Твърдят, че казват истината, но изглежда не цялата…

Твърдят, че казват истината, но изглежда не цялата…

https://i0.wp.com/hsto.org/getpro/habr/upload_files/381/c56/ab1/381c56ab179ab352b62dcc9941ad0361.jpg?w=640&ssl=1

Медиите по света и у нас получиха нов шанс да увеличат своите зрители, слушатели и читатели, а с тях да спечелят и още повече пари от рекламодатели. За техен късмет бе идентифициран пореден и непознат досега щам на Ковид-19. Той получи име  от 15-та буква на гръцката азбука – „Омикрон“. Естествено, щамът носи  немалко ползи и за  политици и за всевъзможни медицински светила – благодарение на него те отново са в светлината на прожекторите, за да демонстрират  загрижеността си за нас, простосмъртните. А в името на борбата с него да озаптят и недоволството на онези групи от населението, които имат наглостта да гледат критично на това, което им казват властимащи и да се съмняват в ефективността на действията им.

Великобритания заяви, че ще свика спешна среща на здравните министри от Г-7, за да обсъдят ситуацията с „Омикрон“. А Световната здравна организация го определи като „вариант за безпокойство“, който  потенциално е по-заразен от предишните мутации на Ковид-19. Много правителства незабавно въведоха забрани или ограничения за пътуване в южните африкански държави, включително Индонезия и Саудитска Арабия. Израел забрани влизане в страната на всички чужденци и активира отново антитерористичната технология за проследяване на телефони, за да ограничи разпространението на „Омикрон“.

И всичко това се прави далеч преди да се знае що за щам е той и какви рискове носи  за хората. Елизабет Пайпър и Тоби Стърлинг цитират в своя публикация за Euronews южноафрикански лекар, който е един от първите, установили различния щам на коронавирус.  Според него пациент, заразен с „Омикрон“, спокойно може да се лекува у дома. И д-р Анжелик Кутзи, председател на Южноафриканската медицинска асоциация, казва, че симптомите при новия щам са много слаби. За разлика от щама Delta например, досега пациенти не са съобщавали за загуба на мирис или вкус. За нея опасността определено силно се  преувеличава – досега тя не е чувала на някой от местните лекари да му се е налагало да прехвърли пациенти с „Омрикон“ на кислород.

Властите на Южна Африка определиха мерките заради  новия щам на Ковид-19 като несправедливи и потенциално вредни за икономиката си. Според техни представители тя е наказана заради научната си способност да идентифицира рано варианти на коронавирус. Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви, че забраните за пътуване са безумни. Според него  „забраната за пътуване не е аргументирана от науката, нито ще бъде ефективна за предотвратяване на разпространението на този вариант“. Единственият резултат от подобно решение ще е „да се навреди допълнително на икономиките на засегнатите страни и да се подкопае способността им да реагират на пандемията“, казва Рамафоса.

Това са гледни точки, които не бива да бъдат отхвърляни, само защото  овластени хора умират от желание да управляват нас, техните поданици. Можем да бъдем сигурни: покрай късчетата истини, които услужливо ни поднасят  строго цензурираните и контролирани от тях традиционни и онлайн медии, има и твърде много неистини.

https://i0.wp.com/novostivl.ru/wp-content/uploads/2021/09/25/pri_1335110291.jpg?w=640&ssl=1

А и  верни факти се интрепретират от властимащи така, както им изнася. Един пример: Националната статистическа служба на Великобритания (The Office for National Statistics – ONS) публикува анализ, в който се твърди следното: „риска да умрат неваксинираните е 32 пъти по-голям, отколкото ваксинираните“. До този извод експертите на  ONS са стигнали, след като са анализирали смъртните случаи, свързани с Ковид-19 по статус на ваксинация.

Но се оказва, че това е груба манипулация. Избраният от ONS интервал (от 2 януари до 24 септември) съдържа ярък сезонен зимен скок на „обичайна смъртност“. През зимата делът на ваксинираните във Великобритания е бил много малък – 0.8 на сто през януари, но е достигнал до  77.4 на сто  през септември. Затова в сезонният скок на смъртността е обяснимо да доминират неваксинираните. Или се оказва, че това просто няма никакво отношение към ефективността на ваксините. И е напълно некоректно да се внушава по този начин, че риска да умрат неваксинираните от заразяване с коронавирус е 32 пъти по-голям в сравнение с хората, които са се ваксинирали.

