от 20 долара за опаковка на 720 долара! Компаниите Pharmasse и Gilead без никакви причини са вдигнали над два пъти цената на Sofosbuvir – лекарство за лечение на хепатит C. И пациентът трябва да плаща вече 84000 долара вместо 36000 долара.
Шокираща е и историята с лекарството Daraprim за лечение на онкоболни: цената на една таблетка бе увеличена от производителя от 13 на 750 долара – скок с 5500 на сто. Това означава, че годишния курс на прием на лекарството, струва на пациента над 600000 долара – цена, която няма как да бъде покрита от една медицинска застраховка. Кой знае защо, но си мисля, че тази практика не е непозната и у нас…


Производителите на лекарства са невероятно изобретателни. Появи се информация, че четири мощни биотехнологични компании разработват нови препарати против болести, свързани с остаряването. Става дума за т.н. сенолитици, чиято цел е да чистят тялото от престарели клетки, които са причина за сърдечносъдови и очни заболявания, за болестта на Алцхаймер, артрит и др. Те се натрупват в организма ни в резултат на стреса и стареенето, престават да се делят, но не умират, както обикновените клетки. Очертава се нов необятен пазар, който обещава да донесе на производителите над 21 милиарда долара печалба: борбата със стареенето. При такива фантастични печалби и при наличието на милиони хора, жадуващи безсмъртие, новите препарати ги очаква шеметен успех. А за рисковете от приложението им, както винаги ще си е виновен наивния и доверчив потребител…
Тенденцията е ясно изразена: цените на лекарствата неудържимо ще летят нагоре. А опасностите от приема им за пациента няма да намаляват, те също ще растат.


Решението е едно: да живеем така, че да не ни се налага да търсим евтини и най-вече безопасни за здравето ни лекарства.
Просто, защото такива няма и едва ли може да има.