Те са много по-опасни, отколкото си мислим

Те са много по-опасни, отколкото си мислим

https://i0.wp.com/www.medicina99.ru/wp-content/uploads/2016/03/bess-300x178.jpg?resize=300%2C178&ssl=1

Броят на хората с електронни цигари в ръцете непрекъснато расте. Те най-спокойно ги пушат навсякъде – на работното място, в заведение, метрото, в концертната зала… Благодарение на агресивната и мощна реклама, осъществявана най-вече в социалните мрежи, те стават все по-популярни сред деца и тинейджъри.
Увеличаващият се дял на хората по света, фенове на електронните цигари, предизвиква и интереса на различни учени към тях. Естествено, не си заслужава да отделяме време, за да се запознаваме с резултати от изследвания, за които са заплатили техни производители и търговци – тях ги знаем и без да ни ги казват. На “учените” в този случай щедро са напълнили джобовете, за да намерят потвърждения за това, колко безопасен е вейпинга (от англ. “vape” – вдишване на дим).
Но в наш интерес е да следим, какво откриват в света на електронните цигари други учени – тези, които ги изследват, благодарение на подкрепата на независими от производители и търговци, източници. Като благотворителни фондации или държавни субсидии например. Точно те стигат до изводи, които определено няма да се харесат на любителите на електронни цигари (вейпърите). По една проста причина – те доказват, че пушенето им е изключително вредно за човешкия организъм!
Наскоро в Journal of the American College of Cardiology бяха публикувани резултати от най-ново изследване на учени от Медицинското училище на престижния Станфордски университет. Те показват, че електронните цигари могат да увреждат клетки на кръвоносните съдове на човека. Резултатът е увеличаване на риска от сърдечно-съдово заболяване.

https://i0.wp.com/www.mann.tv/thumbs/og/2019/w01/e-zig-weit.jpg?w=640&ssl=1

Учените са изследвали шест ароматизирани течности с различно съдържание на никотина. Задачата им е била да установят влиянието им върху ендотелните клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Те са от голямо значение за здравето на цялата сърдечно-съдова система. Резултатите сочат, че под влияние на ароматизираните течности клетките се увреждат, стават по-малко жизнеспособни и се нарушава дейността им. А най-токсична сред тях се оказала ароматизиращата течност с канела. Според учените, предизвиканите от течностите за електронни цигари изменения в организма, напомнят на тези, които се забелязват при хора със сърдечно-съдови заболявания.
И още нещо, което показва това сериозно научно проучване: оказало се, че пушачите на електронни и на обикновени цигари, генерират еднакви равнища на никотина в кръвния серум. Това предизвиква тревога, защото пушачите на електронни цигари могат да получават повече никотин за един сеанс, в сравнение с пушенето на една цигара. Когато човек употребява традиционни цигари, той знае колко е изпушил. Но електронната цигара го лъже и затова той обикновено получава по-високо равнище на никотина за по-кратък период от време, отбелязват учените от Станфорд.
Техните изводи се потвърждават и от друго проучване, осъществено в Канзаския университет, резултатите от което бяха докладвани на тазгодишното заседание на Американското кардиологично общество. Негови учени са установили, че при вейпърите вероятността от сърдечен пристъп (инфаркт) е по-висока с 34 на сто! Също така и с 25 на сто е по-голяма вероятността от развитие на исхемична болест на сърцето при пушачите на електронни цигари. Освен това те са с 55 на сто по-застрашени от поява на депресии и тревожност. Тази зависимост се запазва дори и като се отчетат други рискови фактори за сърдечно-съдовата система – възраст, пол, индекс на телесна маса, високо равнище на хорестерола, високо кръвно налягане… Независимо от честотата на употреба на електронни цигари – всеки ден или веднъж на няколко дни, у пушачите нараства вероятността от инфаркт и развитие на така опасната исхемична болест на сърцето. Според учените изводите, до които те достигат, би трябвало да са много сериозно предупреждение за всеки, който смята вейпинга за безопасен.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/ysI3h7aibZ4/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

С това не се изчерпват вредите, които носят електронните цигари на вейпърите. Учени, специализиращи се в областта на респираторните заболявания (като астма и хронична обструктивна белодробна болест) стигат до извода, че няма никакви доказателства електронните цигари да се безвредни. Нещо повече: изследователи от престижния Харвардски университет изтъкват, че всеки четвърти от най-популярните продукти за вейпинг, съдържа в себе си съставки, които предизвикват астма, провокират възпаление и отслабват функциите на белите дробове. А най-вече сладките плодови аромати, които са особено популярни сред тинейджъри, съдържат отрови.
За да стигнат до тези изводи учените от Харвард са анализирали 75 популярни марки електронни цигари, картриджи за еднократна употреба и течности за устройства за многократна употреба. И така са открили, че в тях има отрови. Един от учените – проф. Дейвид Кристиани, експерт по екологична генетика коментира, че наличието на токсини в продукти за електронни цигари, носи рискове за нежелани остри и хронични респираторни ефекти при потребителите.
Много опасен се оказва и така модерния джуълинг – пушенето на електронни цигари “Джуъл” (JUUL) на PAX Labs. Ароматизирани с вкус на малини, манго, крем карамел, сладка памучна вата и други миризми, те привличат особено децата и тинейджърите. А като пораждат у тях асоциации с плодови напитки, те водят до бърза и много силна зависимост. Но учени установиха, че в JUUL съдържанието на никотин е изключително високо – около 61 милиграма на милилитър ароматизирана течност. Това е съпоставимо с количеството никотин, съдържащ се в повече от една кутия обикновени цигари. Тази концентрация на никотин в JUUL, е отровна за живите клетки на човешкия организъм.
Установено е, че в състава на най-популярните плодови и други ароматизирани смески за електронни цигари влизат още химикали, като диацетил, цинамалдехид, ментол, етилванилин. В зависимост от тяхната концентрация те са способни да предизвикат различни токсични ефекти. Така вдишването на диацетил може да доведе до развитие на опасно белодробно заболяване – т.н. облитериращ бронхиолит.

https://i0.wp.com/sunstonemassage.com/wp-content/uploads/2019/04/Vaping-Healthy-Strategies-To-Quit-And-Massage-Therapy-Sunstone-Registered-Massage.jpg?w=640

Естествено, производителите и търговците на електронни цигари, както и обслужващите ги рекламисти, пиари, маркетолози, не споменават нито дума за вредите, които неизбежно носи продукцията им на потребителите. Наивно е и да се надяваме, че това някога ще се случи – та те не са толкова луди, че да губят от милиардните си печалби.
Но нищо не ни пречи да проявяваме интерес и да се вслушваме в мненията на авторитетни учени за това, какво ще си причиним, ако се пристрастим към електронните цигари.
Стига, разбира се, да ни вълнува състоянието на здравето – собственото ни и това на близките ни хора.