Те увеличават пет пъти риска да се заразим с Ковид-19!

Те увеличават пет пъти риска да се заразим с Ковид-19!

https://i0.wp.com/static.360tv.ru/media/images/articles/cover/8be06904-f6e8-4886-bec5-4eb109b5159d/45577547.jpg?w=640&ssl=1

Лято е и покрай хубавите слънчеви дни все по-рядко се сещаме за пандемията от коронавирус. Това се забелязва и с просто око – в градовете заведенията на открито са препълнени с хора, които въобще не спазват социална дистанция. Не по-различна е картината и по курортните комплекси. Но, за съжаление, пандемията не ни е забравила: броят на инфектираните в света на 13 август вече наближава 21 милиона души, а на починалите – близо 752000 души. В критично състояние са други 65000 души. Най-голям е броят на заразените с Ковид-19 в САЩ – над 5 милиона и 360000 души, като той е причината за смъртта на близо 170000 жители на тази страна.

В публикация на Меган Скуделари в  авторитетната медия Nature се привеждат мнения на различни учени за вероятното развитие на пандемията в близките месеци и години. Налага се мнението, че коронавирусът ще продължи да се разпространява, а ние ще трябва да свикнем с въвежданите периодично карантини. Очаква се над 250 милиона души в света да са заразени до юни 2021 г., а около 1.75 милиона ще са мъртви. Епидемиолозите са единодушни за това, че Ковид-19 много дълго ще е с нас. При това те  предупреждават: дори и най-високото предполагаемо равнище на заболеваемостта вероятно е сериозно занижено. Проучване на  Масачузетският технологичен институт (MIT) за разпространението на Ковид-19 в 84 държави показва, че реалната заболеваемост в света е 12 пъти по-висока, отколкото е представяна в официални източници. А данните за смъртността са занижавани на половината от действителните.

За да победим коронавируса е нужно между 55 и 80 на сто от населението на една страна да има изработен имунитет към него. Но това е трудно достижима цел – изследвания сочат, че сега хората в тази група са около 3-7 на сто. Появата на ваксини дава надежди за ограничаване на разпространението на Ковид-19, но много зависи, колко продължителен ще е имунитета след ваксинирането на човека. Учени отбелязват, че ако коронавируса следва логиката на SARS (от англ. Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – тежък остър респираторен синдром коронавирус 2) то високото равнище на антитела трябва да се съхрани в продължение на 5 месеца и постепенно да намалява в следващите 2-3 г. Но, ако вирусът формира краткосрочен имунитет (както правят други два известни коронавируса – OC43 и HKU1, при които имунитетът трае около 40 седмици), то хората отново ще се разболяват. И всяка година ще има нови вълни на пандемията. В едно, обаче, специалистите са напълно единодушни: неопределеността относно Ковид-19 продължава да остава твърде висока.

Много са хората, които определено с пренебрежение се отнасят към темата за пандемията от коронавирус. А напразно: вече е доказано, че последиците от инфектиране с него са твърде сериозни и при това могат да се запазят през целия живот на човека.  Инфектираният с Ковид-19  става уязвим за много други опасни заболявания – инсулт, диабет, енцефалит, деменция и др. Определено се увреждат дробовете, мозъка, нараства и вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер. Според специалисти  голяма част от хората, попаднали в в интензивни отделения след инфектиране с Ковид-19, ще имат постоянни физически, умствени и психични проблеми, включително хронично изтощение. Всеки десети от оздравелите след лечение заради коронавирус получава много сериозни усложнения в работата на сърцето си. Всеки седми  има постоянни проблеми с интелектуално разстройство и т.н.

https://i0.wp.com/img2.chinadaily.com.cn/images/202006/01/5ed4ba0da310a8b2fa4de6af.jpeg?w=640&ssl=1

Ето защо е особено важно да не правим онова, което би увеличило шансовете ни да се разболеем от Ковид-19. А сред главните причини това да се случи се оказва, че е пушенето на електронни цигари – те увеличават пет пъти риска да се инфектираме от коронавирус! Това установиха учени от Станфордския университет, а резултати от него публикува списание  Adolescent Health. Въз основа на изследване състоянието на над 4,300 американски деца и млади хора на възраст от 13 до 24 г., те стигат до следния извод: модният навик да се пушат електронни цигари ги подлага на много силен риск да заболеят от коронавирус. У любителите на вейпинга вероятността от поява на симптоми на Ковид-19 е пет пъти по-голяма в сравнение с техните връстници, които не пушат. А, ако те съчетават пушене на обикновени и електронни цигари, то този риск се увеличава над 7 пъти. Тази закономерност се запазва и след като учените са корегирали анализа си с други фактори, които влияят на равнището на заболеваемостта – като пол, раса, затлъстяване, хронични заболявания, високо кръвно налягане.

Учените са категорични: съществува очевидна връзка между пушенето на електронни цигари и риска да се разболееш от коронавирус. Точните причини защо това е така засега са неясни. Възможно е вейпърите по-често да се докосват до лицето, да дават електронните си цигари на приятели, а и като цяло вейпинга увеличава риска от остри респираторни вирусни инфекции. Учените подчертават: много млади хора си мислят, че възрастта им ги защитава от заразяване с Ковид-19, но данните сочат, че ако те пушат електронни цигари попадат в зоната на изключително висок риск.

Доскоро бе известно, че пушенето на електронни цигари поразява тежко белите дробове, води до главоболие, кашлица, задух, болки в гърдите, диария, болки в корема и др. Сега е ясно, че той е един от основните фактори и за заразяване с коронавирус.

Истината е, че скоро няма да се отървем от коронавирусът – очакват ни ежегодни негови вълни, съпроводени с периодично въвеждани карантини. Ако има някакви надежди за по-ранно разрешаване на проблема с пандемията то те са свързани най-вече с появата на ефективни ваксини. Русия първа в света създаде ваксина против коронавирус, към която сега проявяват нарастващ интерес все повече държави. Очаква се тя да помогне и за намаляване продължителността на заболяването, както и да се избегне хоспитализация на инфектирания. Но е ясно, че за производството и разпространението и в Русия и по света ще е нужно време.

Е, в тази ситуация на продължаваща пандемия от коронавирус определено трябва много да мразиш себе си, за да съсипваш здравето си с пушене на цигари – електронни и обикновени. И да забравиш, че света ти предлага и  всевъзможни други, далеч по-приятни усещания…