Тайната да бъдем здрави по време на пандемия

Тайната да бъдем здрави по време на пандемия

https://i0.wp.com/i.sunhome.ru/journal/38/8-luchshih-sovetov-ekspertov-o-tom-kak-ukrepit-zdorove.1383.orig.jpg?w=640&ssl=1

Един от най-крупните университетски болнични комплекси на нашия континент е „Шарите“ (от фр. Charité – милосърдие). Разположен е в четири района на Берлин и е на първо място в рейтинга на най-добрите немски медицински учреждения. Тук са получили образование и са работили над половината от немските нобелови лауерати в областта на медицината и физиологията, като Робърт Кох – основател на микробиологията, Паул Ерлих – имунолог, основател на химиотерапията и др. Всяка година в клиниката се лекуват стационарно около 128000 пациента и почти милион амбулаторно. За тях се грижи медицински персонал от 4225 учени и лекари, над 4500 медицински сестри и пр. Клиниката рпазполага с най-съвременно оборудване и прилага иновационни методи за лечение на хората, потърсили нейните услуги. Не случайно  към този болничен комплекс  се обръщат и лидери на редица държави не само от нашия континент.

Това кратко представяне на знаменитият медицински комплекс е достатъчно да ни увери, че хората, които работят в него са сред най-добрите специалисти в своята област. Вероятно това е едно от обясненията, защо сред най-четените публикации в немската медия Der Spiegel за 2020 г. се оказа и тази на Йорг Блех. В нея той разказва за препоръки на специалисти от „Шарите“  как да укрепим силите си и ефективно да се защитим от коронавирус.

Основният извод, до който специалистите от знаменитата немска клиника са стигнали е, че най-важна е уникалната система от имунна защита на нашия организъм. Тя ни пази не само от възбудители на заболявания, но и от мутирали клетки, химикали, токсични вещества от околната среда и др. За учените от „Шарите“ нейното състояние е от особено важно значение по време на пандемия.

Затова имунната система трябва да бъде укрепвана най-вече чрез начина ни на хранене. Ако това подценим, то ще получаваме недостатъчно витамини и важни микроелементи и често ще боледуваме от инфекциозни заболявания. Учените от „Шарите“ препоръчват в менюто ни да има много плодове и зеленчуци. Те няма да ни защитят от заразяване с коронавирус, но ще приведат имунната ни система в отлична форма. И така ще осигурят на организма ни здрава отбрана. От съществено значение е  да се употребява и достатъчно вода през деня.

Учените от „Шарите“ ни съветват да не приемаме биологично активни хранителни добавки. Според тях няма доказателства, че изкуствени витамини, антиоксиданти или имуностимулатори ще ни донесат някаква полза. Задачата на маркетолози и рекламисти не е да ни образоват, а да ни ги продават на максимално висока цена, отбелязват специалисти от „Шарите“.

https://i0.wp.com/blog.unfranchise.com/wp-content/uploads/2013/05/family.jpg?w=640&ssl=1

Според тях трябва да внимаваме и с консумацията на колбаси, шницели и калорийни продукти тъй като те способстват за различни възпаления. Опасни за имунната ни система са и негативни мисли и чувства – те също ни правят уязвими пред различни инфекции. В организмът на хората, изпитващи стрес се изработва значително количество кортизол. Този хормон, макар и да осигурява на организма бърза реакция, временно заглушава имунната система. И ако продължително време циркулира в кръвта в голямо количество то съществено я отслабва.

Учените от „Шарите“ са установили, че колкото по-възрастен е човек, толкова по-вероятно е той да има някакво хронично заболяване – хипертония, калциране на коронарни артерии, излишно тегло, диабет и др. Проучвания сочат, че сред хората на възраст между 40 и 50 години умират 0.16 на сто от заразените с Ковид-19, но сред тези над 80 г. – 7.8 на сто от заразените. По-важното е да се знае, че дори сред хора на преклонна възраст оживяват след заразяване с коронавирус над 90 на сто.

Как това им се отдава ли? Отговорът е, че в своя живот те са избягвали тези фактори на риска, които проявяват своето действие по време на заболяване с Ковид-19.

Учените от „Шарите“ дават пример с пушачите на цигари, които са много по-уязвими от коронавирус в сравнение с непушачите. Когато човек всмуква от цигарата в дихателните му пътища навлизат над 4000 различни химически вещества. И елементи на бронхите, които трябва да очистват вдишвания въздух от вируси, бактерии или мръсни частици спират да функционират. В допълнение, тютюнопушенето стимулира образуването на слуз в дихателните пътища и това отрицателно влияе върху работата на белодробните алвеоли. Те вече не могат да абсорбират достатъчно въглероден диоксид и да отделят кислород в кръвта.

И не е само това: цигареният дим увеличава броя на АСЕ2 рецепторите на епитела, през които вирусът влиза в клетките. Всеки, който пуши цигари, улеснява вируса Sars-CoV-2 да попадне в организма си. Анализът на над 11000 истории на болести е показал категорично: при пушачите е много по-голям риска от тежко протичане на Ковид-19 в сравнение с тези, които никога не са пушили.

Много по-лесно се заразяват с коронавирус и тежко прекарват заболяването хората със свръхтегло. Вероятността пациенти със затлъстяване да се окажат в болница е два пъти  по-голяма отколкото при хора с нормално тегло. Те най-вече попадат в реанимация (над 74 на сто) и са с 48 на сто повече шансове да умрат от Ковид-19. Процесите, които протичат в мастната тъкан на организма отслабват имунната система и я правят  уязвима при инфекции в дробовете. Освен това многото мазнини в областта на корема притискат дробовете и така ограничават тяхната вентилация.

https://i0.wp.com/www.sportmagazin.net/upload/iblock/49e/49e5881bbb3e773c62c812283e0541ed.JPG?w=640

Добре е да се помни, че излишното тегло и недостатъчната физическа активност водят до диабет от 2 тип. Според учените от „Шарите“ най-вероятно високото равнище на захар в кръвта потиска имунната система. Пациентите с Covid-19 и остра белодробна недостатъчност често имат огромно количество глюкоза в кръвта.

Специалистите от „Шарите“ препоръчват да бъдем физически активни и по време на коронавирусна пандемия. Благодарение на движението се подобрява работата на сърцето, намалява се кръвното налягане, подобрява се кръвоснабдяването, увеличава се работоспособността на дробовете. Те напомнят, че спорта и правилното хранене са ни нужни дори и да се ваксинираме против Ковид-19. Това е така, защото физически активните хора проявяват много по-ефективен имунен отговор на ваксината, отколкото пасивните.

Това ни съветват специалистите от един от най-авторитетните в света болнични комплекси – „Шарите“. Да се вслушаме в тях и най-вече да ги имаме предвид във всекидневието си е съществена предпоставка  и да бъдем  здрави.