Трябва наистина да сме много наивни, за да им вярваме

Трябва наистина да сме много наивни, за да им вярваме

https://i0.wp.com/www.fondsk.ru/images/news/2020/03/21/or-50415.jpg?w=640&ssl=1

В продължение на няколко дни прекрасните ни управляващи за пореден път разиграха истински театър на абсурда. Първоначално забраниха на хората над 65 години да пазаруват извън часовия пояс между 8 и 10 часа. Естествено, реакцията бе неизбежна: бурен протест! В коридорите на властта определено се стреснаха  – та става дума за милиони избиратели. И да ги вбесиш в навечерието на изборите си е направо политическо самоубийство. Макар и със закъснение последваха корекции в заповедите, но и те отново противопоставиха едни социални групи на други.

Забраните освен всичко друго са доказателство, че едни дебили в коридорите на властта възприемат и останалите като свое подобие. Те не могат да предположат, че преобладаващата част от тези, на които отнемат с административни актове човешки права, са нормални хора. И за разлика от тях те могат да се грижат за себе си и  без заповеди. Коефициентът на интелигентност на повечето от тях значително надвишава този на бюрократите – много от тях не само са чели вагони книги, но продължават да го правят и сега. За разлика от властимащи, в чиито домове освен пачки с банкноти книга едва ли ще се намери.

В интерес на истината тъпоглави бюрократи има не само у нас. Така авторитетният немски всекидневник Die Zeit  публикува интересен коментар за политиката на Франция за противодействие на коронавируса. Според неговият автор – Аника Джоерес, затварянето на тази страна е толкова репресивно, че дори разумните правила стават трагикомични.  Като сертификат, с който  обясняваш защо излизаш всеки път, когато напускаш дома си. Или удостоверение за завеждане на децата на училище, второ за взимане на сироп за кашлица от аптеката, трето за купуване на багети, четвърто за отиване на работа. Магазините нямат право да продават книги, детски играчки, дрехи, обувки… Французите могат да спортуват само един час и то в радиус от един километър. Походи, разходки с велосипед, плуване са невъзможни. Резултатът е джогинг, при който хората се блъскат по улиците, вместо да спазват социална дистанция. Е, има ли ефект от всичко това? Аника подчертава: броят на смъртните случаи на глава от населението в „заключената“ Франция е далеч по-голям от този в „хлабавата“ Швеция. Впрочем за главният шведски епидемиолог – Андерс Тегнел, закриването на предприятия, заведения, граници, принуждаването на хората да си стоят у дома, е напълно неаргументирано. Той е  на мнение, че и научните доказателства за ефективността на маските са „удивително слаби“. Нещо повече: според него те могат да доведат и до сериозно заразяване, защото хората много често се докосват до лицето си.

В Швеция, където няма строга изолация на хората  смъртността е  6.01 на сто. Но в страни, където тя е въведена като Италия смъртността е  9.8 на сто, във Великобритания – 10.68 на сто, в САЩ – 13.94 на сто и т.н. В Швеция има 3.5 на сто спад на икономиката средно за две тримесечия, но във Великобритания за същия период той е  11.15 на сто, в Италия – 11.8 на сто,  във Франция – 12.3 на сто и т.н. Или другояче казано държави, които не въведоха строги ограничения се развиват къде по-добре от тези, които затвориха населението си.

https://i0.wp.com/novostipmr.com/sites/default/files/filefield_paths/kor-25720.jpg?w=640&ssl=1

Вероятно това дава основание на д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) да определи Швеция като успешен модел за борба с коронавирусът. За него тази страна  е образец на бъдещето, ако искаме да се върнем към общество без карантина.

Когато пълнолетни и възрастни хора се третират като малки деца е разбираемо, че те ще реагират като тях. Над 60 на сто от французите заявяват, че въобще не се съобразяват с правилата, дошли с карантината. „Нарушителите“ сега са два пъти повече в сравнение с първата тотална блокада през ранната пролет. Улиците и площадите пак са пълни с хора, но с всевъзможни сертификати в джбовете си. А доверието към властите стремително лети надолу.

Тоталната безпомощност на родните властимащи, която ярко пролича по време на първата вълна от появата на коронавируса и сега отново се потвърждава. Вместо разумни действия – грижи за медицинския персонал, оборудване на нови болници, въвеждане на безплатни тестове за гражданите, мониторинг и изолиране на инфектираните от Ковид-19, ефективно дезинфекциране на обществени места и пр., чиновници произвеждат безброй абсурдни заповеди. Демонстрират своята некомпетентност, бездарност и очевадна неефективност. А парите предназначени за противодействие на пандемията отиват за магистрали, които скоро след  откриването им ще трябва да бъдат ремонтирани. Или просто безочливо се крадат.

И сега най-любопитното. На 5 октомври по време на специална сесия на Изпълнителният съвет на СЗО бе заявено: новият коронавирус не е по-смъртоносен и опасен, отколкото сезонният грип! Вече цитираният от мен д-р Майкъл Райън тогава изтъкна, че около 10 на сто от населението на света е заразено с коронавирус. Като се вземе предвид техният брой и този на починалите от Ковид-19 се оказва, че смъртността е 24 пъти по-ниска от предварителната цифра, която СЗО обяви  през месец март. Тя не е 3.4 на сто, а е  0.14 на сто. За да оправдаят въведаните драконовски ограничения правителства се аргументираха точно с по-високата цифра за смъртността. Нещо повече – напълно е реално Ковид-19 дори да се окаже и по-малко опасен от грипа. Но почти няма медия, която да отрази това заседание на  Изпълнителният съвет на СЗО. Е, как да не повярваш в подобна ситуация на растящите подозрения за корумпираност на политици и журналисти от могъщи фармацевтични корпорации…

https://i0.wp.com/www.ptoday.ru/wp-content/uploads/2020/05/scale_1200-2-3.jpeg?w=640&ssl=1

Фарид Закария е един от изтъкнатите американски журналисти, който наскоро издаде и най-новата си книга  „Десет урока за пост-пандемичен свят“. В интервю за Fortune той споделя, че въвеждането на строги ограничения е доказателство за пълен провал на политиката на една държава. Той похвали действията на Тайван, който внедри високоефективна система за тестване и проследяване още в началото на пандемията и изолира всички заразени в определени карантинни центрове. В резултат, отбеляза Закария, Тайван е преживял само седем смъртни случая от COVID-19 досега. Подобна политика са следвали и държави като Южна Корея, Сингапур, Виетнам и затова те имат малък брой инфектирани и починали от коронавирус. Техният опит доказва, че обществото като цяло и бизнеса трябва да остават отворени, прозрачни, динамични и бързо движещи се, подчертава Закария.

В заключение ще си позволя да цитирам още един експерт – професор Хендрик Стрик от Института по вирусология в Бон, един от най-известните немски вирусолози. За него е време да се спре този панически страх пред коронавируса и да осъзнаем, че той ще е с нас още много дълго. И затова трябва да се научим да живеем с него. Ние не можем да продължаваме да блокираме нашия всекидневен живот и всичко да парализираме, посочва той в интервю за британския всекидневник  The Daily Telegraph. Страхът често е полезен рефлекс, но в нашата ситуация той е лош съветник, отбелязва проф. Стрик.

Думата „локдаун“ (lockdown – строга изолация) е била използвана над 250000 пъти през тази година. И затова бе избрана от английския речник „Колинс“ за дума на годината. Но колкото по-скоро я забравим, а си спомняме за личната отговорност за собственото си здраве и това на близките ни хора, толкова по-добре ще се чувстваме.