Тотално сбъркан свят, в който ценни са парите, а не хората!

Тотално сбъркан свят, в който ценни са парите, а не хората!

https://i0.wp.com/hellishamerica.ru/uploads/posts/2017-09/1506452764_019-o0m7bp_1qws.jpg?w=640

Вестник Politico съобщава, че по данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията  (CDC – националният институт за обществено здравеопазване на САЩ) коронавирусът е довел през 2020 г. до рекордна смъртност в страната. Починалите са около 400000 души или увеличението е с 15 на сто, отбелязва авторът на статията Ерин Банко. Ковид-19 се е оказала третата водеща причина за смърт сред американското население след сърдечните заболявания и рака.

Общо през 2020 г. в САЩ са починали над 3 милиона души. CDC за първи път публично признава, че има увеличение на националната смъртност – най-голямото от 1918 г. Продължителността на живота в САЩ е спаднала с цяла година – от 78.8 години през 2019 г. на 77.8 години през 2020 г.

През февруари т.г. и вестник The New York Times писа, че числото на починалите в САЩ от коронавирус пациенти е надвишило общите бойни загуби на страната от времето на Първата и Втората световни войни и войната във Виетнам. В резултат на тези три войни са загинали около 392300 американци.

По последни данни броят на заразените с коронавирус американци приближава стряскащата цифра от близо 30 милиона души, а броят на починалите вече е около 543000 души.

Но Ковид-19 далеч не е единствената причина за ясно очертаната в последните години тенденция за съкращаване живота на простосмъртните американци. В края на 2019 г. в списанието на американската медицинска асоциация (The Journal of the American Medical Association – JAMA) се появи публикацията на Стивън Х. Улф и Хайди Шомейкър. Тя е посветена на очакваната продължителност на живота и смъртността в САЩ. Двамата изследователи подчертават, че особено се е увеличила смъртността във възрастовата група от 25 до 64 г. А основната причина за това са наркотиците, алкохола и самоубийствата. Ако през 1999 г. на всеки 100000 души от населението от предозиране с дрога са умирали 7 човека, то през 2017 г. те са вече 32 души. Множество други заболявания са способствали за това, все повече американци да умират без да достигнат дори 65 г.

Сред главните причини за растящата смъртност сред обикновените американци е и абсурдната им здравна система. Тя на практика прави медицинското обслужване недостъпно за милиони американци.

https://i0.wp.com/novostipmr.com/sites/default/files/field/image/201901/35690618800_a36130b61d_k1.jpg?w=640&ssl=1

За Стивън  Улф и Хайди Шомейкър истински „убиец“ на обикновените хора в САЩ най-вече са все по-сериозните икономически проблеми, които те срещат. В страната расте безработицата, мизерията… Разликата в средната продължителност на живота между  1% най-бедни американци и 1% най-богати граждани на САЩ, е 14 години за мъжете и 10 години за жените.

Как да се излезе от ситуацията? Като се ликвидира безработицата и ужасяващото социално неравенство в Америка.  Като се отстраняват причините, които водят до психични и емоционални кризи. Като се образоват хората и се създадат условия за активен начин на живот. Като се реформира здравеопазването и американците започнат да получават ефективна медицинска помощ. Като те се образоват и се научат да се хранят здравословно и т.н.

Но за всичко това са нужни пари. С тях САЩ разполагат в изобилие. Само, че приоритет за властимащите в страната не са обикновените хора, а производителите на оръжия. Тези от военно-промишленият комплекс  – група от свръхмощни корпорации, които всяка година хвърлят милиони долари, за да си напазаруват депутати, политици, журналисти, рекламисти, учени и т.н. Благодарение на тази славна кохорта всяка година те изсмукват колосални ресурси от бюджета на държавата, които иначе биха решили  проблемите на бедстващите американци.

Един пример: сега Америка отбелязва „юбилей“ – 20 години американска военна окупация на Афганистан. Тя е струвала на американските данакоплатци по официални данни почти 200 милиарда долара, но според наблюдатели реалната сума е многократно по-голяма.

Хенри Блоджет и Дейвид Плоц в своя публикация в  Business Insider изтъкват, че две десетилетия генерали и техни приятели-депутати в Конгреса манипулират обществото, разказвайки му „заблудена история за война, която може да бъде спечелена“.  Но – пишат Блоджет и Плоц, „време да се изправим пред факта, че сме загубили войната… Били сме там 19 години, загубихме 2300 служители, изхарчихме трилиони и не  постигнахме целта си“.

