Те вече и приличат на нас…

Те вече и приличат на нас…

Темата за роботите за някои хора все още е от света на фантастиката. А и тези, които масово са навлезли вече в индустрията, трудно бихме ги приели за наш заместител – те са огромни бездушни комплекси или машини, които си работят сами. И имат малко общо с нашите представи за конкурент, подобен на нас самите.

Но времената се менят. Задава се поколението на роботите, които трудно бихме различили от човека. Хуманоидните или както още ги наричат андроиди.
Техническият директор на Google Рей Курцвайл преди две десетилетия издаде книгата “Ерата на духовните машини”. Повечето от предсказанията му в нея вече се сбъднаха.
Сега Рей очертава нова прогноза. Според него до 10 години роботите ще са способни да вършат всичко и ще ги има в повечето домове. Техният разум няма да остъпва на човешкия. А през 2034 година хората вече ще имат и любовни срещи с роботи.

И най-вероятно отново ще познае. Неотдавна в Япония се проведе Tokyo Game Show, на което различни производители на игри показаха най-новите си изобретения. Но онова, което привлече вниманието на публиката и продължава да е широко коментирано в социалните мрежи, са няколко андроида Модел AP700. На щанда PlayStation 4 те представяха най-нова игра – Detroit: Become Human. В нея главната героиня, която е робот, бяга от фабриката, в която е поставена да се труди.

A fierce debate has broken out among people who have seen the reputed robot with many believing it must be a person
В ролята на героинята е андроида Кара. И тя определено ще впечатли всеки, който я види. Кара изглежда като жива дама, сигурно стои на краката си, следи с поглед събеседника си, а лицето и изразява емоции. Това е възможно благодарение на нова технология, която възпроизвежда принципите на работа на човешката хормонална система (многостепенчата нервна система от ендокринен тип).

Some have even admitted to 'falling in love' with the 'pretty' machine
Изводът, който трябва да си направим е: по-рано или по-късно, но в домовете ни, в работните ни пространства и по улиците, по които минаваме, ще се движат и други създания. Те ще могат да се възпроизвеждат без наша помощ и непрекъснато да се самообучават, за разлика от немалко от нас.

Video footage shows stunning build detail on her face and in the movements of her limbs
Те ще ни улесняват много в живота, но и ще го променят. Най-малкото, защото много от нас ще трябва да се разделят не след дълго и с работното си място.
Защото на него ще се настани създание, което ще прилича на нас, но определено ще ни превъзхожда по много показатели: ще е по-умно, няма да забравя, няма да се уморява и денонощно ще се труди.

Visitors could be forgiven for thinking the alleged android was a real-life human. In the short clip, the android smiles and waves, leaving expo-goers and social media users stunned.

Него няма да го интересува размера на заплатата, защо тя не му е нужна. И точно заради способността си ефективно да изпълнява различни дейности при минимални разходи и без грешки, това създание ще бъде все по-търсено и предпочитано от работодателите на планетата.
Създанието, наречено андроид.