Те вече наистина убиват!

Те вече наистина убиват!

https://i0.wp.com/media.healthplus.vn/thumb_x470x250/Images/Uploaded/Share/2016/08/30/thuoc-la-dien-tu-gay-hai-cho-tim-chang-kem-gi-thuoc-la-that1472549018.jpg?w=640&ssl=1

Първоначално съобщението бе за трима починали, като първата смърт бе регистрирана в щата Илинойс. На 6 септември Американската администрация по храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration – FDA), съобщи за още двама умрели. Регистрирани са и над 450 случая на много сериозни белодробни (респираторни) заболявания в 33 щата на страната. Седмица преди това броят на заболелите е бил 215 човека в 25 щати.
Причината това да се случва е, че починалите и заболелите са пушели електронни цигари. Състоянието на пациентите много бързо се влошавало – у тях са се наблюдавали силни болки в гърдите, кашлица, затруднено дишане, гадене, повръщане, диария, умора, треска, загуба на тегло… Това е наложило много от тях спешно да бъдат хоспитализирани – те се нуждаели от интензивна терапия, от изкуствена вентилация на дробовете. Много вейпъри (от вейпинг – пушене на електронни цигари), са били в критично състояние – в белите им дробове се натрупвала течност и е била възпрепятствана циркулацията на кислород в кръвния поток. Средната възраст на повечето от заболялите е около 19 г., но не са малко и тези, които са на 15 г. и на 35 г.
Епидемията от много опасни заболявания, която сега обхваща територията на САЩ, вече доведе до забрана на продажбата на електронни цигари в редица щати, първият от които стана Мичиган (на 4 септември). Забраната засяга както традиционните, така и онлайн-магазини за продажба на електронни цигари. Губернаторът на щата – Гретчен Ухитър заяви, че производителите на вейп вербоват за тях деца, като използват приятни на вкус добавки. И още, че те въвеждат в заблуждение потребителите, рекламирайки ги като безопасна алтернатива на традиционните цигари.

https://i0.wp.com/www.irishtimes.com/polopoly_fs/1.3846188.1554149110!/image/image.jpg?w=640&ssl=1

Но триковете на маркетолозите, работещи за производителите и търговците на електронни цигари, имат ефект сред общо взето не умеещите критично да мислят тинейджъри и млади хора. В САЩ например, броят на тези от тях, които ги пушат непрекъснато расте: през 2018 г. вейпърите сред учащите се в горните класове на американските училища са се увеличили със 78 на сто, а на по-малките – с 48 на сто. Над 1,5 милиона деца в тази страна се оказват зависими от това свръхопасно, но модно “удоволствие”.
Както съобщава CNN електронните цигари вече са забранени на Сейшелските острови, в Бразилия, Аржентина… Но въпреки това продажбите им отбелязват рекорден ръст по света. Ако през 2011 г. тях са ги пушили 7 милиона души, то през 2016 г. това са правили вече над 35 милиона души. Особено активно се ползват електронни цигари във Великобритания (4,2 на сто от възрастното население) и Франция (съответно 3,1 на сто).
Най-ново проучване на учени от университета Бейлър в Тексас разкрива, че вейпинга може да доведе до натрупване в белите дробове на мастни частици (липоидна пневмония). А причината за появата на липидите са съдържащите се във всяка е-течност растителен глицерин и пропиленгликол. Те запушват алвеоларни макрофаги – клетки, които защитават малките въздушни торбички в белите дробове и са важна част от нашата имунна система. Това само по себе си е изключително опасно, особено за здравето на подрастващите.
А има и още един вреден ефект за вейпърите, който ще се прояви с идването на есента и началото на грипния сезон. Проучването на университета Бейлър доказва, че пушещите електронни цигари рязко увеличават риска да заболеят и от грип. Натрупването на мастни частици в белите дробове улеснява грипа да се настани и задържи в техния организъм.

https://i0.wp.com/cdn.winsightmedia.com/platform/files/public/cspdn/main/articles/smoking-ecig-Shutterstock.jpg?w=640&ssl=1

Д-р Фара Херадманд – един от авторите на това полезно изследване, е на мнение, че потенциалната вреда от електронните цигари е била подценена. Според нея не само добавените ароматизатори и/или никотин, но и използваните при вейпинга разтворители (популярни и като “електронни сокове”), са изключително вредни за дробовете.
И още един опасен ефект на вейпинга: той влошава шансовете на жените да забременеят, негативно се отразява на изхода на бремеността им и вреди на техните рожби. Анализ на данни за 12 милиона деца е потвърдил, че майки, които пушат електронни цигари по време на бремеността, два пъти увеличават риска от смърт на детето.
Истината е, че непрекъснато се множат доказателствата за вредата, която носи за здравето на човека вейпинга. Особено голяма е тя за децата, все повече от които и у нас се пристрастяват към електронните цигари. За това определено допринася тяхната агресивна и от никого неконтролирана реклама в социалните мрежи и по телевизията. Но сред главните виновници несъмненно са и родителите на децата, които всеки ден се присъединяват към клуба на вейпърите. Точно с безхаберието си те подлагат здравето им на безброй рискове.