Тъпче васалите си с оръжия, докато мостовете и падат

Тъпче васалите си с оръжия, докато мостовете и падат

https://i0.wp.com/s.hdnux.com/photos/37/63/01/8335481/3/rawImage.jpg?w=640&ssl=1

САЩ ускоряват милитаризацията на Източна Европа. Нейни модерни въоръжения сега пристигат в Германия, Полша, Румъния… Под мощният американски натиск скоро те ще залеят и  други източноевропейски държави. Сред тях ще е и прекрасната ни Татковина. След срещата на членове на шуробаджанашката компания на „харвардските възпитаници“ с пратеници на далечна Америка, водени от Дерек Шолей – съветник към нейния Държавен департамент, стана ясно, че и нас ни „заплашва Русия“. И затова президентът ни спешно свиква  заседание на КСНС, след което вероятно ще научим, че и в България ще бъдат настанени американски военни подразделения и оръжия.

Особено интензивни са сега полетите на американски военно-транспортни самолети към Украйна. Само през миналата година  САЩ и доставиха стотици тонове оръжия за над 650 милиона долара. Но това изглежда им се струва малко и на 22 януари т.г. американският президент одобри нови 200 милиона долара за допълнителни въоръжения за Украйна. Създаден бе и въздушен мост за тяхното транспортиране до тази страна, твърди The Wall Street Journal. По него само в рамките на три дни (от 22 до 25 януари т.г.) американците доставиха в Украйна над 250 тона военни товари. Общо за периода от 22.01. до 4.02. т.г.,  американски военно-транспортни самолети са докарали в Украйна над 650 тона оръжие.

А шефът на  Държавния департамент на САЩ – Антъни Блинкен заявява, че неговата страна  няма никакво намерение да спира доставките на въоръжения за Украйна. Нещо повече:  разглеждат се различни варианти за тяхното увеличение. В момента Украйна получава от Америка противотанкови комплекси, огнестрелно оръжие, преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър“, боеприпаси и др. На летище „Бориспол“ долетяха и щурмови (нападателни) ракетни установки M141 Bunker Defeat Munition. С тези огнемети американците успешно прочистваха пещерният комплекс Тора-Бора в Афганистан. Сега украинските им колеги се готвят с тях да изпепеляват жилищни квартали заедно с хората  в Донбас.

Русия е разтревожена и от появилите се  съобщения, че е възможно Украйна да получи мобилни зенитно-ракетни комплекси THAAD (Terminal High Altitude Area Defence – THAAD). Съседката и поиска САЩ да разположат край град Харков няколко дивизиона THAAD. Заедно с тях  е и мощната радиолокационна станция AN/TPY-2, която е способна да следи за въздушно-космическата обстановка над голяма част от руската територия. Ако бъдат настанени тези дивизиони, те ще бъдат обслужвани от американци – на подобни високо технологични системи, те не допускат никой друг. Евентуална поява на THAAD с нейните ракети-прехващачи, ще е напълно реална заплаха за руския стратегически ядрен потенциал. А това Русия не може да допусне и неизбежно ще реагира – ще ги унищожи например. Това като нищо може да даде  старт на началото на Третата световна и първата и последна ядрена война.

За всеки що годе нормално мислещ човек е пределно ясно, защо САЩ ескалират милитаризацията на Украйна и на цяла Източна Европа, в това число и на България. Тяхното огромно желание е една  въоръжена до зъби Украйна да започне продължителна и кръвопролитна война с Русия. Това не само ще и причини много щети, но и ще осигури на американския военно-промишлен комплекс  печалби за трилиони долари.

Ситуация, която поставя под съмнение адекватността на образите, които днес са на ключови позиции в държавната йерархия на Америка. Предизвиквайки война с Русия те подписват смъртната си присъда. А от друга страна да хвърляш на вятъра стотици милиони долари за една предварително обречена на провал кауза, е свидетелство за пълно пренебрежение на интересите и на собствения си народ. Та тези огромни пари, задигнати от данъкоплатците, биха могли да се дадат за решаване на много сериозни проблеми, които днес има самата Америка. Защото истината е, че онази лакирана държава, която родни „евроатлантици“ и медии денонощно ни я пробутват от телевизионните екрани, има много малко общо с реалната Америка. С държавата, в която цели сектори буксуват и отказват да работят, защото са лишени и от необходимите им инвестиции.

https://i0.wp.com/fm.cnbc.com/applications/cnbc.com/resources/img/editorial/2013/01/15/100381126-_sites-default-files-images-100381126-crumbling-road-new-hampshire-gettyp.jpg?w=640&ssl=1

В американската медия The Hill се появи любопитна новина. Нейният автор Лекси Лонас съобщава, че буквално няколко часа преди президентът Джо Байдън да посети град Питсбърг, в него е паднал мост. Трима души са се оказали в болница, а градските власти са поискали помощ от тамошния Червен кръст.