Избраният от британските статистици период засяга предишната вълна на пандемията, след която много хора с хронични заболявания са починали. Но същевременно  други са придобили естествен имунитет, което е повлияло пряко върху смъртността в следващата вълна. Но това не е аргумент за да се твърди, че ваксините са ефективни.

Джеймс Уелс, бивш сътрудник на ONS, коментира случилото се така: „Това изглежда е сериозно нарушение на „Практическият кодекс за статистика“ на ONS. Изглежда, че специално е избран определен времеви ред, за да се получи конкретен резултат относно риска за ваксинирани и неваксинирани от Ковид-19“. А Ед Хъмферсън – Генерален директор на Управлението за статистическо регулиране, което контролира ONS, настоява   службата  да „направи всичко възможно, за да подпомогне разбирането на данните, които публикува. И да се стреми да сведе до минимум риска от неправилно тълкуване или подвеждащо използване на данните“.

Сега властите у нас и по света засилват своята кампания за тотална ваксинация. И правят всичко възможно за да цензурират алтернативни сведения, които поставят под  съмнение  нейната ефективност. А хората с различни от тези на властимащите гледни точки, не просто не намаляват, а само се увеличават. Включително и специалисти (биолози, вирусолози и др.) защитават позицията, че в сегашния си вид западните ваксини не осигуряват онази резултатност, за която непрекъснато  ни внушават, че я  притежават.

Васко Колмайер е роден и израснал в бивша комунистическа Чехословакия, а сега е активен автор, който пише на социални теми. Той си направи труда внимателно да анализира данните от официални правителствени източници, които предлага инструмента Google Coronavirus Statistics. В публикацията си той представя много фигури и графики, които говорят за неуспеха на ваксините. За него въпреки високия дял на ваксинирани в Европа, смъртността от Ковид-19 на континента расте, което кара правителства да въвеждат нови локдауни. Ако ваксините, които се предлагат в Европа бяха наистина ефективни, то това щеше да е невъзможно да се случва в държави, в които е ваксинирано над 60 на сто от населението. „Като се има предвид, че експлодиращият брой на случаите корелира с високите нива на ваксиниране, човек започва да подозира, че  за рекордния брой случаи може да са отговорни точно ваксините.  Данните ясно показват, че те нямат ефекта, който е трябвало да имат“, обобщава Васко Колмайер.

Възможно е читателят да помни, че когато се появиха ваксините (средата на декември 2020 г.)  еуфорията около тях беше невероятна. Тогава ни убеждаваха, че продуктите на Pfizer и Moderna са с 91 на сто резултатност. Но през август т.г. американският медицински регулатор CDC (the Centers for Disease Control and Prevention) заяви: ефективността им е около 66 на сто. Ново проучване, за което стана известно през октомври показва, че ефективността на ваксината Pfizer вече е спаднала до 47 на сто.

Но и това не е всичко: в авторитетното английско списание The New England Journal of Medicine се появи публикация, която анализира резултатите от ваксинацията в Катар. Е, там ефективността на вторите дози западни ваксини се оценява едва на …. 20 на сто!

https://i0.wp.com/i.obozrevatel.com/gallery/2020/6/15/5e996770139cf.jpeg?w=640&ssl=1

Властимащите по света и у нас правят всичко възможно, за да ни спестят подобни гледни точки. Вероятно за да не нарушават спокойствието ни. Но е възможно техни представители на ключови позиции – от медии до институти на здравеопазването, да са стимулирани да мълчат от лобито на производителите на ваксини.

А точно това те могат да си го позволят: по официални данни до края на годината само Pfizer, BioNTech и Moderna ще спечелят над 34 милиарда долара. Ако ви затруднява да си представите тази цифра ще ви улесня – това са над 1000 долара за секунда. И колкото повече хора се ваксинират, толкова повече ще са парите, които ще влизат в сметките им.

А въпросът за какъв период работят техните ваксини, дали са ефективни  или са опасни за пациента, е съвсем друга тема.

Техният бизнес е да ги произвеждат и продават.