Пази сърцето, намалява риска от рак, укрепва червата ни…

Пази сърцето, намалява риска от рак, укрепва червата ни…

https://i0.wp.com/micetimes.asia/wp-content/uploads/2017/06/2e8747f4ed0f33e3ec7ba9f7861c7697.jpg?w=640

След като излезе книгата ми “Вино за здраве” се появиха и образи, които изразиха съмнения в необходимостта от подобни четива. Не бяха малко и тези, които ме обвиниха в пропаганда на алкохолизъм.
В интерес на истината, какво ще кажат други, не ме интересува особено – аз самия си поставям сериозни критерии, когато се захвана да правя нещо. Затова и създаването на “Вино за здраве” ми отне няколко години, през които изучавах медицински трудове, запознах с много други интересни четива по тази тема, прерових различни изследвания, осъществени от най-авторитетни учени в света. И се убедих, колко прав е великия Хипократ (460-370 г.пр.н.е.), когато е казал: за човека има два безкрайно полезни продукта, ако те са натурални – мед и вино!
Но и сега винаги се радвам, когато попадна на други сериозни проучвания, разкриващи неизвестни приноси на червеното вино за укрепване на човешкото здраве. Едно от най-свежите сред тях е посветено на неговите позитивни ефекти за чревната микробиома. В него са взели участие около 3000 души в три различни страни – Великобритании, САЩ и Нидерландия. Любопитното е, че всички те са близнаци. Учените са ги питали, как се хранят, спазват ли някаква диета, какъв алкохол предпочитат и др. Така било установено, че чревната микробиома е най-разнообразна при тези, които пиели само червено вино.

Резултат с изображение за вино за здраве

Припомням ви, че микробиомът на червата е понятие, с което се обозначава микса от микроорганизми, съществуващи в нашия храносмилателен тракт. Става дума за трилиони бактерии и други микроорганизми, чиято задача е да разграждат храната, която поемаме на съставки, необходими на нашите клетки да съществуват. От тях в много голяма степен зависи дали ще сме здрави или ще боледуваме. Колкото по-разнообразен е микробиома на червата ни, толкова по-здрава е и нашата храносмилателна система. Дисбалансът между добрите и лошите микроби в червата, ни заплашва с много неблагоприятни последици – като синдром на раздразнените черва, заболявания на сърцето, затлъстяване, повишаване на равнището на холестерола, намаляване на имунитета, разрушаване на психичното здраве и пр. Голямото разнообразие от всички видове бактерии в чревния микробиом, се приема като показател за здрави черва.
MedicalXpress цитира един от авторите на това важно изследване – Каролайн Льо Рой от King’s College London. Тя припомня, че да се консумира червено вино е особено полезно за сърцето, макар за нея и да не е съвсем ясно, как точно то му въздейства. Учените са установили много тясна връзка между разумната консумация на червено вино и здравата чревна микробиота. Оказва се, че то работи не по-зле от най-популярните пробиотици – невидимата екосистема, разположена в червата ни, от която се определя как ще се чувстваме ние. Пробиотиците ни пазят от рак на дебелото черво, сърдечни заболявания, инфекции, алергии, укрепват имунната ни система и пр. Те синтезират изключително важни за организма ни ензими, витамини, аминокиселини и т.н. С една дума – ще сме здрави и ако нямаме проблеми с чревната микробиота.
В това изследване учените са сравнявали ефекта от червеното вино с този, произвеждан от бира, сайдер (ябълково вино), бяло вино и концентрати. Оказало се, че единствено умереното пиене на червено вино има висок благотворен ефект за по-разнообразна чревна микрофлора. А основна причина за това е концентрацията на полифеноли в него. Те, както и ресвератрола, се съдържат най-много в кожицата на червеното грозде – неслучайно то е и най-здравословното грозде. Става дума за микроелементи, които имат изключително полезно въздействие върху здравето ни. Точно те са и хранителна среда за полезните микроби, които живеят в червата ни, източник на енергия за тях. Разбира се, антиоксидантни свойства имат и много други продукти, които също трябва редовно да са на трапезата ни – плодове, зеленчуци, черен шоколад, зелен чай… И те допринасят за защита на сърцето ни, намаляват риска да се разболеем от рак, да затлъстеем и пр.

https://i0.wp.com/www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2016/03/2647319.main_image.jpg?w=640&ssl=1

Екипът, който стои зад това най-ново проучване (а неговите резултатите са публикувани в авторитетното научно списание Gastroenterology) подчертава, че ако хората искат да консумират алкохол, то червеното вино ще е най-добрият им избор. Точно то оказва особено благоприятен ефект върху чревните микроби и благодарение на него полезните бактерии в червата стават повече. А това от своя страна помога и за регулиране на теглото ни, намалява риска от сърдечни заболявания, рак и др.
Държа да подчертая, че от изводите не учените съвсем не следва да започнем да се наливаме с червено вино, за да бъде чревната ни микрофлора в оптимално състояние. Нямаме ли чувство за мярка, то много лесно се превръща от наш съюзник в борбата за съхраняване на здравето ни, в негов разрушител.
Но виновникът това да се случи със сигурност няма да е червеното вино.