То ни дарява здраве и радостни мигове

То ни дарява здраве и радостни мигове

Учени от Института за увреждания на паметта и неврологични заболявания на Калифорнийския университет (UCI MIND), осъществиха любопитно изследване. То бе наречено “90+”, а за неговите резултати разказа наскоро сайта Women Working.
Учените са наблюдавали хора на възраст между 90 и 99 години. Изследването е започнало през 2003 г. и в него са били включени над 1600 души. Те са били подбрани сред хора, участвали в кохортното проучване The Leisure World Cohort Study (LWCS), чието начало е било поставено през 1981 г. Става дума за дългосрочни наблюдения на група хора (кохорта), за да се установят промени в здравето им и от какво те са обусловени. Те се сравняват с друга група, чиито начин на живот е различен от кохортата. Така много точно могат да бъдат установени фактори на риска например. На всеки 6 месеца учените са посещавали най-възрастните участници в проучването, наблюдавали са как и с какво се хранят, нещата, които всекидневно правят, изучавали са истории на техни заболявания.
Така било установено, че хората, които всекидневно пиели по чаша вино, живеели по-дълго от трезвениците. Изводът, до който стигнали учените е, че ако искате да живеете дълго, трябва да пиете по чаша вино на ден. То намалява риска от преждевременна смърт с близо една пета.

Един от ръководителите на това интересно проучване, е д-р Клаудия Кавас, професор по неврология и асоцииран директор на UCI MIND. За установената полза от разумна употреба на вино, тя казва:

-Нямам обяснение защо това е така, но твърдо вярвам, че умерената му употреба увеличава продължителността на живота.
И специалисти от престижната клиника Майо са на мнение, че пиенето на вино с чувство за мярка, заедно с физическата активност и балансираното хранене, намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет, инсулт…
Истината е, че това, което днес установяват проф. Клаудия Кавас и нейните колеги от UCI MIND, са го забелязали още древните ни предшественици. Те са приписвали на виното от грозде чудесното свойство да изцелява от болести. За тях то е замествало антибиотика, било е средство за обезболяване, за снемане на напрежението. Използвали са го за промиване на рани и кожни язви. То им е давало енергия, сгрявало ги е в студени дни, подобрявало е храносмилането и е стимулирало апетита им. Интересно е твърдението в Талмуда (запис на религиозни обсъждания на еврейски закони, етика, легенди и истории), че там където липсва вино, са необходими лекарства.

В Китай виното също е било на особена почит. Китайците забелязали, че то подобрява храносмилането и настроението и стимулира вътрешните жизнени сили (“ци”) на човека.
В древен Египет тамошните магьосници прибавяли вино в различни лекарства, ползвали го за усилване на апетита, за лечение на астма, за промиване на рани… В Тибет поставяли във виното различни билки, с което лечебните му свойства нараствали. Там вярвали, че виното усилва жизнената топлота, утолява жаждата, укрепва съня и прави човека находчив.
Като лечебно средство виното е използвано при обсадата на Троя. Омир споменава имената на двама лекари, които са давали вино на ранените и са го прилагали при превръзване на рани. Оценката на поета е, че виното дава на човека “бодрост и здравина”.
И в Древен Рим на болните или ранени войници, са давали вино. По време на завоевателните походи в техния порцион то редовно е присъствало, защото било далеч по-безопасно от водата.
Лечителите в миналото са сравнявали ползата от виното с могъществото на боговете. И затова то е било много важно лечебно средство в техния медицински арсенал. Към него те прибавяли билки, подправки, смоли, използвали го като основа за много растителни настойки. Виното се прилагало, като ефективно обезболяващо средство, за решаване на проблеми на стомаха, за избавяне от тъга и печал…

Великият персийски философ, поет и лечител Ибн Син Абу Али – Авицена, живял около 980-1037 г., е препоръчвал виното за предпазване от болести и общо укрепване на организма.
С особено уважение към виното се отнася и древногръцкия лечител и един от основоположниците на античната медицина Хипократ ( 460-377 г. пр.н.е.). Той е смятал, че то по един удивителен начин съответства на природата на здравия и на болния човек. За Хипократ виното е дар от боговете на човека, който е способен да го потребява съобразно своя темперамент и със здрав разум. Великият лечител е определял виното като безценно при възстановяване на силите на възрастни хора.
Знаменитият Гален (130-200 г.) – гръцки лекар, практикувал в Рим през втората половина на ІІ в., трудовете на който са оказали изключително влияние за развитието на медицината, се е възхищавал на качествата на виното. И той, като Хипократ, е препоръчвал виното като антисептик при обработването на рани, а също и за ограничаване симптомите на треска и лечението на много стомашни разстройства. И двамата са изтъквали, че виното е особено полезно за храносмилателната система на човека.
Години и векове отлитали, а изумителните качества на истинското червено вино за укрепване на човешкото здраве и дълголетие, продължавали да бъдат преоткривани от лекари и учени. Съхранен е колективен труд на медицинската школа в Солерно, който е бил предназначен за ранения херцог Роберт, син на Вилхелм Завоевателя. В него има много страници, посветени конкретно на положителното лечебно свойство на виното.
В ХVІ век италианеца Балтазар Пизанели, специализирал се на медицински теми, отбелязва, че особено за възрастните хора е полезно да включат в менюто си вино. Причината: постоянното намаляване на природната топлина, свойствено за тях, изисква допълнително сгряване.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е gFVkUMb.jpg

А знаменитият английски микробиолог Александър Флеминг (1881-1995 г.), експерт в области като бактериология, химиотерапия, имунология, откривател на пеницилина (1929 г.), лауерат на Нобелова премия (1945 г.) и пр., е казал, че пеницилина може да излекува хората. Но да ги направи щастливи може само виното.
Божествената напитка премина изпитанията на времето. Днес изследователи от различни организации благодарение на съвременни технологии откриват нови доказателства за невероятния здравословен потенциал, заложен в истинското червено вино от узряло грозде.
Затова чашата с тази прекрасна напитка не трябва да липсва от трапезата ни. За да ни помага да бъдем здрави и щастливи.