Ако те ядосат просто ги застреляй!

Ако те ядосат просто ги застреляй!

https://i0.wp.com/phototass2.cdnvideo.ru/width/1200_4ce85301/tass/m2/uploads/i/20180619/4724619.jpg?w=640&ssl=1

Трима репортери на американската медия  CNN – Ема Тъкър, Омар Хименес и Кристина Сугелия, в свой обзор на сега случващото се в Америка  информират за загинали най-малко 150 души. Те са били простреляни смъртоносно в повече от 400 престрелки на 4 юли, когато в САЩ празнуват  Денят на независимостта. В публикацията си журналистите цитират данни, събрани от Архива за насилие срещу оръжия  (the Gun Violence Archive). Неговите експерти регистрират инцидентите със стрелба и жертвите на насилие с използване на огнестрелно оръжие в цялата страна, в рамките на 72 часа (от петък до неделя). Информацията непрекъснато се обновява. Техният извод е, че  големите градове в САЩ се сблъскват с нарастване на насилствените престъпления.

В мегаполиса Ню Йорк – един от най-големите градове в света, с население от над 8 милиона души, стрелбата е достигнала невиждани показатели. Между петък (2 юли) и неделя в 21 престрелки са убити 26 души. А в самия Ден на независимостта в града са регистрирани 12 инцидента със стрелба, от които са пострадали 13 души. CNN отбелязва, че през тази година случаите на използване на огнестрелно оръжие в Ню Йорк са се увеличили с около 40 на сто в сравнение с аналогичния период на миналата година. Общо е имало 767 престрелки с 885 жертви.

Чикаго е разположен в северната част на страната (в щата Илинойс). Той е третият по големина град  след Ню Йорк и Лос Анджелис. В него в Деня на независимостта огнестрелни рани са получили 83 души, 14 са убитите. Сред ранените са 5 и 6-годишни момичета. При нощна престрелка в града са ранени и двама полицаи, които са се опитвали да разгонят голяма тълпа.

В предградията на Атланта е прострелян смъртоносно в главата 41-годишен професионален състезател по голф. Осем души са ранени рано сутринта на 4 юли при стрелба в близост до автомивка във Форт Уърт (Тексас), след спор между група мъже. Един от тях по време на разгорещеният разговор  се е отдалечил, а после се върнал с пистолет и започнал да стреля около себе си. Тогава и останалите извадили оръжия и отвърнали на стрелбата. Според полицията има  много ранени невинни странични наблюдатели.

В Норфолк, Вирджиния, четири деца са застреляни в петък следобед, включително 6-годишно момиче. Сред ранените са още 14-годишно момче, 16-годишно момиче и 16-годишно момче. Във връзка със стрелбата е арестуван 15-годишен тинейджър.

По време на парти в Толедо (Охайо) на 4 юли вечерта, на което са присъствали няколкостотин души, също е открита стрелба. Убит е 17-годишен младеж, в критично състояние са две жени – на 19 и на 51 години. Други 9 ранени са в стабилно състояние, като възрастта им варира от 11-годишно момиче до 19-годишна дама.

Полицията в Синсинати (Охайо) съобщава, че двама мъже на възраст 16 и 19 години са били убити. Други трима  са ранени по време на тържество по повод празника в неделя вечер. Двамата мъже са били ангажирани в словесна разправия, в резултат на която са започнали да си разменят изстрели. От тяхната стрелба са ранени две момичета на 16 и 17 години и 15-годишно момче. Момичето, което е на 17 г., е в критично състояние с огнестрелна рана в гърба.

В Далас полицията регистрира две отделни стрелби на 4 юли, в една от които са застреляни петима мъже. Три от жертвите са убити. При друг инцидент е убит 61 годишен мъж – в него е стреляно многократно.

