С характер на победител

С характер на победител

https://i0.wp.com/d.newsweek.com/en/full/815055/marcelle.png?w=640&ssl=1

Марсел Манкузо е на 23 години и е във фитнес-залата. На тренажора изпълнява коремни преси, когато внезапно придържащия я ремък се къса. Треньорът не съумява бързо да реагира и да я задържи. Момичето пада на тила си и незабавно загубва способността си да се движи – парализирана е от врата надолу.
Лекарите определят, какво се е случило с нея: тетраплегия – пълна парализа на ръцете и краката. В болницата поставят на гръбначния и стълб титанова пластина с 6 винта. А пред отчаяните и родители, лекарите не скриват своя песимизъм – според тях много голяма е вероятността, Марсел завинаги да остане прикована към леглото.

https://i0.wp.com/fitnessvolt.com/wp-content/uploads/2018/02/Marcelle-Mancuso.jpg?w=640&ssl=1

За щастие, те не познавали Марсел. Спортът изградил у нея характер на победител. Момичето решило да не се предава. Тя била убедена, че ако не започне да се движи, самата тя ще е виновна за това, грешката ще е нейна.

И започнало упорити, изнурителни тренировки – този път за активиране на крайниците. Не закъсняла и първата и победа – тя започнала да движи пръстите на краката си. След няколко месеца вече хедела, макар и бавно, с бастун. Лекарите били удивени от това, че за сравнително непродължителен период момичето успяло да се възстанови и да се движи.

https://i0.wp.com/cdn.fishki.net/upload/post/2018/02/22/2519160/f4797b4ba1217201e67bec9550994883.jpg?w=640&ssl=1

Марсел отново е в любимата си спортна зала и е много по-активна от преди. А бедата, която и се стоварила така ненадейно, я научила да цени простичките неща в живота – като това да ставаш от леглото и сам да почистваш зъбите си.
Сега тя си е поставила нова цел – да помага на други хора и да вдъхновява онези, които преживяват трудни времена.
Легендарният китайски мислител Конфуций, 500 години преди новата ера, ще напише следните думи:

-Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал!
Има хора, които са изградили у себе си характер на победители. Те никога не се предават и не се оплакват от лоша съдба. Откриват възможности там, където другите виждат само рискове и проблеми. Упорити и настойчиви, уверени в себе си, със силна воля, те не се страхуват от неуспех. Затова постигат целите, които си поставят.
Историята на Марсел е поредно доказателство за това.