В прекрасна форма са без да се изтезават във фитнес-зали

В прекрасна форма са без да се изтезават във фитнес-зали

https://i0.wp.com/img-fotki.yandex.ru/get/237001/287605011.1bbe/0_218ceb_dfc2d5de_orig.Jpg?w=640&ssl=1

Лято е – време за отдих. И милиони сега са по плажове, в планината, край  басейн или просто си почиват под  дебела сянка.  Хората се радват на отдиха, който са си заслужили след дългите работни седмици.

Но никак не са малко тези, на които отпуската им носи и терзания. А те се появяват, когато около тях се мерне нечия стройна и енергична фигура, с която те – искат или не искат, но се сравняват.  По друго време излишните им килограми могат да бъдат прикрити с повече дрехи, но в жегата това е невъзможно. На възникналото безпокойство реакциите са различни. Едни си напомнят, че няма да живеят с орлите и затова трябва да се наслаждават на живота си. Някои си казват, че им е все тая, какво си мислят другите за тях – те и така си се харесват. Но има и такива, които се изчервяват и се заричат, че  щом се върнат  на работното си място непременно ще помислят за абонамент към някоя фитнес зала.

Масовата култура – независимо дали осъзнаваме или не това,  ни е втълпила  определени модели за красива фигура. И един от доминиращите сред тях е, човек да няма по себе си излишни килограми, да е пъргав и енергичен. Впрочем и медицината отдавна е установила: затлъстяването създава много сериозни здравословни проблеми, особено пък сега – по време на пандемията. Ето защо се харесват стройните и енергични фигури – тях ги приемат за красиви и здрави, а не дебелите, отпуснатите, ленивите, влачещите се.

Този мерак за хубава, т.е. стегната фигура е създал невероятно печеливш бизнес – на собственици на фитнес-салони, производители на всевъзможни уреди, хранителни добавки, енергийни напитки и т.н. Колосални средства се харчат за промиване на мозъците ни – печени манипулатори се надпреварват да ни убеждават, че единственият начин да постигнем мечтата си за красиво тяло, е да се абонираме за еди коя си спортна зала, да следваме  диетата, която ни се препоръчва, да си купуваме всевъзможни витамини и добавки…

И стотици хиляди хора, особено като имаме предвид, че критичното мислене е едно от най-дефицитните качества на модерния човек, следват препоръките на рекламата. Харчат пари, потят се в фитнес-зали, гълтат хапчета, пият някакви напитки само и само да си осигурят мечтаната фигура. Без да си дават сметката, че често с подобна стратегия разрушават здравето си.

Каки Окумура е с японски произход, но е родена в Далас, израснала е в Ню Йорк и Токио. Сега тя води популярен блог за здравословен начин на живот, който е следян от много нейни фенове. Тя написа интересен материал, предназначен за хора, които са стресирани или уплашени от фитнес културата.

Каки сравнява начина на живот на американците и японците. Тя споделя, че когато е в САЩ е буквално засипвана с изображения и реклами на фитнес-култура. В тази страна спортът е лудост и изглежда, че повечето хора са членове на зали като Anytime Fitness, 24 Hour Fitness или LA Fitness, пише тя. Всеки приличен хотел или типичен университетски кампус има безплатен достъп до фитнес зала, понякога дори предлага дрехи за тренировки под наем. Най -успешните и влиятелни хора пишат за фитнес и не е необичайно някой да сподели тренировката си в социалните мрежи, както биха направили с храната си.

Но въпреки това Америка нито е страната на здравите, нито на слабите хора – затлъстяването на американците е един от най-големите проблеми на държавата.

Съвсем друга е ситуацията в Япония – световен лидер по дълголетие. И затлъстели японци са рядко срещани. А парадоксът е, че японците не са вманиачени в тренировки, като американците. Много малко хора в тази страна посещават фитнес салони (ето защо тук те са и сравнително малко на брой). Японците не използват обедната си почивка за да се потят в зала за тренировки, а малцината, които го правят ги възприемат като фанатици.

https://i0.wp.com/i.cdn.newsbytesapp.com/images/l120_17361507289210.jpg?w=640&ssl=1

Каки цитира проучване на агенция  Rakuten Insight сред 1000 японски граждани на възраст от 20 до 60 години. Около половината от анкетираните са заявили, че почти или изобщо не спортуват. Причините за това според тях са недостиг на време или защото не  приемат тренировките като част от начина си на живот. Те избягват да ходят на фитнес, да вдигат тежести или да бягат по 10 км.

Но това не означава, че те не спортуват, отбелязва Каки. За себе си те са избрали най-достъпното и полезно упражнение за здравето им: ходенето. Японците са  енергични, стройни и живеят дълго, защото се движат. Но те не го приемат като вид задължително упражнение, а като част от живота им. Възрастните японци вървят средно по 6500 крачки на ден. Мъжете между 20 и 50 години изминават средно почти 8000 крачки на ден, а жените на същата  възраст около 7000 стъпки.

Каки разказва, че Нагано, селска префектура в Япония, е успяла да намали големият брой на хора с инсулти, след като е включила над 100 пешеходни маршрута. Днес нейните граждани се радват на най-високите нива на дълголетие в страната. Каки цитира Акира Сугеноя – кмет в Нагано, който казва: „Първото нещо, което искахме, беше просто да накараме хората да се разхождат. Всеки може да направи това. Ходите, говорите, упражнявате се, а това помага да се изгражда и чувство за общност“ .

Повечето японски граждани живеят в много пешеходни градове, където общественият транспорт е удобен, безопасен и на достъпни цени. Много малко са  домакинствата, които притежават автомобили. В резултат на това, когато повечето хора отиват на работа, те ходят. Когато хората пазаруват  хранителни стоки, те също ходят пеша. Когато японците излизат вечерта, те се разхождат. Това е дейност, приемана всеки ден от всяко японско поколение: ходенето е част от тяхното ежедневие, също като дишането им.

https://i0.wp.com/farm7.static.flickr.com/6237/6288413057_ba891b5ac8_b.jpg?w=640&ssl=1

Каки изтъква, че написаното от нея не е призив срещу тренировките. Самата тя обича да тренира и прекарва няколко часа седмично в бягане, колоездене, плуване, прави гимнастически упражнения. Но според нея това, което вършат японците – движат се пеша, също е отлично решение за постигането на оптимално тегло, добро здраве и дълголетие. Вашият фитнес за начин на живот, от който се нуждаете, може просто да е повече ходене, заключава Каки Окумура.

Личният ми опит ме кара да се съглася с написаното от чаровното японско момиче. От много години и независимо от капризите на времето – жега или студ, дъжд или сняг, изминавам около 25000-30000 крачки всеки ден. Денят ми започва с около 12-15 км, които много рано навъртам в кварталния парк. А завършва с вечерната ми разходка от около 7-8 км. Ходя много бързо – това отдавна ми е станало навик. Не съм „първа младост“, но определено фигурата ми няма нищо общо с тази и на много хлапета, с чиито затлъстели, отпуснати, лениви тела се разминавам всеки ден. Поддържам оптимално за ръста си тегло. А ходенето ми доставя удоволствие, зарежда ме с енергия, носи  ми  здраве.

Затова, ако искате да сте стройни, енергични, жизнеспособни и позитивни, независимо от възрастта ви, не са ви нужни фитнес-зали, витамини, хранителни добавки и напитки, нито пък измислени диети…

Просто ходете пеша!