Те нагледно ни показват, какво  ни носи новата година!

Те нагледно ни показват, какво  ни носи новата година!

Тя вече е тук. И, естествено, поражда у нас любопитство що за година ще е  – по-добра, спокойна и успешна  от отишлата си или ще е заредена с нови проблеми и непознати предизвикателства. Точният отговор ще узнаем в края на декември. Но и сега, в самото и начало, разполагаме с немалко знаци, които ни позволяват да добием представа за това, с което ще се срещнем през 2023 година.

Със сигурност най-силно влияние на събитията по света и у нас ще продължава да оказва задълбочаващата се прокси война на Запада срещу Русия на украинска територия. За съжаление, евроатлантично ориентирани образи във властта у нас направиха и правят всичко по силите си, за да ни включат в тази месомелачка. Сега военните ни заводи работят на пълни обороти, а смъртоносната им продукция лети към Украйна, за да радва тамошният режим. Естествено, ние – простосмъртните данакоплатци, няма как да знаем, какви точно въоръжения ще продължим да изпращаме и през 2023 година, за да не спира конфликта там. Но и от малкото информация, която се промъква в медии, можем да узнаем, че става дума за хиляди тона боеприпаси (снаряди, патрони, гранати, мини, ракети и пр.), бронирана техника, системи за противовъздушна отбрана и др. Наистина твърде щедри подаръци за стотици милиони лева, които ще бъдат взети от държавният бюджет, т.е. от нашия джоб. Пари, от които остро се нуждаят родното образование, здравеопазване, пенсионната ни система, катастрофиралите ни пътища и др., ще бъдат хвърлени на вятъра. За да продължи агонията на един антидемократичен, невероятно корумпиран и обречен на неизбежен разгром режим.

Новата година ще ни „зарадва“ и с още по-голямо преследване и омаскаряване на другомислието. Така носителите на „истинската демокрация“ у нас – „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“, се готвят да разширят съществуващата в страната ни цензура. За това свидетелства например, списъкът с приоритети на ПП, който  тази партия е подготвила да внесе в Народното събрание. В него се определя като постоянна цел на ПП  „оздравяване на медийната среда“ и „противодействие на пропагандата и дезинформацията“. Естествено, става дума за всяка една информация, която се разминава с интересите на САЩ и контролираният от тях агресивен блок НАТО.

Появиха се съобщения и за подготвяни промени в Наказателния кодекс. С тях ще бъдат преследвани онези, които си позволят да се усъмнят в „обективната информация“ за случващото се в Украйна. Законът ще наказва всички, които „упражняват чуждо влияние върху процеси на вземане на решения“. Имат се предвид онези, които не приемат безкритично политиката на САЩ, НАТО и Евросъюза спрямо Русия. А родните секретни служби още по-активно ще раздуват истерията за нарастваща заплаха за националната ни сигурност от страна на Русия. Всичко това се прави за да бъде формирано обществено мнение на подкрепа на решението за участие на страната ни в прокси войната на Запада срещу славянската държава. Припомням ви, че то бе взето от „коалицията на войната“ в парламента ни – „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната”, ДПС, „Български възход“ и „Демократична България”. Всички те единодушно  решиха страната ни безплатно да въоръжава украинския режим.

Естествено, у всеки що годе разумен наш съгражданин възниква въпроса: а как ще се отрази този акт на неговия жизнен стандарт през новата година?  Та става дума за стотици милиони лева, които ще бъдат извадени от държавния бюджет, за да бъдат подарени на украинския режим.

Не съм попадал на безпристратни анализи на това, как ще повлияе прахосването на огромни суми пари върху живота на нас, простосмъртните българи. Ето защо реших да потърся отговор на този съдбоносен въпрос, като погледна случващото се в една от най-богатите някога държави в Европа – Великобритания. А защо точно нея ли? Защото заедно със САЩ тя е главният виновник за появата на антируската Украйна и конфликта и с Русия. А след започването на руската операция пак тя, заедно със САЩ, е и основният доставчик на въоръжения за марионетъчния украински режим. Сега британски секретни служби осигуряват на украинския генерален щаб разузнавателна информация. Британски офицери ръководят бойни операции на украинските въоръжени сили. Кадрови военнослужещи на Великобритания са на украинска територия и воюват с руски бойци. Лондон организира, ръководи и направлява пропагандната кампания за демонизиране на Русия и героизиране на украинския режим. Хиляди украинци преминават военно обучение във Великобритания и т.н.

