С измислици крият от нас глупостта и  алчността си!

С измислици крият от нас глупостта и  алчността си!

Вождовете на Евросъюза имат един страшен враг – „руската дезинформация“! Страхът им от нея рязко започна да расте след  2014 г., когато САЩ организираха, финансираха и реализираха държавният преврат в Украйна. В следващата година  –  през март 2015 г., в Евросъюза спешно бе създадена специална група, която да следи какви ги вършат руснаците – East Stratcom. Тарикатите, попаднали в нея (та те получиха  фантастични заплати!) запретнаха ръкави и започнаха да сътворяват невероятните си глупости. Така в свое изследване те стигнаха до извода, че знаменитото руско забавно телевизионно предаване „Клуб на веселите и находчивите“ (КВН) директно застрашава сигурността на Европа! Според тях то е  „инструмент на политическа и стратегическа комуникация“, който осигурява „достъп до специфична, стратегическа аудитория, готова да служи на режима“.

Впрочем много точна оценка на  тези мошеници даде датския политик Марие Краруп (родена е в 1965 г.):  „Внимателно следя за работата на East Stratcom и съм потресена от нейната нискокачествена пропаганда, която тя разпространява. Групата анализира руската гледна точка по такива теми, като незаконния преврат в Украйна със забележими следи от западна намеса през февруари 2014 г. Тя наблюдава разширяването на НАТО като заплаха за Русия, сравнението на събитията в Крим (референдум и отделяне) със ситуацията в Косово. Всичките тези мнения се  определят от тях като дезинформация… Но, ако отговора е така прост, то какво да кажем за редица западни учени, които споделят същото мнение, което и Русия“, написа Марие Краруп. И тя цитира световно известните професори Джон Миършаймър от Чикагския университет, Андрей Циганков от университета на Сан Франциско,  Ричард Сакуа от Кентския университет…  Според „експертите“ на Stratcom тези истински познавачи на Русия следва да бъдат веднага уволнени за разпространение на проруска дезинформация. За Марие Краруп най-опасно е внушението, че единствено Stratcom владее истината!

Тези редове датският политик публикува през октомври 2016 г. А три месеца по-късно дамата директно определи Stratcom като истински инквизитор, защото групата прави черни списъци на участници в дебати, които мислят „неправилно“.

В навечерието на последните избори за Европарламент  (май 2019 г.) от ЕК бе осъществена мощна кампания срещу „руската дезинформация“. Влиятелният френски вестник Le Figaro  тогава разказа за плановете на ЕК да обогати арсенала си от средства за нейното сразяване. Така рязко бе увеличен бюджета на дипломатическите служби на ЕК, разработени бяха правила за самореигулиране на интернет-платформите, особено внимание бе отделено на работата с неправителствени организации и т.н. От началото на март 2019 г. във всяка държава-членка на ЕС са били създадени специални групи, които да следят и предупреждават за появата на „дезинформационни кампании“ от страна на Русия.  Милиони евро са били хвърлени за насаждане на „правилно мислене“ у европейските избиратели.

Сега отново се задават избори за Европарламент – те ще се проведат в началото на юни следващата година. И Еврокомисията на гинеколожката Урсула фон дер Лайен включва на още по-високи обороти битката си с „руската дезинформация“. Нейният заместник – еврокомисар Вера Йоурова (от Чехия), предупреждава: Кремъл се готви да манипулира гласовете на избирателите!  Дамата настоява онлайн-платформите рязко да затвърдят битката си с “руската дезинформация“.

Впрочем същата тази еврокомисарка няма нищо против да се засили още повече дезинформационният натиск върху Русия, който непрекъснато осъществява Евросъюза. През януари т.г. британският вестник The Guardian разказа за нейният проект, наречен „Радио Свободна Русия“. Неговата цел, според „евроатлантично ориентираната“ Вера Йоурова, е да  „подкрепя демократичните идеали в Русия. Ние сме длъжни да подпомагаме тези, които са готови да вървят против течението“. За еврокомисарката този проект трябва да наподобява дейността на радиостанциите „Радио Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“ от времето на студената война. Нищо ново под слънцето, само дето към вечните русофоби – англосаксите, сега се присъединяват и нови образи, в чиито корени тече славянска кръв.

