Трябва ли да си неграмотен и нагъл за да си на власт?

Трябва ли да си неграмотен и нагъл за да си на власт?

https://i0.wp.com/i-invdn-com.akamaized.net/trkd-images/LYNXMPEG8A163-ORUTP_L.jpg?w=640&ssl=1

Мери Дежевски е известна британска журналистка. Била е кореспондент на The Times в Москва, Париж, Вашингтон, Пекин. Своят интересен коментар в медията  Spiked, тя е нарекла така: „Лиз Тръс: срам за Великобритания!“. А в подзаглавието е написала следното: „Арогантността и невежеството на външния министър още повече навредиха на отношенията между Обединеното кралство и Русия.“

Мери пише, че в своята кратка екскурзия до Москва  Лиз Тръс е успяла „да потвърди всички негативни представи на Русия за британската дипломация – нейната арогантност, студенина и привързаност към лицемерни нравоучения за „ценности“. И същевременно ги е обогатила с още нещо: „невежество.“

Мери припомня, че когато Сергей Лавров се заинтересувал дали Британия признава суверенитета на Русия над Ростовска и Воронежска област (районите, в които руските войски провеждат своите планови учения), неуморимата и високомерна британка незабавно отговорила: „Великобритания никога няма да признае суверенитета на Русия над тези региони!“ Подобен отговор може да даде един британски запалянко  от улицата, но е непростим за шефа на дипломацията на „Велика Британия“. Най-малкото защото медиите в нейната родина вече трети месец денонощно  въртят точно тези руски райони, опитвайки се да докажат: Русия всеки момент ще нападне от тях Украйна!

Коментарът на Мери е, че британските дипломати начело с шефа си, са отишли в Москва напълно неподготвени за срещата със Сергей Лавров. Те всъщност не са знаели за какво да говорят – цялата екскурзия на Лиз Тръс е била пиарска акция: да помогне на дамата да реализира мечтата си да изглежда като „желязната лейди“ Маргарет Тачър.

Само дето тя демонстрира за пореден път своето невежество и неподкрепено с нищо друго, освен с поста, който заема високомерие. Като сбърка политическата география Тръс подчерта представата, която мнозина имат за нея – като „идеологически движена лека категория“, обобщава Мери. А Сергей Лавров – един от най-уважаваните  дипломати в света, изрази своето съжаление и разочарование от загубеното време с британският си колега. И го определи като разговор „на ням с глух“.

Сега да не останете с впечатление, че това е единственият гаф на шефа на британската дипломация. Нищо подобно – тя редовно си ги ръси. Нейна е и тази станала знаменита фраза: „Украйна е горда страна с многовековна история. Тя и по-рано е срещала нахлуване – от монголите до татарите“. По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова саркастично попита, кой е дал диплома за висше образование на тази „умница“?

Ако се позаинтересуваме ще узнаем, че Лиз Тръс е учила философия в Оксфорд, но повечето от времето и като студент е отивало да прави политическа кариера  в либерално-демократичната партия. Но когато пред нея се очертават нови перспективи Лиз светкавично я зарязва и влиза в консервативната партия. Тя назначава философката за министър на селското стопанство, а по-късно и поверява поста външен министър. Явно дамата е оценена заради „универсалната“ си ерудиция и изключителни способности.

Но Лиз Тръс далеч не е единственият образ, поставящ Великобритания в комично положение днес. Не по-различен от нея е и началника и – премиера Борис Джонсън. В средата на миналата година влиятелният The Economist  публикува много интересни мнения на експерти по повод на неговото двугодишно ръководство на  страната. Те се обединиха около мнението, че откакто той е начело на  Великобритания  в нея е настъпил немислим хаос. Според The Economist  големият въпрос е, как въобще такъв човек е бил допуснат на този пост. Както твърди неговият биш съветник Доминик Къмингс,  самата идея Джонсън да е премиер е „просто абсурдна“.