Всичко това струваше на британския бюджет милиарди долари през миналата година. А сега британското правителство се готви да предостави на украинския режим през новата година други над 2.7 милиарда долара. Премиерът Риши Сунак се заклева, че страната му ще увеличава военната помощ за Украйна до нейната пълна победа над Русия. Тези дни той съобщи на президента Зеленски, че за Украйна се подготвят да бъдат изпратени нови модерни въоръжения. Очаква се те да пристигнат  там в близките седмици.

Как всичко това се отразява на начина на живот на обикновените британци? Не е необходимо непременно да се окажем на острова, за да узнаем  – достатъчно е да се вгледаме внимателно в съдържанието на популярни британски медии. От техният прочит пред нас се очертава една нерадостна картина, която най-вероятно ще я има и у нас през новата година. Обяснението за това е много просто: политиката на прозападните марионетки на власт в България, е пълно копие на тази, която водят англосаксите (САЩ и Великобритания).

Милиони британци се определят сега като „финансово крехки“, съобщават тамошни медии. Техните спестявания вече ги няма –  инфлацията е помогнала за стопяването им. Те са останали без средства, за да си осигуряват най-необходимото за оцеляването си. За да си купят храна и да  платят разходите си за енерги вземат заеми, които не могат да връщат – общият размер на необезпечения дълг във Великобритания  надхвърли вече 400 милиарда лири! Над 20.2 милиона възрастни британци им предстои да бъдат отстранени от основни банкови услуги заради лоша кредитна история.

Всеки седми жител на острова не си подгрява храната – той е принуден  да икономисва електричество. Непрекъснато расте и броя на тези, които се оказват на улицата – те не могат вече да плащат за взети под наем жилища.

Заради задълбочаващите се финансови проблеми все повече британци не могат да спят. Те не могат да се надяват да подобрят настроението си, като посетят  своят любим пъб –  кръчмите им масово фалират. През миналага година в Англия и Уелс всеки месец са били закривани над 32 кръчми заради невероятно високите цени на електроенергията. Прогнозите са, че тях също ги очакват много сериозни проблеми в новата 2023 г.

Сега британците ги съветват да не изхвърлят новогодишните си елхи, защото могат да си ги  похапват. Кулинари обясняват в медии, че една елха става за печене, може да се добавя и в джина. Игличките и са „ароматни и пикантни“ и могат да се използват за подобряване на вкуса на ястията. А чаят от елхови клонки помага против депресия, затлъстяване, алергия, високо кръвно налягане…

Впрочем последният съвет е свръхактуален днес за британците – тамошната здравна система е  пред колапс. Всяка седмица до 500 души умират в резултат на проблеми със спешната помощ. В болниците не стигат местата, пациенти спят на столове и на пода. Британка на 72 години например, е прекарала в автомобил на бърза помощ 13 часа, докато е чакала да я приемат в болница. Ето защо все повече британци прибягват до самолечение – те не могат да си позволят да посетят личен лекар, които в много райони на страната  просто липсват.

В интерес на истината Риши Сунак в своето новогодишно обръщение към британците призна, че те са имали една много трудна година. И ги предупреди, че проблемите, които са ги измъчвали през отминалата година, няма да изчезнат през 2023 г. Но в същото време той обеща да продължи да подкрепя Украйна срещу Русия.

А това означава, че британците ги очаква една още по-лоша от изминалата година. Вместо пари за решаване на проблемите им милиарди ще бъдат прахосани, за да продължат страданията на украинското население и да забогатяват още повече корумпираните  тамошни управници.

Впрочем това се осъзнава от британците: само 4 на сто от населението на страната вярва в способността на правителството да помогне за подобряване на финансовото им състояние. А над 70 на сто казват: „изобщо не вярвам това да се случи!“ И те са прави – стана ясно например, че през новата година  във Великобритания влизат още по-високи сметки за енергия и увеличение на данъците….

Ново проучване на Евростат сочи, че България продължава да е най-бедната държава в Евросъюза. У нас домакинствата харчат много повече за насъщни нужди, като храна, транспорт, образование, от средното в общността! Като гледаме какво става в мъгливия Албион – мечта за немалко нашенци, може да си представим що за изпитания ни предстоят през новата година. А една от основните причини те да се появат е точно безумната политика на коалицията на войната, която прави всичко по силите си, за да ни противопостави на Русия.

Затова е добре и ние да се вслушаме в препоръките към британците и да не бързаме да изхвърляме новогодишната си елха. Тя може да ни помогне да оцелеем, подобно на жителите на  Великобритания.

При това, ако на тях им е трудно, то със сигурност на нас ще ни е още по-зле…