Те особено са ни нужни сега – във времето на пандемията

Те особено са ни нужни сега – във времето на пандемията

https://i0.wp.com/sovet-ok.ru/wp-content/uploads/2020/05/1-4.jpg?w=640&ssl=1

Не повече от една трета от населението у нас знае, че най-голяма опасност за здравето му не е коронавирусът – любимата тема на медии и политици. Българи умират, при това преждевременно, най-вече от сърдечно-съдови заболявания –  от болести, които засягат сърцето, артериите, вените. При това инфаркти и инсулти получават все по-често и млади хора. Причините за да се появат подобни заболявания са различни, но сред тях най-честите са атеросклерозата и артериалната хипертония (високо кръвно налягане). А главният виновник за да ги има тях е самият човек със своят начин на живот – ако той пуши, злоупотребява с алкохол, обездвижил се е, храни се направилно, то той си гарантира и сърдечно-съдово заболяване.

Много са хората, които не са склонни да се лишат от любимите си вредни навици. Но сега, когато не е известно колко години още ще я има пандемията от коронавирус, рисковете за здравето ни са далеч по-високи. Просто защото, ако прихванем отнякъде коронавирус (а това е напълно възможно сега да се случи и у нас) и имаме сърдечно-съдово заболяване, то вероятността от тежко протичане на заразяването и дори от летален изход  рязко се увеличава.

Затова е интересно най-ново проучване на японски учени: те откриха необичайно полезно свойство на доматения сок – той е в състояние да намалява артериалното налягане и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Проучването е било осъществено в продължение на една година и в много широк възрастов диапазон, а за неговите резултати  съобщава научното списание Food Science&Nutrition. На основата на различни експерименти учените са установили, че неосоленият доматен сок значително намалява кръвното налягане, както и равнището на т.н. „лош“ холестерол. Този ефект се установява при мъже и жени, при представители на различни възрастови групи. Това е първото научно изследване, в което е била търсена директна връзка между консумацията на домати и доматен сок и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

https://i0.wp.com/coream.ru/wp-content/uploads/7/6/0/760209ea060f8b449fd5f2a320063310.jpg?w=640&ssl=1

В интерес на истината японските учени не са първите, които забелязват потенциала на доматите да укрепват  здравето ни. Неслучайно ги сравняват със съдържанието на една аптека – когато ги похапваме ние доставяме на тялото си витамини от групите А, Б, С и К, както и витамина РР (никотинамид). Зареждаме го и с безценните за него магнезий, мед, тиамин, фосфор, калий, соли на фолиевата киселина.

Доматите са невероятно мощно противораково средство. Съдържащите се в тях антиоксиданти и противовъзпалителни съставки ни защитават от онкологични заболявания, като се борят успешно със свободните радикали. Специалисти изтъкват, че активното потребление на домати намалява с 45 на сто опасността от поява на рак в бъбреците при жените. Ликопенът, който придава червения цвят на доматите защитава мъжете от рак на простатата. Нещо повече: има данни, че ликопена забавя и даже спира неговото развитие, ако вече е установен.

Доматите помагат да се изгражда защита в организма ни и срещу други опасни видове рак – на ларинкса, на гърдите, гърлото, хранопровода, устната кухина, гръбначния стълб, белите дробове, стомаха, дебелото черво, яйчниците… Едно от обясненията защо раковите заболявания са по-рядко срещани в средиземноморските страни е, че там ядат много домати.

Особено полезни са доматите за диабетици – хромът в тях регулира равнището на захар в кръвта. При това те съдържат незначително количество въглехидрати и много фибри, което също е добре за хора с диабет: така се поддържа на безопасно равнище захарта им.

Учени са установили, че съединението томатидин стимулира ръста на мускулите, увеличава силата и издръжливостта на човека. То защитава неговите мускули от изтощение и атрофия.

Доматите подобряват и зрението ни благодарение на витамините А и С, а други антиоксиданти в тях пазят очите ни от вредното въздействие на ярка светлина.

Те са богати и на калций, а това означава, че се грижат за костите ни. За това способства и съдържащият се в тях витамин К, който укрепва костната тъкан, като стимулира производството на протеин, подсилващ калция в костите. Отново трябва да споменем ликопена, който пък предотвратява намаляването на костната маса. Ето защо с нарастване на възрастта трябва да наблягаме повече на доматите – те са наш съюзник срещу неприятната остеопороза например.

https://i0.wp.com/sadgrad.ru/wp-content/uploads/2020/05/polza-tomatnogo-soka-dlya-muzhchin-780x549.png?resize=640%2C450&ssl=1

С това далеч не се изчерпват хубавите неща, които ни даряват прекрасните домати! Ликопенът е не само наш бодигард срещу рака: той способства и за нашата привлекателност. Това го прави като неутрализира вредните молекули, които се образуват на кожата ни, когато тя е подложена непремерено на въздействието на слънцето. Способен е да намалява степента на разрушаване от него на митохонзриалната ДНК на кожата. Става дума за източниците на енергия в клетките – когато те се рушат кожата бързо старее, създават се условия и за поява на рак на нея. А доматите забавят възникването на бръчки, помагат на кожата да съхрани своята младост и еластичност, правят я здрава и красива. Витаминът А, на който са богати доматите, придава на косите ни сила и блясък, като същевременно укрепва ноктите и зъбите ни. А е добре да знаем, че за разлика от полезните вещества, които ги има в други плодове и зеленчуци, ликопена има голяма биодостъпност и след термична обработка на доматите.

Те ще ни помогнат да имаме и стройна фигура, защото са нискокалорични – в 100 грама има едва около 20 калории. А при това съдържат много фибри. Така те помагат да се утолява глада и затова са ни нужни, ако сме решили да отслабнем.

И с това далеч не свършват ползите от редовното хапване на домати: те съдържат в големи количества и серотонин, който не случайно определят като хормона на щастието. А французите наричат доматите „ябълки на любовта“ и има защо – те играят важна роля в регулирането и на нашата сексуалност, като увеличават половото желание.

Доста точно наименование са дали на този прекрасен продукт на природата и нашите комшии – сърбите: те наричат доматите парадайс (рай). Имат право: доматите наистина притежават уникални качества, които ги правят невероятно полезни за здравето ни. И, ако искаме да бъдем в добра форма, особено пък във време на пандемия, те трябва да са често на трапезата ни.