Тровят не само нас и децата ни, но и природата

Тровят не само нас и децата ни, но и природата

https://i0.wp.com/www.paidiatros.com/assets/image/imageoriginal/Smoke%20and%20children.jpg?w=640&ssl=1

С Алекс и Надя – моите внучета-близнаци, влизаме в кварталната градинка. Привечер е и тя е пълна с невръстни хлапета на по 2-6 годинки. Наоколо са родители, баби и дядовци. И повечето от тях са с цигара в устата, а немалко предвидливо са си донесли и бутилките с любимата напитка. Не само асфалта, но и зелените площи са буквално затрупани с фасове. Деца се навеждат и ги вземат – интересно им е, а някои ги пъхат и в устата си. Повечето от родителите не забелязват това – те са впили погледи в смартфоните или са заети с питиета и сладки приказки.
Кварталната градинка е заградена. И през няколко метра на оградата са окачени големи табели. На тях е написано, че градинката е за малки деца и в нея е забранено да се пуши и да се водят кучета. Но на образите с цигари в устата им дреме за това – те си пушат най-спокойно. А като се оглеждам виждам и няколко едри песа да се мотаят вътре из тревните площи.
Допускам, че родителите на сегашните татковци и мами, са били твърде заети хора. И затова са нямали време да отделят нужното внимание за тяхното възпитание. Да ги научат, че в този свят върховна ценност са децата, които при това са и напълно беззащитни. И още, че всеки е свободен да прави, каквото пожелае, но при едно задължително условие: стига да не пречи на останалите. Както впрочем и на куп други добри обноски, които все по-рядко срещаме в родното публично пространство.
Безразличието, с което се отнасяме към пушещите на публични места, особено в зони, запазени най-вече за деца, ни струва твърде скъпо. Както цигарения дим, така безочливо захвърляните навсякъде фасове, застрашават определено здравето им.
Но те съсипват и природата. Статистиката сочи, че най-разпространеният пластмасов боклук на улиците в градовете, са цигарените фасове. Годишно в света се изпушват над 5,6 трилиона цигари, като две трети от угарките (около 4,5 трилиона) пушачите захвърлят, където им видят очите. От 80-те години на миналия век фасовете от цигари съставляват от 30 до 40 на сто от всички отпадъци, открити в крайбрежни и градски райони.

Най-ново проучване на британски учени от Anglia Ruskin University показва, че фасовете определено вредят на околната среда. Цигарените филтри се произвеждат от влакна на ацетилцелулоза, разновидност на пластмасата. Тя се разлага за десетилетия и нанася неноправими вреди на растенията. Те са пълни с токсини, които се изпаряват в земята и водните пътища, като увреждат живите организми, които влизат в контакт с тях. Един изхвърлен фас съдържа над 12000 отровни целулозни ацетатни влакна. Освен това към цигарената хартия се добавят химикали, за да се контролира скоростта на изгаряне, а калциев карбонат се слага като избелващо вещество, за да се създаде привлекателна пепел, докато цигарата изгаря. Заради наличието в почвата на фасове например, тревата забавя развитието си с десет на сто, а растенията не порастват с 13 на сто. При това този негативен ефект е измерван без да се отчита допълнителното влияние на токсините, които се отделят при самото пушене на цигари.
Както отбелязва преподавателят по екология Даниел Грийн от Anglia Ruskin University, филтрите на цигарите съдържат хиляди химикали, които могат да убиват растения, насекоми, гризачи, гъбички и други форми на живот. Много са случаите, когато малки деца случайно поглъщат угарки на цигари и вследствие на това получават конвулсии.

https://i0.wp.com/businesspskov.ru/pictures/140701120741.jpg?w=640

Американски учени са изследвали водни пътища във Вирджиния. И така са установили, че само една угарка, хвърлена във водата, е смъртоносна за различни ракообразни, обитаващи в два литра вода. Към захвърлените филтри винаги остават и парченца тютюн, които са още по-отровни. Фасовете са истинска заплаха за дивите животни и за малки деца, ако ги изядат. А да не говорим пък за пожарите – милиони декари гори и поля горят в света всяка година, заради безхаберието на пушачи. Конкретно в САЩ тютюнджии причиняват ежегодно около 90000 пожара и са причина №1 за смъртните случаи от тях.
Това не е само нашенско явление: всяка година по улиците само на Лондон се изхвърлят около 6 милиона фаса. За почистването им местните власти харчат годишно около 4,7 милиона долара. В цяла Британия за наличието на пластмаса в цигарите знаят не повече от 38 на сто от пушачите. Затова тамошните власти вземат строги мерки – ако те уловят да хвърляш фас на забранено място, плащаш 187 долара. Сумата незабавно и автоматично се удържа от сметките на нарушителя.

България оглавява челните места в класацията на страните в ЕС с най-лоши здравни показатели, по години живот в болест и загуба на трудоспособност, предизвикани от нездравословен начин на живот. А една от най-важните причини за това е тютюнопушенето. И тук ние сме на първо място в Европа: делът на пушачите в България през 2017 година е 36 на сто, докато средният за Европа процент е 28 на сто. Един на трима българи пали цигара всеки ден. Една трета от 15-годишните момичета у нас са редовни пушачи – това също е най-високото равнище в Европейския съюз.
За това, че пушачите са толкова нагли има и обективни причини: интереса на определени среди в държавата тях да ги има. Общонационалният немски всекидневник Die Welt съобщи за проучване на двама професори от Технологичния институт в Карлсруе – Бертолд Вигър и Флориан Щаидл. Те са установили, че икономиката на една страна печели, ако има повече пушачи. Средно те умират с над пет години по-рано от непушачите. При това най-често си отиват от живота точно навреме – малко преди да получат пенсията или няколко години, след като това се е случило. А това означава, че те получават за по-кратък период пенсия и ползват по-малко други социални придобивки. Конкретно за Германия това са около 36,4 милиарда евро спестени пари от пенсии на преждевременно умрели пушачи. А да не забравяме, че в своя живот пушачите плащат и акцизи върху цигарите – общо над 376 милиарда евро! Излиза, че от гледна точка на властите е прекрасно, че България е на първо място в Европа по брой на пушачи на глава от населението. А ние, непушачите сме тези, които им създаваме проблеми – просто шансовете ни да бъдем здрави и да получаваме пенсиите си дълго, са далеч по-големи от тези на тютюнджиите.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/fBIB-aVfEeE/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Колкото и да е неприятно за пушачите, но те наистина вредят – на нас, които не пушим, на децата ни, на природата. Затова аз си мечтая и ние най-после да заприличаме наистина на богатата Западна Европа, на която така завиждаме. И властите в София също като колегите им в Лондон например, най-сетне да въведат драстични глоби за изхвърлен на улицата, в парка и на други забранени места, цигарен фас. А с така събираните милиони левове да строят нови детски градинки и площадки, паркове и тревни площи.
За да съхраним природата, да защитим и укрепим здравето на децата си.