В интерес на истината вождовете на Евросъюза има за какво да се безпокоят. По данни на техните служби, специално създадени за борба с „руската дезинформация“, през последните две години аудиторията и обхвата на проруските страници в социалните мрежи съществено са се увеличили в цяла Европа. Посланията на Русия са достигнали  най-малко до 165 милиона души и са генерирали най-малко 16 милиарда гледания!

И понеже цитирах еврокомисарката от Чехия ще си позволя да ви предложа още едно мнение от тази страна. То е на Вацлав Клаус – първият премиер на независима Чехия (1992 – 1998 г.) и бивш нейн президент (от 2003 до 2013 г.). Та този несъмненно мъдър човек (за разлика от витаещата в облаците негова сънародничка – еврокомисарка), на 10.07.2016 г. даде обширно и твърде интересно интервю за авторитетната чешка медия ParlamentnímListům. Той е категоричен:  „няма никаква руска пропаганда – това е измислица на онези, които нямат други сериозни, много сериозни и нужни теми, не могат да кажат дума за нищо и продължават да се борят с комунизма, който практически не съществува от тридесет години. Намирам го за детинско и смешно. Ако има нещо, което ме тревожи, това е индоктринирането (втълпяване, внушаване на мнения – б.м.) и пропагандата, която идва масово към нас от Европейския съюз. Това е нещо, което унищожава страната ни.“

За всеки що годе мислещ, а още повече пък умеещ да го прави и критично наш съвременик, е пределно ясно  за какво е цялата тази шумотевица. Под знамето за борба с „руската дезинформация“ вождове на Евросъюза се стремят да скрият невероятните щети, които нанесоха – особено през последните две години, на своите избиратели. Като въведоха по заповед на САЩ  вълни от антируски санкции те буквално унищожиха икономиката на Евросъюза. И – за съжаление, доказателствата за това вече са тонове! Ще приведа само едно от тях: проучване на Швейцарската централна банка разкри крайно негативни последици от антируските санкции за Германия, Франция, Италия, Великобритания и Швейцария. При това през следващите две години те ще са двойно по-големи от сегашните, са казва в доклада. Най-засегнат е „локомотивът“ на Европа – Германия. Евросъюзът е лишен от перспектива за икономически ръст, като ситуацията в следващите години само  ще се влошава, е извода на експертите от Цюрих. Е, след като най-богатите европейски държави са изправени пред невероятни проблеми, то трусовете в най-бедната европейска държава – България, особено при днешните, напълно неадекватни наши управници, ще са направо катастрофални!

Но обричайки милиони обикновени европейци на невероятна мизерия и липса на бъдеще, сегашните вождове на Евросъюза, подобно на техните предшественици, не забравят да позлатяват себе си докато още са на власт. Влиятелната немска медия Deutsche Wirtschafts Nachrichten пише, че Брюксел се тресе от корупционни скандали. Непрекъснато се разкриват неизвестни досега мащаби на криминални договаряния. Парадоксът е, че най-вероятно към тях са съпричастни и тези, които осъществяват разследванията. Корупцията в ЕК и ЕС  сериозно са разклатила доверието на избирателите в самия Евросъюз, прави извод немската медия.

Това обяснява защо сега екипа на гинеколожката – шеф на ЕК, прави и невъзможното, за да увери европейските избиратели: най-важното е да се разширява и задълбочава  битката с „руската дезинформация“!

Що се отнася до ширешата се невероятна корупция сред вождовете и висшите бюрократи на Евросъюза, за сътворените престъпления в сферата на икономиката, за безумната политика за въоръжаване на киевският режим, то за тях това няма никакво значение.