Това, което е в хладилника ни е по-опасно от коронавируса

Това, което е в хладилника ни е по-опасно от коронавируса

Истерията около короновирусът в медиите продължава, следователно и паниката сред милиони хора също. В подобна ситуация и да иска човек, няма как да се скрие от бомбардиращите го отвсякъде новини за страховитият вирус от Ухан, който продължава победоностното си шествие не само в Китай, но и в други държави. Затова най-вероятно няма и да забележи сред този информационен потоп съобщението, което се появи на страниците на едно от най-авторитетните медицински списания в света – JAMA Internal Medicine: червеното месо наистина е много вредно за здравето на човека!

Този извод не са го направили някои заклети вегетарианци – той е резултат на задълбочено проучване. И е осъществено от също така сериозни учени от една от най-авторитетните образователни и научни организации в света – Университетът „Корнел“, част от т.н. Бръшлянова лига. Става дума за група, в която влизат най-добрите 8 висши училища на САЩ, които оглавяват и световната класация за най-добри университети.

Та учените от това елитно учебно заведение сега заявяват категорично: ако в менюто ни влиза червено и преработено месо, то това ни заплашва със сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт! И ако искаме да сме здрави, то ще трябва да се разделим с него като храна. Учените са анализирали данни за близо 30000 души, средната възраст на които в началото на изследването (а то е започнало  преди около 30 години), е била около 54 г. Рискът от сърдечно-съдово заболяване е бил най-висок при тези, които всяка седмица са изяждали по две порции червено и преработено месо. Учените предупреждават: тяхната употреба води и до рак.

Подобна зависимост не е била установена при консумацията на риба, морски продукти, както и при орехи и бобови храни, които са отличен заместител на месото.

В интерес на истината учените от Университета „Корнел“ далеч не са първите, които ни предупреждават за голямата опасност от хапване на червено месо, колбаси и прочее вкусотии. Учени от Сингапур, които наблюдаваха и анализираха хранителният режим на над 63000 души също стигнаха до извода за опасността, която то ни носи. За тях то увеличава риска от проблеми с бъбреците, заболяване от рак и ускорява процеса на остаряването ни.

Техни колеги от Харвардският университет също са убедени във вредата от червеното месо. Според тях, ако хората бяха вегетарианци, то числото на преждевременно умрелите щеше да се съкрати с над една трета. Искаме ли да бъдем здрави, ни казват те, трябва добре да си помислим, преди да отворим хладилника и да измъкнем от него някоя и друга пържола или парче колбас.

Професор Дейвид Дженкинс от Школата за медицински изследвания на Университета Торонто е изтъкнат учен в областта на храненето. С името му е свързано и понятието „гликемичен индекс“. То се използва за измерване на промяната в нивата на кръвната захар, като следствие от приемането на различни храни. Проф. Дженкинс е убеден: за хората е много по-добра т.н. „маймунска диета“ – тази, която спазват горилите: те се хранят със стъбла, листа, плодове, за разлика от „пещерните“ хора, които са яли и месо.

Негов екип предложи на доброволци менюто на горилите: всеки ден на масата им да преобладават зеленчукови и плодови храни. Само за две седмици равнището на холестерол в организма на изследваните лица спаднало с 35 на сто, което незабавно намалило при тях и риска от сърдечно-съдови заболявания. Според учените нищо не може да окаже по-добро въздействие при лечението на такива заболявания, като диабет или хроничен ревматоиден артрит, както безмесна диета с ниско съдържание на мазнини. Нещо повече: ако хладилникът ни се изпразни от червено месо и преработени месни продукти,  а в менюто ни доминират растителни продукти, това ще намали на практика многократно риска да получим каквито и да са заболявания. Само ограничаването на консумацията на месо ще е достатъчно ефективно средство, за да бъде спасен живота на милиони хора всяка година. Причината е, че твърде високата консумация на месо и преработени месни продукти непосредствено ни заплашва с едни от най-разпространените виновници за ранна смърт – инфаркт, инсулт, рак.

Така, че не коронавирусът е нещото, от което трябва да се страхуваме – несравнимо по-опасно от него е съдържанието на хладилника ни. Няма да е зле отвреме-навреме да се сещаме за препоръките на учените и да не го претъпкваме с пържоли, колбаси и подобни продукти.

Ако, естествено, въпросът за това, колко дълго ще ни има в този прекрасен, леко луднал свят наистина има някакво значение за нас.