Те ни разкриват тайната на доброто здраве и дълголетие

Те ни разкриват тайната на доброто здраве и дълголетие

https://i0.wp.com/phw.co.nz/media/phillip-wong-firenze-woman-bike-1b.jpg?w=640&ssl=1

Всички искаме да ни има дълго на този свят. При това да бъдем здрави, жизнени, енергични, независимо от възрастта си. Но, за съжаление, невинаги желанието ни се сбъдва. Немалко хора си отиват преждевременно. На други  дните им преминават в пресмятане на часовете между вземането на едните и другите хапчета. И въобще са забравили за радостите на живота.

Всяка година една от големите информационни агенции в света – „Блумбърг“ класира 160 държави. Въз основа на показатели, като продължителност на живота, мерки против тютюнопушенето и затлъстяването, достъпа до чиста вода и медицина, екологията, продажбата на наркотици и др., тя определя най-здравите нации в света.

Според рейтинга на „Блумбърг“ нашата Татковина сега се намира на 68 позиция. Но онова, върху което би трябвало да се замислим е, че през 2017 г. ние сме били на 63-то място. Или тенденцията е ясно очертана: ние, българите, с нарастване на възрастта  ставаме все по-болни. И ако продължаваме така да живеем не е изключено да оглавим класацията, но отзад напред.

Хората, на които би трябвало не да завиждаме, а да подражаваме, са италианците например. Дълго те оглавяваха този престижен рейтинг. През последната година ги изпревариха испанците, но това съвсем не отменя факта, че точно Италия е един от лидерите сред най-здравите страни в света.

Това се отнася и за прекрасната половина на населението на тази страна. Италианките живеят средно 85 години (мъжете – 81). Но много по-важно е, че дори вече и на възраст, повечето жени в Италия  не само изглеждат, но и се чувстват добре.

Каква е тайната, благодарение на която дамите в Италия са във форма и заредени с жизнена енергия дори, когато са достигнали и надхвърлили 90-те си години? А същевременно техни връстнички в други страни, включително у нас, вече са доста уморени и в началото на 50-те си години.

https://i0.wp.com/www.nofearoffashion.com/wp-content/uploads/2015/11/Street-Style-Turin-Oct-2015-2_LR.jpg?w=640&ssl=1

Проучвания сочат, че магията да оставаш млада и да предотвратяваш вредите от стареенето, е в правилното хранене и физическата активност. Здравословното похапване и редовните движения са главните съставки, благодарение на които се обновяват нашите клетки. И така организмът ни остава млад и жизнен.

Но противодействието на остаряването е невъзможно, ако на него не му достигат витамини, минерални соли, антиоксиданти (антиокислители). Ние стареем, защото клетките ни атакуват т.н. свободни радикали, а наш защитник от тях са точно антиоксидантите.

Процесът на дегенарация (от френ. degenerer – разваля се, изражда се) или на разрушаване на клетки и органи, го насърчава начина ни на живот. Той се ускорява, ако пушим, злоупотребяваме с алкохол, обездвижени сме, храним се самоубийствено и пр. Всичко това води до образуване на все повече свободни радикали и определено затруднява организма ни да се справя с тях. Ето защо  от изключително значение, ако искаме да забавим стареенето и да съхраним отлично здраве и енергия, е да осигуряваме на тялото си елементи, с които то да противодейства на атаката им.

А това никак не е сложно. Освен избягване на поведение, което ни вреди – като пушене и злоупотреба с алкохол например, просто трябва да внимаваме, какво ще слагаме в устата си. Особено необходими заради  годините, които трупаме, стават храни, богати на витамините С и Е, минерални соли (селен, манган, калций), полиненаситени мазнини като омега 3, антиоксиданти, микроелементи…

Според италианският диетолог и биолог д-р Мануела Мапели, тайната на дългия и здрав живот на  нейните сънароднички, при това съпроводен със забавяне на остаряването им е в това, което те си похапват. Ако искаме да съхраним добрата си форма и да не ни дават годините, на които сме, на трапезата ни редовно трябва да има цветни плодове и зеленчуци. Точно те ще ни зареждат с витамини, минерални соли и антиоксиданти. Ще бъдем здрави и чаровни, ако ядем повече сини и виолетови плодове и зеленчуци, като грозде, смокини, боровинки, къпини, патладжани. Като не забравяме за червените, жълтите и оранжевите – домати, моркови, чушки, нар, тиква, шафран, портокали, кайсии. Всички те са богати на каротеноиди (естествени органични пигменти), благодарение на които защитават очите и кожата ни. Трябва да си хапваме и зелени – киви, броколи, магданоз и др., които са особено богати на витамин С. А така необходимата ни омега 3 ще си осигуряваме от мазна риба (сардина, треска, сьомга, херинга, аншоа), от сушени плодове (орехи, бадеми) и семена (лен, чиа, тиква, слънчоглед). Тези продукти са направо елексири за целия ни организъм, особено за сърцето ни.

Д-р Мапели ни препоръчва всяка сутрин да пием сок от грейпфрут с десет ореха, а най-добре с бадеми. Така ще си осигуряваме нужното количество витамин С, омега 3, минерални соли като калций и антиоксиданти, като ликопен – един от най-мощните продукти против стареене.

Италианките живеят дълго, изглеждат и се чувстват добре и когато вече са възрастни, защото получават от храната си достатъчно белтъчини (от месо и риба), витамин А и С, фолиева киселина, много антиоксиданти. Консумират млечни продукти, които им дават аминокиселини и калций. Те с чувство за мярка употребяват алкохол, много рядко пушат, почти не пият безалкохолни и газирани напитки. Предпочитат да си готвят храната сами от качествени продукти и да избягват готови храни от магазини.

Оказва се, че тайната е в това да внимаваме, какво поставяме на трапезата си. И винаги да помним, че крайниците  природата ни е дала, за да ги движим активно. Само тогава ще бъдем жизнени и енергични, ще се чувстваме и ще изглеждаме добре.

Независимо от годините, на които сме.