„Тосочка“: най-страшното неядрено оръжие на планетата

„Тосочка“: най-страшното неядрено оръжие на планетата

https://i0.wp.com/glav.su/files/messages/2020/06/20/5704870_d4645e87de84ddbe1d66d03402246c68.jpg?w=640&ssl=1

По всичко изглежда, че света се готви за нова световна война. САЩ нарастват стремително военните си разходи, същото  планира да направи и най-близкият и верен техен съюзник – Великобритания. Властващите елити и на двете държави не крият, че основният им стратегически противник са Русия и Китай. Затова заедно с все повечето пари, които сега наливат във военните си бюджети, те все по-активно манипулират и общественото мнение. Една кохорта от политици, генерали, журналисти, „учени“, неправителствени организации и пр., демонизират Русия и Китай, представят ги като „врагове“ на „свободният свят“.

Обкръжена тотално от натовски бази, претъпкани с оръжия и военни, готови при подадена команда да ги активират,  подлагана на всевъзможни санкции и безчет „цветни революции“ в съседни на нея страни от все по-агресивния Запад, руските лидери би трябвало да са невероятни наивници, за да не полагат грижи за сигурността на държавата си. А те не са.

Една от най-новите руски реактивни системи за залпов огън (РСЗО) е уникалната „Тосочка“. Тя привлече вниманието и на  The National Interest. Питър Суциу е автор на публикация за нея в тази специализирана за армии, въоръжения и сигурност и авторитетна американска медия. Статията му е озаглавена достатъчно красноречиво: „Ужасяващо ново оръжие, което Русия може да използва за да убие американски танкове“. А поводът да се появи тя са официални руски съобщения за завършени изпитания на най-новата руска РСЗО –    ТОС-2 „Тосочка“. Питър отбелязва, че тя е наследник на друга знаменита руска  РСЗО – ТОС-1А “Солнцепек”(„изгарящо слънце“). И  е едно от най-новите оръжия, с които вече разполагат руските войски за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ). Тестирането на „Тосочка“, както ласкаво я наричат в Русия, е станало по време на военните учения „Кавказ – 2020“ на полигона Капустин Яр, на които присъства и руският президент Владимир Путин. Тя е била използвана за унищожаване на бронирани военни машини посредством неуправляеми ракети с термобарични  бойни глави. Руски военни са заявили, че щетите, нанесени на настъпващия „враг“, са „невероятни“.

https://i0.wp.com/rossaprimavera.ru/static/files/8cf52c346009.jpg?w=640&ssl=1

Анализът на руски източници ни позволява да получим още информация за това единствено на планетата оръжие. За разлика от своите предшественици – ТОС-1 “Буратино”  и ТОС-1А «Солнцепек», новата „Тосочка“ е  монтирана на свръхпроходими камиони «Урал-63706» или «Торнадо-У». Общото  тегло на един такъв камион е 30 тона, от които 16 тона са полезния товар. Те са бронирани и защитават екипажа от вражески куршуми. Оборудвана е с кран и  не се нуждае от друго превозно средство-товарач. Наличието на собствена система за зареждане на ракети в пусковата установка придава на „Тосочка“ унвиверсалност и автономност на действията. Всичко това я прави  маневрена и и позволява да осъществява скоростни преходи на стотици и хиляди километри. Тя лесно се превозва и на самолети.

„Тосочка“ има увеличен обхват за изстрелване на ракети и разполага с напълно автоматизирани системи за наблюдение, стрелба и контрол на огъня.  За тази цел тя използва информация от руската система за космическа връзка ГЛОНАСС. Защитена е от високо точно оръжие на врага с мощна система за радиоелектронна борба – известно е, че в тази област Русия изпреварва останалите държави в света с десетилетия.

Управлява се от трима души, а системата и за командване предлага множество възможности. До 2 км разстояние (далекобойността на една нейна ракета засега е около 15 км, но най-вероятно ще се увеличи многократно в бъдеще) точността е съпоставима с артилерийски изстрели. Но за разлика от тях тук врага, попаднал в нейния обсег има нулеви шансове за оцеляване. За времето, в което «Солнцепек» ще направи два масирани залпа, тя прави три.  

„Тосочка“ е в състояние да постига огромно разрушително въздействие върху противника – сравняват действието и с ефекта от ядрен взрив заради изключително високата високата температура и мощната обемна ударна вълна, които възникват в зоната на поражението. Особено ефективно е това оръжие в планински условия заради многократното отразяване на ударната вълна от околните стени. „Тосочка“ гарантира пълно унищожение на намиращите се там войски – не само практически, но и теоретично е невъзможно да се скриеш от нея. Ако между 30 и 50 на сто от осколките на изстрелян снаряд попадат в целта, при „Тосочка“ те са гарантирано сто на сто.

Военните ще могат да я използват против бронирана техника, за разрушаване на здания, съоръжения, за унищожаване на живата сила на противника – на открито и на закрито. При това за нея вече са разработени и нови боеприпаси с повишена точност и далечина на стрелбата.

Наличието на „Тосочка“ прави нереалистични сценариите на американски военни за изстрелване на високо точни ракети, под чието прикритие щурмови групи ще превземат всяка крепост. Има ли я там „Тосочка“  и следа няма да остане от тези групи…

Американската военна пропаганда сега твърди, че техните оръжия убиват „хуманно“, за разлика от „варварската“ руска „Тосочка“. И поставят въпроса доколко е морално да се създават подобни РСЗО. В интерес на истината точно те имат най-малко основания да го задават, след тоновете напалм, които хвърлиха върху Виетнам. Или след бомбените килими, с които покриваха държави в Близкия изток например. Друг е въпросът, че ако избухне и ескалира въоръжен конфликт неизбежно се прилага правилото „на война като на война“.

На 24 юни т.г. по време на военният парад на Червеният площад в Москва в колоната с военна техника преминаха и първите четири образци  от новото оръжие „Тосочка“. А според изявления на руският министър на отбраната Сергей Шойгу тази система ще постъпи в руската армия до края на 2020 г. Първи ще получат тази най-нова РСЗО военнослужещи в Южният военен окръг на Русия.

Има ли смисъл да се пише на подобни теми? Убеден съм, че има: познаването на това, което създават талантливи руски конструктори и инженери за потребностите на своята армия най-малкото е в състояние да отрезвява много от разгорещените политици и военни на Запад.

А това означава по-големи шансове за мира.