Това, че там умират все-повече млади хора, дали засяга и нас?

Това, че там умират все-повече млади хора, дали засяга и нас?

https://i0.wp.com/vesti-ua.net/uploads/posts/2013-10/1381308545_foto-zastavka.jpg?w=640&ssl=1

САЩ са много богата страна. Нейната икономика е най-крупната в света – бруто-вътрешният и продукт е 15 на сто от този на целия свят. Тя е лидер в много отрасли на високите технологии, тук се намират и половината от най-крупните компании в света. Нейни университети са едни от най-добрите на планетата, а много нейни учени са нобелови лауерати. Страната разполага с добри природни ресурси – нефт, газ, метали и др., с големи площи с гори и богати запаси на вода. Има добри условия за развитие на селското стопанство. Особено богати са щати, като Калифорния, Ню Йорк, Тексас, Северна Дакота, Колорадо…

Това са реални факти, които не могат да бъдат оспорени. Парадоксът е в другото: точно в тази най-богата държава се забелязва не просто негативна, а твърде опасна тенденция:  стремително нараства смъртността сред младите американци.

Тази тема вълнува и авторитетният The Washington Post (WP), който стига до извода: нещо в САЩ определено не е наред, след като американци умират все по-често млади. Според най-нови данни за периода от 2010 до 2017 г. смъртността в страната се е увеличила с 6 на сто. Но в групата американци на възраст от 25 до 34 години тя е достигнала рекордните 29 на сто!

Журналистите от WP за своят анализ използват сериозно научно проучване, резултатите от което публикува списанието на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Assn – JAMA). Учените, които са го осъществили, са анализирали статистическите данни за средна продължителност на живота и смъртността на цялата територия на САЩ за периода от 1959 до 2017 г.

Америка е световен лидер по разходи за здравеопазване, но смъртността във възрастовата група от 25 до 64 г. бързо расте. А средната продължителност на живота пада, докато във всички останали държави с висок жизнен стандарт тя стабилно се увеличава.

https://i0.wp.com/i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/11/25/article-2066060-0EF22A3800000578-10_1024x615_large.jpg?w=640&ssl=1

Много са причините за това – от безконтролната употреба на опиатни болкоуспокояващи препарати и затлъстяването до отвличането на внимание по време на шофиране с разговор по смартфона. Между 1999 и 2017 г. смъртността от предозиране с наркотици и поради отравяне с алкохол сред американците между 25 и 64 години, е нараснала четири пъти. Заради алкохолно чернодробно заболяване вече умират с 40 на сто повече, а смъртните случаи от рак на черния дроб в същата възрастова група са се увеличили с над 60 на сто. Расте и броят на починалите поради високо кръвно налягане, затлъстяване или преяждане и психични разстройства.

Особено тревожно е, че тези плашещи тенденции вече обхващат и жените. Американките вече умират преждевременно от причини, които преди години са били характерни за мъжете. Така рискът да умрат от предозиране с наркотици в периода от 1999 до 2017 г. се е увеличил сред жените с 486 на сто, докато при мъжете  – с 351 на сто. Все повече жени в САЩ се самоубиват и получават заболявания на черния дроб вследствие на злоупотреба с алкохол.

Твърде опасен фактор за смъртността си остава и затлъстяването. Днес средната американка тежи толкова, колкото преди половин век е тежал мъжа. А мъжете средно вече са с 13,6 кг по-тежки. Свръхтегло имат 71,6 на сто от американците на възраст над 20 г. Затлъстели са около една пета от американците на възраст от 2 до 19 години.

Елън Меара – професор от Дартмутският институт за здравна политика и клинична практика, коментира пред WP: хората се чувстват все по-зле, несигурни са в бъдещето си. Според нея това ги кара да правят неща, посредством които се саморазрушават и не укрепват здравето си. А Стивън Вулф – директор на Центъра за общество и здраве на Вирджинският университет и водещ автор на изследването, посочва липсата на социални програми и системи за подкрепа на работещите семейства, като основна причина американците да умират все по-млади. Те си отиват преждевременно от живота заради хроничен стрес от мизерия, безработица, липса на здравно осигуряване, самота, отчаяние… Малцина могат да си позволят медицинско обслужване. Това ги тласка към наркотици, злоупотреба с алкохол, преяждане или друго вредно поведение, както и към самоубийство. А още по-тревожното е, че тези проблеми ще се прехвърлят и ще дават отражение на следващите поколения американци.

https://i0.wp.com/4.bp.blogspot.com/-lNIoB0iNJu0/WB82FRz5gpI/AAAAAAAAAqQ/oz19Fgxf6EIdscLGttfVVYQyTjvh0yquwCLcB/s1600/smoking%2Bbad.png?w=640&ssl=1

Защо си струва да се замислим над резултатите от това ново проучване, осъществено в далечна Америка? Ами за да разберем, какво ни очаква като нация утре. Благодарение на изключително агресивната и професионално реализирана технология за промиване на мозъци, в която американците са недостижими лидери, все по-голяма част от поколението у нас, родено и израснало през последните три десетилетия, мисли като своите американски връстници. И следва техният начин на живот. Все повече млади българи се хранят с фаст фууд, всевъзможни полуфабрикати и други токсични храни, пият енергийни и разхладителни напитки, злоупотребяват с алкохол, пушат, мързеливи и обездвижени са. Вероятно не е нисък и относителният дял на дрогиращите се, но за това родната статистика предпочита да не говори.

Към подобен извод ни насочва и последният доклад на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в ЕС. В него се твърди, че в България твърде много се пуши, злоупотребява се с алкохол, яде се нездравословна храна. Всичко това допринася за висока смъртност от инсулт, исхемична болест на сърцето и рак на белите дробове. Страната ни е на четвърто място  по смъртност от предотвратими състояния и заболявания. Но в доклада се признава, че в едно устойчиво сме на първо място в Европа  – по най-ниска продължителност на живота.

А, ако се съмнявате в написаното, просто наблюдавайте внимателно поведението на младите нашенци, с които се разминавате всеки ден…