Дейвид Линдън Лами  (роден е през 1972 г.) е британски политик от Лейбъристката партия, който работи като външен министър в сянка от 2021 г. Пред влиятелната медия The ​​Independent той споделя, че премиера Борис Джонсън прави Обединеното кралство за смях в света. „Част от моята работа е да следя отблизо какво говорят нашите съюзници и страни партньори и други за нас. И е много ясно, че нашите врагове се смеят на Борис Джонсън, нашите съюзници се отчайват от Борис Джонсън, а нашето население се срамува от Борис Джонсън“, казва Лами  пред The ​​Independent.   За  него Обединеното кралство вече не се приема сериозно в международен план.  „Просто трябва да прочетете начина, по който Борис Джонсън е описан в чуждите медии, за да бъдете много загрижени, че такава сериозна страна като нашата трябва да се превърне в забавна фигура заради този, който ни ръководи.“ Според Лами Британия е получила един „сгрешен премиер и то в много сериозен момент“.

https://i0.wp.com/discover24.ru/wp-content/uploads/2021/12/19122.jpg?w=640&ssl=1

Не по-различна е ситуацията и с лидера на Запада – САЩ. В Daily Express се появи твърде интересния коментар на Пол Уидърс за първата година от президентството на Джо Байдън. В него се цитират проучвания на общественото мнение, които сочат: популярността на 79-годишния демократ стремително пада в САЩ! Днес  39.8 на сто от американците одобряват неговото президенство, докато  54.4 на сто не го одобряват. Daily Express цитира и анализатора Нийл Гардинър, който заявява: „САЩ са в ужасно състояние на упадък. Имаме растяща инфлация, потъващи фондови пазари, бързо нарастваща престъпност с насилие в повечето големи градове… Проучванията на общественото мнение показват, че президентът е изключително непопулярен – американците смятат, че неговото президентство е огромен провал.“  За Нийл Гардинър президентът е очевидно неграмотен за да изпълнява мисията си.

Ще ви предложа още едно  мнение за това, какви хора са на власт на Запад днес. То е на Майкъл Хъдсън –  професор по икономика в университета на Мисури и в Университета за устойчивост в Хонконг, автор на много книги, преведени на японски, китайски, немски, испански, руски и други езици. Като авторитетен и търсен изследовател той е отлично запознат със западните „елити“ и никак не е очарован от тях. За него те са изключително неграмотни в най-важните аспекти на сигурността, включително и в дипломацията.  Единственото, което движи политиците в САЩ и на Запад е техният неистов стремеж към забогатяване. И те са намерили своето решение на него: да бъдат подкупени! Той дава пример с родината си: „Америка се нуждае от  огромна корупция. Тя корумпира европейската политика,  профсъюзите, цялата образователна система, медиите“, казва Майкъл Хъдсън.

Навлизането на некомпетентни, необразовани, самовлюбени и корумпирани хора на власт на Запад обяснява неадекватните решения, които се вземаха през последните две години в борбата с пандемията от коронавирус. Това е и основната причина за демонизирането на Русия сега и изправянето на света пред реална опасност от първа и последна ядрена война.

Проблемът е, че всички тези хора са кумири за родният политически и интелектуален „елит“ – техните несвързани послания се приемат като единствено верните и достойни за следване и в прекрасната ни Татковина.

Нещо повече – на власт у нас сега дойдоха  образи, изцяло форматирани както лидерите на Запада. И на тях очевадно им липсва не само професионална компетентност, но и обща образованост. Също като тях и те демонстрират посредственост, арогантност, самовлюбеност, високомерие и презрение към „плебеите“. Подобно на западните си колеги и при тях основният мотив, който ги движи, е трупането на пачки. А дали и те ще забогатяват чрез корупционни схеми и практики ще покаже времето.

Социалният експеримент с вкарването на „харвардските възпитаници“ и цялата им шуробаджанашка компания във властта, си има своята цена. Едно е сигурно – за нас, простосмъртните данъкоплатци, тя ще е много, много висока….