И това съвсем не е уникален инцидент – мостовете в цяла Америка са в окаяно състояние. Така Питър Уонг пише в The Gazette-Times, че състоянието на мостовете в щата Орегон продължава бързо да се влошава. Според него времето работи срещу държавните мостове, повече от половината от които са построени преди 1970 г. А нормалният живот на един мост е около 50 г. „При сегашната скорост от ремонти на три моста годишно, ще са необходими 900 години, за да се заменят 2750 моста в държавната система“, изтъква The Gazette-Times. Медията цитира и председателя на транспортната комисия от Портланд Робърт Ван Броклин, според който предвидената от държавата помощ за мостове и други транспортни нужди, съвсем не е достатъчна. На всичко отгоре федералните власти елиминират много важни мостове, защото не са разположени на държавни магистрали и не са на приоритетни маршрути. The Gazette-Times дава пример с моста Columbia Slough Bridge, който предлага достъп до индустриалната зона на Портланд и е построен през 1933 г. Много от неговите участъци са дървени и все по-опасни за използване от транспортни средства.

Американското дружество на строителните инженери (ASCE) публикува отчетна карта за  инфраструктурата на Америка. Тя се прави на всеки четири години и оценява инфраструктурни обекти по критерии, като капацитет, състояние, финансиране, обществена безопасност. Един от основните изводи на експертите е, че пропастта в дългосрочните инвестиции в инфраструктура продължава да расте. А това ще доведе до много сериозни икономически последици. Така до 2039 г. 10 трилиона долара от бруто-вътрешния продукт (БВП) ще бъдат загубени, заедно с 2,4 трилиона долара от износ. Повече от три милиона работни места също ще бъдат ликвидирани. До края на следващото десетилетие заради тази ситуация средното домакинство в САЩ ще харчи допълнително 3300 долара годишно или 63 долара на седмица. А най-големият проблем, изтъква ASCE,  е наземният транспорт  (пътища, магистрали, мостове и обществени транспортни системи), който изисква финансова инжекция от 1,2 трилиона долара до 2029 г. Питейна вода, отпадни води и дъждовни води, заедно с училищата, също спешно се нуждаят от  значителни инвестиции от порядъка на 434 милиарда и 380 милиарда долара , съответно.

„Инфраструктурната криза в Америка става все по-ужасна“ е озаглавила своя анализ и Фелисити Брадсток в специализирания сайт за енергийни новини в света Oilprice.com. Въпреки обещанията за подобрена инфраструктура и по-добра готовност при бедствия, правителството не успява да осигури резервни енергийни доставки за райони, засегнати от екстремни метеорологични условия. Фелисити припомня случая със зимната буря в Тексас, когато спря подаването на електричество и милиони американци бяха принудени да мръзнат в домовете си при много ниски температури навън. А причината за това е, че правителството на САЩ не инвестира в застаряващата си инфраструктура – в сегашното и състояние  на нея повече не може да се разчита да доставя жизненоважна енергия на американските семейства.

Ще се съгласите – пълна лудост е да прахосваш милиарди за оръжия, когато собствената ти държавна система е изправена пред реален колапс. На това мнение е и Патрик Дж. Бюканън – виден американски журналист и политик. Той е бил консултант на трима американски президента – Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън, а и самият той се е кандидатирал за президент. Пат, който днес е на 83 г., има свой блог, в който публикува много интересен коментар. Озаглавил го е  достатъчно красноречиво: „Умира ли демокрацията или Америка се разпада?“

Ако съдим по фактите  демокрацията си заминава от Америка. Достатъчно е да си спомним за натрапваната в страната извратена „политическа коректност“ и събарянето на историческите и паметници, за трансджендърното и вманиачване, за засилващата се цензура в публичното пространство, за продължаващото преследване на хора, само защото са гласували на последните избори за Доналд Тръмп. А сриващите се мостове и съсипаната цялостна инфраструктура на тази държава, са много  точен индикатор и за цялостното разпадане на американската система.

Но от  това, което сега наблюдаваме по света и у нас става ясно, че тя сама е избрала пътя на саморазрушението си.