“Тодес”: империята за танци на Алла Духова

“Тодес”: империята за танци на Алла Духова

През миналата година един невероятен хореограф и педагог – Алла Духова, имаше юбилей: родена е на 29 ноември 1966 г. За три десетилетия тя успя да създаде цяла империя за танци – балетната трупа “Тодес”, която няма аналог в света.
Магията на танците открива, когато е на 11 години. Занимава се в различни студии и ансамбли. Като ученичка е поканена да участва в циркови спектакли. Изпълненията и радват посетителите, докато един ден не получава сериозна травма и трябва да се раздели с цирка. Става преподавател в детска танцова школа, създава своя първи танцов ансамбъл “Експеримент”. С него изнасят концерти на територията на тогавашния Съветски съюз. Така се запознават с момчешка група по брейк денс, обединяват се и през 1986 г. се ражда “Тодес”. Името се появило от  сливане на названията на двете групи. Алла танцува с всички, но заедно с това измисля номера, костюми, подбира музика… И съвсем естествено става творчески директор на един зараждащ се колектив. Оттогава до днес неуморимата и креативна Алла е ръководител и вдъхновител на “Тодес”.

Алла и нейния екип са създали десетки уникални танцови спектакли. Всички те са наситени с красота, динамика, енергетика – неща, които може да се видят само при изпълнителите на “Тодес”. Зрители от много държави са се наслаждавали на спектаклите “Само за теб”, “Танцуваме любов”, “Най-опасна”, “Най-добрата и любима”, “На бис”, “Детска приказка Вълшебна планета”, “Деца до…, възрастни после”…
От 1990 г. “Тодес” активно гастролира и извън Русия. Танцьорите даряват радост на зрители от Китай, Австралия, САЩ, Франция, Израел… Гостували са и в България.
“Тодес” е работил  с Рики Мартин, Марая Кери, групата “Бойс ту Мен” и др. Трупата е на сцената с Майкъл Джексън по време на неговите концерти в Сеул и Мюнхен през 1999 година.
Като креативна личност Алла е търсена от продуценти и звезди от много страни, за реализация на различни проекти. Тя например стана хореограф на танцовата двойка Марина Анисина и  Гуендал Пейзера – олимпийски шампиони по фигурно пързаляне при танцовите двойки от Солт Лейк Сити 2002.

През 1999 г. Алла открива и своята първа школа-студио за съвременен балет, където се изучават танци в стила “Тодес”. Днес те са над 70 и са пръснати не само в Русия, но и в други страни. В нейните школи се изучават класически и модерни танци, акробатика, модерен балет… В тях децата откриват удивителния, вълшебен свят на танца.
Над 45000 са възпитаниците в училищата на Алла само в Русия. От тях се подбират най-добрите и харизматични танцьори за основния състав на “Тодес”. От неговите 150 души, над 80 на сто са дошли точно от тези школи. На практика “Тодес” стана фабрика за производство на звезди в танцовото изкуство. Не случайно  и личните балетни групи на много звезди на шоу-бизнеса, са съставени от млади хора, завършили някоя от школите на Алла.
Всяка година учениците излизат с открити уроци пред зрителите. Техните танци са неописуема феерия от цветове, звуци, динамика, красота… Неповторими емоции, които даряват на зрителите радост и наслада.

Алла не просто създава съвременен балет, но съумява да изгради и супер печеливш бизнес. Тя пуска своя собствена линия за дрехи за танцуване. Бизнес-проектът и се развива и в салони за красота. Успешно се продават изпълнения на DVD на английски, френски, испански, немски езици… ”Тодес” много често е част от пиар събития на едни от най-големите корпорации в света.
На 8 март 2017 година балета “Тодес” ще отбележи своя 30-годишен юбилей. На тази дата през 1987 г. се е състоял първия публичен концерт на трупата. За три десетилетия Алла съумя да създаде не само философията на “Тодес”, но превърна малката група танцуващи момичета и момчета в истински звезди на съвремения балет.
“Тодес” днес е символ на изящество, енергия, красота. Неговите танцьори ни карат да се смеем, натъжаваме, възхищаваме, замисляме… Новата им програма, която бе показана през декември 2016 г., е наречена “Ние”. В нея са събрани най-добрите танцувални номера, създадени през тези тридесет години, откакто “Тодес” е в публичното пространство.
Алла Духова е една от най-известните и успели жени в Русия. Тя самата определя своята трупа не просто като танцов колектив, а като начин на живот “Тодес”. Защото, както казва Алла, за любовта не говорят, за нея танцуват и всяка love story може да намери въплъщение в танца…
Алла Духова е потвърждение на това, за което често пиша в този сайт: успяваш, ако имаш мечта, стремиш се към нейната реализация и не се предаваш. Тя съумя да създаде и развие танцова трупа, която се превърна в символ на висок професионализъм и нестандартни подходи в съвременния балет. Просто като руския “Тодес” няма други – трупата е неповторима във фееричното съчетаване на музика, светлини, акробатика, шоу, в стила, в използването на най-нови технологии. Концертите на “Тодес” се отличават със своята дълбока и многопластова драматургия, динамична и красива хореография, с актьорското майсторство на изпълнителите, с нестихващата каскада от емоции и красота, която спира дъха на зрителя.
Затова Алла и “Тодес” получават неговата любов – искрена и несекваща.