Тайната за дълголетие, която работи и по време на пандемия

Тайната за дълголетие, която работи и по време на пандемия

https://i0.wp.com/www.vladtime.ru/uploads/posts/2014-09/1410772918_1302937149_page7_blog_entry338_1.jpg?w=640&ssl=1

Хората над 100 години в тази страна сега са над 80000 души. И по този показател те са всепризнат световен лидер. Над 88 на сто от дълголетниците са жени. Най-възрастната дама е на 117 години – тя живее в префектура Фукока в югозападната част на Япония. А най-възрастният мъж е на 110 години и живее в префектура Нара. В сравнение с предшестващата 2019 г. броят на надхвърлилите век японци се е увеличил през тази година с 9176 души.

Тези данни публикува японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието. Естествено, възниква въпроса: как  жители на Страната на изгряващото слънце и по време на пандемия от коронавирус  съумяват да съхраняват здравето си и да се радват на дълги години живот? Какво ги прави жизнени и енергични и след като са надхвърлили  90-те и дори 100-те  години?  

Учени от различни страни – Япония, САЩ, Русия, Италия и др., отдавна търсят отговор на този въпрос. И в интерес на истината независимо един от друг откриват, кои са „секретите“ на японското дълголетие.

От изключително значение за жителите на тази страна е нормалният сън. Той е на първо място сред причините те да  имат крепко здраве и да живеят продължително. И тук те са напълно прави: ако качественият сън липсва или недостига на човека, то се появяват проблеми с неговото кръвообръщение, нарушава се  обмяната на веществата, в организма му се трупат токсини, следва срив на имунната му система. Той боледува, а вследствие на това и преждевременно си заминава от този свят.

На второ място сред факторите, обуславящи добро здраве и дълъг живот на японците, е храната им. Тя не само снабдява с енергия нашите клетки, но е в състояние да пази здравето ни, защитава ни от много заболявания, които  идват с възрастта – сърдечно-съдови, рак, артрит, остеопороза, затлъстяване и др.

Японците не прекаляват със сладкиши като нас например, избягват разхладителни и енергийни напитки. Те предпочитат зеленият чай. Ако хапват нещо сладко, то е в символични порции. Така, ако средностатистическият нашенец консумира около 100 грама захар дневно, то японеца поема под  половината от това количество. Калориите, които той получава също са далеч по-малко от тези, които ние обикновено поглъщаме всеки ден. Характерно за японската трапеза са многото и разнообразни блюда, но според нашенските разбирания те са в твърде миниатюрни размери. Това  освен всичко друго ги задържа и за по-дълго на масата, което е много полезно за храносмилането.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1662927/pub_5db07b3a78125e00ad554d0c_5db07d4de4fff000ad0f3457/scale_1200

Японците предпочитат не мазна и пържена, а постна храна. В менюто им има много водорасли, които те добавят също в хляба и сладкишите. Знаят, че те са богат източник на белтъчини, микроелементи, витамини и са превъзходно средство против стареене. Хапват си и много сурова свежа риба, защото  при топлинната и обработка така необходимите за организма на човека омега-3 мастни киселини се разрушават. Ядат и много соя, в която има особено полезните за по-възрастните жени изофлавони – фитоестрогени с мощно антиоксидантно въздействие.

Физически японците са много активни – за разлика от нас, българите. Избягват да шофират коли, предпочитат да ходят пеша, ако имат тази възможност. Сутрин обикновено правят упражнения за да поддържат добра физическа форма. А това е от голямо значение най-вече за възрастните хора – ако те всекидневно се движат, то от организма им се извеждат отровите, постъпващи с храната и напитките. Укрепва се имунната им система, подобрява се работата на мозъка им, а оттам и настроението им. У тях се изграждат защитни бариери срещу опасният стрес.

Окинава  е най-големият от островите Рюкю с население от около 1,3 милиона души, които са едни от най-дълго живеещите хора в света – над 100 години. Учени са установили, че сред възрастните жители на Окинава е най-ниската на планетата смъртност от хронични заболявания и е най-висока продължителността на здрав живот. Основателно китайците наричат острова „земята на безсмъртните“.

А сред причините това да е така е и икигай – възглед, който се е появил точно в Окинава. Става дума за възприемане на същността на живота, на причината, поради която живееш. Японците се стремят да вършат това, което им доставя удоволствие, дава на живота им смисъл. Това не е непременно стремеж към успех, богатство, пазаруване… То по-скоро е нещо просто, достъпно, лесно, приятно – работа в градината, учене, рисуване, танцуване, занимания с музика, спорт, общуване с деца и внуци… Икигай е всичко онова, което ни доставя удоволствие, добро настроение, радост, прави ни самодостатъчни – не ни е необходимо някой друг да ни одобрява, ние просто сме  щастливи. Икигай блокира завистта, гнева, страха и други негативни емоции, които рушат организма ни. Усвояването на тази жизнена философия ни помага да се движим напред и да не губим ориентация в бъдещето, защото е отражение на нашата истинска човешка същност.

https://i0.wp.com/khovar.tj/rus/wp-content/uploads/2017/01/Grazhdane.jpeg?w=640&ssl=1

Оказва се, че тайната на японското здраве и дълголетие не е необичайна. Тя е в изборът на начина на живот, който човек прави сам. Пандемията от коронавирус показа: най-тежко понасят заразяване с Ковид-19 и най-вероятно стигат до летален изход  хората с хронични заболявания.  А виновни да ги имат са те самите – допуснали са да имат свръхтегло, ядат опасни храни, не спят достатъчно, пушат, злоупотребяват с алкохол…  Приемайки подобно поведение, те плащат неизбежно и цената за това: преждевременна смърт.

Излиза, че пределната възраст, която можем да достигнем не зависи от някой друг, а от нас самите – от усилията, които полагаме  да бъдем здрави и да живеем дълго.

Струва си по-често да се сещаме за японската жизнена философия и практика. Да следваме техният начин на живот е ключова предпоставка да си осигурим добро здраве и дълго присъствие в този прекрасен, макар и леко луднал свят.