Твърде вероятно е той да е и наследника на Путин!

Твърде вероятно е той да е и наследника на Путин!

Преди четири години – на 29.01.2020 г., в добре осведоменият  Politico се появи твърде интересна публикация. Тя бе озаглавена така: „Кой ще замени Путин?“ Според влиятелната американска медия руският президент, който постепенно е преобърнал прозападната позиция на Елцин, почти със сигурност вече е стеснил и избора на свой бъдещ наследник. Това са хора, които са на ключови позиции. Сред тях е и Андрей Белоусов, назначен в началото на 2020 г. за първи вицепремиер. А това бе позицията, от която Дмитрий Медведев беше избран за президент на Русия (от 7 май 2008 г. до 7 май 2012 г.). „Син на виден съветски икономист, Белоусов беше назначен за икономически помощник на Путин през 2013 г. и стана председател на борда на държавният петролен шампион Роснефт. Той споделя мирогледа на Путин в стила на КГБ, вярвайки, че Русия е заобиколена от „пръстен от врагове“, написа тогава Politico.

Сега Андрей Белоусов (роден е на 17 март 1959 г. в Москва) отново е в центъра на вниманието на медиите по света. Икономистът, който е далеч от военната област, е назначен за министър на отбраната на Русия. Владимир Путин обясни, че това е свързано и с ръста на военните разходи на страната. Той отбеляза, че през 2024 г. съвкупните средства за отбрана и сигурност ще са 8.7 на сто (а може би дори и малко повече) от бруто вътрешния продукт на Русия. Путин подчерта, че Белоусов е човек, който прекрасно разбира как икономиката на силовия блок да бъде вписана в общата икономика на страната.

А главната причина за растящите военни разходи на Русия е ситуацията, в която се намира днес страната. В интервюто си за китайската информационна агенция Синхуа Владимир Путин каза: „Западните елити упорито се опитват да „накажат“ Русия, да я изолират и отслабят, снабдяват киевските власти с пари и оръжия. Те въведоха против нашата страна почти 16000 едностранни нелегитимни санкции. Заплашват да разчленят нашата държава. Незаконно се опитват да си присвоят нашите чуждестранни активи. Затварят си очите за възраждането на нацизма, за провежданите от Украйна на наша територия терористични актове“.

Отлично осведоменият за случващото се в света шеф на руското външно разузнаване Сергей Нарышкин заяви, че по данни на неговата служба редица политици-евроатлантици, се готвят да разгърнат крупен мащабен военен конфликт, за да съхранят своята хегемония.

Безспорен факт е, че НАТО и Евросъюза вече трета година водят опосредствена (прокси) война срещу Русия на украинска територия, с украинско „пушечно месо“. Никак не са малко овластените недоразумения на Запад, които вече са изпратили и свои военни части  да се сражават непосредствено с руските бойци. Специализираната във военната област американска медия Military Watch Magazine публикува нови подробности за операциите на британските сухопътни части в Украйна например. Тя цитира шефа на на специалните операции на САЩ генерал Брайън Фентън, според който Пентагона (военното министерство на САЩ – б.м.) получава информация за сраженията от британските си съюзници. Стотици кадрови британски морски пехотинци действат най-активно в зоната на конфликта. Те извършват там високорискови операции заедно с украински военни части.  Полският журналист Збигнев Парафианович, на който също се позовава Military Watch, лично е виждал украински войници заедно с униформени,  въоръжени   британски командоси.  Медията припомня и казаното през февруари 2024 г. от канцлера на Германия Олаф Шолц, че британските специални сили в Украйна предоставят ключова подкрепа в изстрелванията на техните крилати ракети Storm Shadow срещу руски цели. А Франция не само призова за по-нататъшно разширяване на присъствието на въоръжени сили на НАТО в Украйна, но вече е разгърнала там и подразделения на своя чуждестранен легион, пише Military Watch.

Ето защо Русия увеличава бюджета за защита на националната си сигурност. Следователно, възниква и необходимостта тези огромни суми да бъдат оптимално управлявани, за да допринесат реална полза на армията и страната. Конфликтът в Украйна показа, че за да се водят ефективни бойни действия са нужни високи технологии, армията да бъде наситена не само с достатъчно количества боеприпаси, но и с модерни въоръжения – от дронове до системи за радиоелектронна борба. Нужна е и прозрачност и недопустимост на корупционни практики при оползотворяването на огромния военен бюджет. Скандалът с генерал Тимур Иванов, доскорошен заместник-министър на отбраната на Русия, който е разследван за корупция в особено големи размери, показва, че почтеността е необходима предпоставка, за да „заработи“ огромният военен бюджет наистина ефективно.