Седмица преди Денят на независимостта и друга влиятелна американска медия – Washington Post,  коментира  растящото насилие в Америка. Вестникът подчертава, че за първите пет месеца на тази година смъртните случаи в резултат от използване на огнестрелно оръжие, превишават тези за същия период на 2020 г.  Washington Post  прогнозира, че тазгодишното лято ще е най-смъртоносното в САЩ за последните две десетилетия. По улиците на американските градове, в хранителните магазини, в заведенията за бързо хранене, църквите, на празници и на погребения, стрелбата не секва. За първите пет месеца на 2021 г. жертви на огнестрелно оръжие са над 8100 души. В резултат на стрелбата всеки ден средно в Америка загиват 54 души – с 14 повече, отколкото за аналогичния период в предишните 6 години. За първите пет месеца само във Вашингтон, столицата на САЩ, са загинали 79 души – с 23 на сто повече, отколкото за същия период на 2020 г.

Washington Post  пише, че експерти свързват ръста на насилието с употреба на огнестрелно оръжие както със стари, така и с нови проблеми. В страната продължава да се задълбочава  неравенството – социално, расово, икономическо, в областта на здравеопазването. Увеличава се и броя на американците, притежаващи оръжие. През 2020 г.  те са купили над 23 милиона единици огнестрелно оръжие, което е с 66 на сто повече, отколкото през 2019 г. Продължават да се влошават и отношенията между полиция и граждани. Несъмнено принос за рязката ескалация на насилието с употреба на огнестрелно оръжие, има и налаганата  от тамошни елити идеология на  „политическа коректност“.

Все повече хора в САЩ си отиват преждевременно от живота заради хроничен стрес от мизерия, безработица, липса на здравно осигуряване, самота, отчаяние… Малцина могат да си позволят медицинско обслужване. Това ги тласка към наркотици, злоупотреба с алкохол или друго вредно поведение, както и към самоубийство. А още по-тревожното е, че тези проблеми ще се прехвърлят и ще дават отражение на следващите поколения американци.

Много точен анализ на нарастващата агресия с употребата  и на огнестрелно оръжие в днешна Америка, прави и Мартин Зиф – дългогодишен кореспондент на авторитетни медии като The Washington Times и United Press International. В онлайн списанието на Фондацията за стратегическа култура (Strategic Culture) той пише за това, че вече повече от половин век САЩ разполагат с най-големия брой разбити семейства и деца, отгледани от самотни родители. Или израснали в семейства, превзети от наркотици и алкохол – много повече на брой в сравнение с всеки друг народ в света. Резултатът е, че в тази ядрена държава днес е сътворено общество от над 330 милиона души, които са емоционално опустошени и тотално дезинформирани. Мартин е убеден: днес Америка е едно огромно общество от неграмотни, високомерни, арогантни, разглезени недоразумения от двата пола, които така и не са пораснали. Хора, които си вярват, че САЩ са най-проспериращото, най-справедливото, най-малко насилственото, най-сигурното и най-щастливото общество навсякъде по света. Това го правят американци, които никога не са били другаде и които неистово отказват да научат истински факти за ежедневието в други страни. Поколения американци, които са  отгледани с тъпи, примитивни приказки, продължават да ги жадуват, да им вярват и да ги поглъщат и след като пораснат. На тях им липсва дисциплина, сдържаност и мъдрост, породени от опит, който бащите обикновено  се стремят да дадат на своите деца. Очевидно е, че следващите поколения американци ще проявяват  симптоми на все по-разпадащи се психики, обобщава Мартин Зиф.

Логично е да се запитаме: как след подобна информация, представяна от авторитетни американски източници за случващото се в тази държава, да вярваме на нейните апологети у нас? На тези, които благодарение на контрола си върху  големите медии  денонощно ни втълпяват потребността да приемем нейните ценности, мисия, идеи, начин на живот като единствено достойни за подражание?

В интерес на истината наивниците, които продължават да се доверяват на  манипулатори, щедро заплащани от Америка,  не свършват – те само се увеличават.

Възможно обяснение на това е, че тази тенденция съвпада с една друга –  тази на стремително увеличаващият  се  ръст на оглупяващите.