Оръжията, а не хората е ценността на негово величество Капитализма. Още едно доказателство за това от нашия континент – Германия. Маркус Детмер разказва в популярната немска медия  Spiegel за това, че все повече германци обедняват. А тези, които вече са бедни ще останат такива най-вероятно до края на живота си. Това показват данните от проучване на Берлинския център за социални науки (WZB). Рязко се е увеличило усещането за несправедливост на разликата в доходите – по-малко от половината  германци приемат брутните си заплати за справедливи. Почти 75 на сто от тях настояват държавата да намалява ръста на социалното неравенство (в Източна Германия този дял е около 80 на сто).

Лаурин Майер ни информира от вестник Die Welt за друго проучване – на агенция Schufa. То сочи: всеки четвърти жител на Германия, който е взел кредит се опасява, че няма да може да го обслужва. Особено се страхуват  за бъдещето си  младите германци – тези на възраст от 18 до 25 г. Ако през ноември 2020 г. делът на тези сред тях, които се притесняват е бил 39 на сто, сега той е над 51 на сто. От домакинствата с ниски доходи (под 2000 евро) 64 на сто са уплашени за бъдещето си, докато при тези, чиито доходи са над 4000 евро този дял е 35 на сто.

Нерадостна картина на бедността в богата Германия ни показва и Питър Соненберг в немската обществена телерадиокомпания ARD. За него германците са срещнали бедността, но истинските им проблеми ще изскочат след като приключи пандемията. В Германия има над 500000 нови безработни, други 850000 са загубили мини-работата си. И това не са само пенсионери, които си докарват към пенсията, но и хора между 18 и 65 г. Сега те се разделят с много от нещата, които са притежавали – продават колата си, апартамента си, променят навиците си за пазаруване. Агенциите, които раздават храна на нуждаещи се, говорят за рязкото им увеличение. Все повече са  германците, които ги обхваща страх да не станат бездомни – в страната липсва социална жилищна площ, достъпни апартаменти не са създавани през последните десет години.

https://i0.wp.com/germania.one/wp-content/uploads/2019/02/3w1489qlowc0.bild-1-1.jpg?w=640&ssl=1

Германия е с най-мощната икономика на нашия континент и има завидни финансови ресурси. Но отново става дума за приоритети – парите да отиват за оръжия или за увеличаващия се брой на мизерстващи германци. И тъй като става дума за капиталистическа Германия, изборът са оръжията. Лобито на военно-промишления комплекс в тази държава сега ескалира пропагандата за „руска и китайска  заплаха“, за да прибере нови милиарди евро от държавния бюджет.

Майк Шимански информира в Süddeutsche Zeitung за изследване на Института за германска икономика в Кьолн (IW), според което Германия ще увеличи драстично разходите си за въоръжение през следващите години. Само за периода от 2021 до 2024 г. ще бъдат изразходвани 86 милиарда евро – близо два пъти повече пари отколкото е сегашния бюджет за отбрана на Германия.

Майк Шимански посочва, че министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер настоява за допълнителни милиарди от бюджета. Става дума за финансиране на 15 големи проекта за въоръжение – за нови изтребители и тежки транспортни хеликоптери, допълнителни танкове, защита на безпилотни самолети и пр.

Що се отнася до прекрасната ни Татковина нещата не са по-различни. Ние сме на дъното на Европа по заплати и пенсии, но имаме  най-високите разходи за отбрана на нашия континент: за армия и въоръжение даваме 1.69 на сто от бруто вътрешния си продукт при средно за ЕС 1.2 на сто! Като една „демократична“ държава за нас не е проблем да хвърлим не милиони, а над 2.2 милиарда лева, за да си напазаруваме възможно най-скъпите в света американски самолети – Ф-16 на Lockheed Martin. Което, естествено, съвсем не означава, че те са и най-добрите. Нищо, че през 2019 г. 1 милион и 586 хиляди българи са живели под прага на бедност, което е увеличение спрямо предходната 2018 г. Ние, българите, сме най-бедните в Европейския съюз и сме на последно място в класациите по реално потребление, измерено според паритета на покупателната способност.

Такава е реалността на света, в който се озовахме. В нея не хората, а оръжията са най-ценни. Просто защото печалбите от тях – за собственици на оръжейни предприятия, за депутати, политици, медийни звезди, интелектуалци, пиари, рекламисти и пр., са  несравнимо по-големи.

А това, че бедността и социалното неравенство ще продължават да растат с ускорено темпо, не е техен проблем.

Той си е на мизерстващите.