А всички, които добре познават Андрей Белоусов посочват: той е не само човек с богата научна ерудиция и огромен управленчески опит, трудохолик, но и изключително почтен, абсолютно некорумпиран. Той има „желязна хватка“, за която не на последно място са допринесли и активните му занимания със спорт. Също като майстора на джудото Путин и Белоусов е добре запознат с философията и практиката на източните бойни изкуства. Сега от него се очаква да превърне не само армията, но и отбранителната промишленост в динамична, адаптивна и високо ефективна система.

Влиятелната британска медия Financial Times изтъква: Белоусов е човек, който честно е служил на различни граждански постове и по това се отличава от немалко хора в руското министерство на отбраната. И Путин знае това много добре. Син на знаменит руски икономист, той е направил успешна научна кариера и е влязъл в правителството едва през 1999 г. Заемал е различни длъжности – бил е министър на икономическото развитие, икономически съветник на Путин (от 2013 до 2020 г.), първи заместник-премиер. През цялото това време последователно се е борел за силно присъствие на държавата в икономиката, за стимулиране на нейния ръст чрез държавни инвестиции.

Financial Times цитира професора от Чикагския университет Константин Сонин, който познава Белоусов от над 20 години. Според него новият военен министър на Русия се различава от другите икономисти,  които просто жонглират с абстракции и с това, че задълбочено анализира данните. Британската медия дава думата и на високопоставен кремълски чиновник, който казва за Белоусов: „Той има математическа нагласа на ума си, но манталитета му е съветски. Има силно развита идея за справедливост. Убеден е, че ако някои заработва твърде много пари, то те трябва да му бъдат отнети“.

Financial Times пише и за набожността на Белоусов, за неговата привързаност към традиционните ценности. Медията е категорична: благодарение на държавническите виждания на новия военен министър Русия несъмнено ще преуспее в производството на нужните на армията и въоръжения!

Berliner Zeitung коментира назначаването на Белоусов за военен министър като „изключително тревожен знак“ за Украйна и Запада, защото Русия ще разполага с модерни и ефективни оръжия, а икономиката и ще бъде приспособена за продължителен конфликт.

За френският експерт Жак Сапир появата на Белоусов начело на руското военно министерство ще доведе до сериозни иновации в интерес на руската армия. Неговото назначение в Министерството на отбраната ще ознаменува „преобразуване на ведомството в организация за производство, проектиране, изследвания и иновации в интерес на въоръжените сили“, написа той в социалната мрежа Х. Сапир е категоричен: Белоусов ще подготви Русия за възможното десет-двайсетгодишно „студено“ противостояние, към което се стреми НАТО.

Изборът на  Белоусов за военен министър е поредно доказателство и  за мъдростта, за мисленето в перспектива на руския президент. Не случайно много експерти определиха неговото назначаване като блестящ  „стратегически ход на Путин“. За огромно съжаление, на Запад и у нас вече е почти невъзможно да се срещнат в коридорите на властта подобни на руския президент ерудирани, отлично осведомени и почтени хора. На ключови позиции попадат инфантилни, глупави, самовлюбени и невероятно корумпирани дебили. Много  точна характеристика на тях даде и Доминик Къмингс – бивш главен съветник на експремиера Борис Джонсън. В свое интервю за вестник inews.co.uk той определя западните „елити“  като „пълни идиоти“, като банда от „клоуни“. И  е абсолютно прав – доказва го катастрофата, към която сега лети Запада, а с него и прекрасната ни Татковина.

Качествените промени, които се наблюдават по върховете на властта в Русия не може да не радват нормално мислещите, разумни хора по света и у нас. Просперираща Русия е най-добрата гаранция за това, че традиционните ценности ще бъдат защитени и няма да бъдат изместени от извратените западни. Силната и непобедима руска армия е гаранция, че овластените дебили на Запад и у нас едва ли ще се осмелят да подпалят  Трета световна война.

А това означава, че  нашите деца и внуци ще имат бъдеще.