Тайната да сме винаги здрави, енергични, свежи и чаровни

Тайната да сме винаги здрави, енергични, свежи и чаровни

https://i0.wp.com/firtka.if.ua/data/blog/214111/4f699e7b4cd95f0d4e07f11c0027c450.jpeg?w=640

Лято е и затова всички са облечени леко – къси панталони, рокли, тениски, потници… Вървя по улицата, а очите ми шарят по фигурите, с които се разминавам. От това, което виждам – от закръглени до направо затлъстели тела, си правя извода, че тези хора имат време за всичко друго, само не и за себе си. А може би са убедени, че да се се храниш нормално и физически да се натоварваш е безсмислено – що да хабиш жизнена енергия, която и без това не ти достига?
Проблемът е, че външният ни вид има непосредствено отношение към успеха в живота ни. Дали това е справедливо или не е друг въпрос, който не отменя истината, че пазара на работна сила е определено по-благосклонен към стройните и чаровни мъже и жени.
Но има нещо далеч по-важно от кариерата: здравето ни. Безхаберието към тялото струва твърде скъпо – води до преждевременна смърт. Все повече нашенци си отиват от този свят заради неинфекциозни заболявания – тези, които сами си докарваме, като рак, инфаркт, инсулт, диабет… А основната причина те да се появят, е безрасъдния ни начин на живот. Затлъстяването и съпровождащото го обездвижване например, са ключови предпоставки човек да си докара рак на хранопровода, черния дроб, белите дробове, бъбреците, стомаха и др., сърдечносъдово заболяване, инфаркт, инсулт…
Затова е важно да не пренебрегваме състоянието на фигурата си, независимо на каква възраст сме. Защото дори и навлезли в 60-те си години може да изглеждаме перфектно.

Като Татяна Невклюдова например. Тя е родена и живее в един от най-красивите градове в света – Санкт Петербург, разположен в северозападната част на Русия, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море. По образование е инженер-механик – завършила е Ленинградския корабостроителен институт със специалност парни турбини. Работила е като проектант в институт, а след разпадането на Съветския съюз си е изкарвала хляба и с улична търговия, като бавачка, куриер за доставка на кореспонденция… Сама отглежда сина и дъщерята си и им помага да стъпят на краката си. После те пораснали, започнали своя работа, създали семейства, а Татяна станала баба на три внучета – Евдокия, Козма и Ефросиня. Тя се пенсионирала, но в живота и се появило чувство за самота…
Промяната настъпила през 2015 г., когато Татяна била на 59 години. Един ден на улицата към нея се доближила млада жена, която набирала хора за масови сцени във филма “Матилда”. Типажът на Татяна и нейните хубави сиви коси, се харесал на кастинг-агента. Предложили и да се снима във филма. Татяна се съгласила – това означавало да спечели и малко допълнителни пари. В своят първи снимачен ден тя участвала в сцената на коронацията на император Николай II, облечена в стила на 18 век. Един от фотографите, който работел на снимачната площадка, направил няколко случайни снимки на нея и ги качил в интернет. Образът на зрялата, изтънчена дама в разкошен костюм, мигновено събрал хиляди харесвания.

https://i0.wp.com/i41-cdn.woman.ru/images/gallery/0/c/g_0cbeef80b33f81d19a7477373abe217e_2_1400x1100.jpg?w=640

Снимките видяли и в модната агенция Oldushka. И тъй като се нуждаели от жена на около 60-те за реклама на дрехи, те се свързали с Татяна. Поканили я да участва в тяхна фотосесия. На 19.12.2015 г. на сайта на агенцията се появила нейна снимка с надпис: “New Face от Санкт-Петербург – Татяна Невклюдова, 59 г.”
Така било поставено началото на нейната кариера в модата. През 2016 г. Татяна участва в проекта MODA 50+, появява се за първи път и на подиум по време на демонстрация на вечерни и сватбени рокли. Снима за веригата кафенета Newman Coffee, за козметичните компании PROMAKEUP laboratory и Urban Decay, за каталозите Faberlic, за много магазини, банки, компании, институти, рекламни агенции и пр.
През 2017 г. Татяна буквално взривява интернет – за първи път в руската модна индустрия дама над 60-те се появява на снимки за реклама на бельо. Тя прави фотосесия в съблазнителни комплекти от прозрачни тъкани на на бранда Petrushka.

https://i0.wp.com/laykni.com/wp-content/uploads/2018/02/3360.jpg?w=640&ssl=1

Нейни снимки се публикуват в интернет и пораждат възхищение у много хора.
Сега Татяна има сериозни ангажименти в Москва и Санкт Петербург, канят я за участие във филми, лице е на на компанията Oriflame. Работи не само за Русия, но и за китайски, арабски и други страни. Става популярна, започват да я търсят за интервюта от много медии. За нея разказват и издания, като Vogue USA, Esquire, Cosmopolitan и др.
Татяна е за естествената красота и затова не позволява нейните снимки да се обработват с фотошоп – не иска да въвежда хората в заблуждение. И е права: тя изглежда прекрасно за своите 63 години! На нея често и казват, че с примера си тя вдъхновява, мотивира други хора да водят здравословен и активен начин на живот. Похапва умерено, избягва токсични храни и напитки. Три пъти в седмицата тренира във фитнес клуб. Освен това активно се занимава с йога, пилатес, стрейчинг, зумба, обича скандинавско ходене… Всяка сутрин прави 108 прикляквания. Кара колело, подарено и от децата и, когато била на 52 години. Научила се да го управлява с помощта на сина си. Убедена е, че спорта и помага да не докосва лекарства, да бъде здрава, бодра и винаги да има добро настроение.
Струва си да се вслушаме в съветите, които тя ни дава. Не трябва да се стесняваш от желанията си, от това, какво ще кажат другите за теб.

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1748857/106d99a5-101d-4537-8efd-8de9679dd5c1/s1200

Възползвай се от шансовете, които ти дава живота. Получавай удоволствие от него, независимо на каква възраст си. Живей тук и сега, не съжалявай за миналото, защото него вече го няма. Наслаждавай се на всеки ден, обичай близките и приятелите си. Помни, че най-добрия период на твоя живот е сегашния – просто не трябва да се предаваш, да се страхуваш от промените и да вярваш в себе си.
Татяна не обича думата “старост”. И вярва, че всяка жена може да намери радост в живота. А своят определя като потвърждение на това, че чудеса наистина се случват.
Излиза, че тайната за добрата форма се оказва съвсем простичка: да не пушим, да не злоупотребяваме с алкохол, да не докосваме токсични храни – чипсове, хамбургери, колбаси, сладкиши и др., да не пием разхладителни и енергийни напитки… И активно да движим и четирите си крайника.
Ако правим това всеки ден можем да сме спокойни – ние ще бъдем здрави, енергични, свежи и чаровни.
Независимо от възраста ни.