С „намаляване на видимостта“ скриват тайната си армия

С „намаляване на видимостта“ скриват тайната си армия

https://i0.wp.com/www.israelhayom.com/wp-content/uploads/2019/05/Iraq_Moving_Out_AMMA501.jpg?w=640&ssl=1

На страниците на популярното американско списание „Нюзуик“ (Newsweek) се появи сензационна публикация. Тя е резултат от двугодишно разследване на негови журналисти, в което са открити и анализирани над 600 автобиографии и 1000 обяви за работа. Сътрудниците на „Нюзуик“ са направили и множество запитвания на основание на закона на САЩ за свободен достъп до информация, както и интервюта със служители на военното министерство. В резултат журналистите са получили късчета информация за т.н. програма за „намаляване на видимостта“, но не и за нейните истински размери и въздействието и върху политиката и културата на американските военни.

Събраната от „Нюзуик“  информация е анализирана и осмислена от Уилям М. Аркин (роден е в 1956 г.) – един от най-авторитетните американски изследователи в областта на сигурността, войната, секретните служби. Съавтор е заедно с Дана Прист  на многократно награждавания бестселър „Строго секретна Америка“, посветена на огромната американска военна и разузнавателна система. Друг негов бестселър е  „Ядрените бойни полета“ – първата книга, която разкрива местоположението на ядрените оръжия (американски и съветски)  по света. След появата и администрацията на президента Роналд Рейгън полага безуспешни усилия за да го прати в затвора. Негови изследвания за ефектите от използването на касетъчни бомби в Ирак и бивша Югославия са една от причините за подписването на международен договор, който ги забранява. Работил е като съветник към министерството на отбраната на САЩ, ЦРУ,  Агенцията за отбранително разузнаване, в кабинета на генералния секретар на ООН и др. Бил е научен сътрудник в Харвардския университет, преподава във висшето стратегическо училище на ВВС на САЩ.  Като журналист и анализатор е сътрудничил на NBC News, Los Angeles Times, Washington Post, New York Times… В момента работи за списание „Нюзуик“ като старши кореспондент по националната сигурност (повече информация за този интересен автор може да получите от неговия блог).

Според „Нюзуик“ през последното десетилетие Америка е създала най-голямата тайна армия в света, в която влизат около 60000 души – десет пъти повече, отколкото са законспирираните сили на ЦРУ на САЩ. За нея е създадена и се реализира специална програма, наречена „намаляване на видимостта“. Нейните служители често са скривани и в  структурата на добре известни частни компании и консултантски фирми. В дейността за „намаляване на видимостта“ са включени над 130 частни компании, които оказват пълно съдействие на този нов таен свят. Като цяло те печелят от обслужване на тайната армия всяка година по над 900 милиона долара. Те създават фалшиви документи, плащат заплати на измислени личности, изготвят предмети за маскировка, различни устройства, които помагат да бъдат скривани тайните операции на САЩ.  В подкрепа на тайната армия са правителствени и щатски агенции, като тази им дейност най-старателно се маскира.

Около половината от тази тайна армия съставляват сили за специални операции, които преследват врагове на САЩ от Пакистан до Западна Африка. Работят включително и в тила на държави като Северна Корея и Иран. Тяхната задача е разузнаване, диверсии, ликвидиране на ключови военни и политически лидери на противника. Друга група са специалистите по военно разузнаване, сред които има дори и лингвисти – всички те се трудят под чужди имена.

Но най-бързо се увеличават членовете на тайната армия, които постоянно са зад екраните на компютрите. Това са кибербойците и търсачите на разузнавателна информация в онлайн-пространството. Те използват методи на „преднамерено скриване на истинския автор“ и „лъжлива атрибуция“ (вината за едно или друго действие умишлено се възлага на друг човек). Това се прави за да се скрие тяхното присъствие в мрежата. Под прикритие кибербойците преследват т.н. „ценни цели“ (хора и организации), участват в кампании за въздействие и манипулиране на социалните мрежи. В състояние са да провеждат атака върху критично важни обекти на инфраструктурата, електростанции, финансовата и здравната система и др., и така да парализират цяла държава. Кибероперации се използват за засилване на влияние, за дискредитиране на политици, военни, интелектуалци на противника.

Много важна задача, която реализира програмата за „намаляване на видимостта“ в услуга на тайната армия, е да се маскират организации и хора, дори автомобили и самолети, които се привличат към секретни операции. В интернет се почистват всевъзможни следи, които биха позволили да се разкрие личността на служители на тайната армия, внедрява се лъжлива информация, за да се защитават действия и агенти. Прилагат се специални средства и практики за преодоляване на системи за разпознаване на лица по гранични пунктове. Прави се всичко възможно фалшивата личност да не бъде разобличена.

Членовете на тайната армия са добре подготвени професионалисти, които използват в работата си най-съвременни технологии. Те умеят да променят своята външност, възрастта си, пола, теглото си, дори пръстовите си отпечатъци. Освен фалшивите им документи, се променят електронни бази с данни, за да бъде заблудено контраразузнаването на противника. Това е необходимо, защото изобилието от информация в интернет за хора, както и успешните хакерски атаки, позволява на чуждото контраразузнаване по-лесно да разпознава американските шпиони.

Осъществяването на програмата за  „намаляване на видимостта“ днес се превръща в изключително важна задача за Пентагона. Това е така, защото провеждането на тайни операции навсякъде  днес е негов приоритет. А  наличието на тайната армия позволява на управляващите в САЩ да отричат причастността си към деликатни операции в случаите, когато нейни военнослужещи биват заловени и разобличени.

Интересно е твърдението на „Нюзуик“, че тази тайна армия работи и на територията на Америка, т.е. в опасност са и нейни граждани. И не е изключено  нашумели убийства на изтъкнати американци в последните години да са дело на тайната армия – на професионалисти, които са под защитата на програмата за „намаляване на видимостта“.

Публикацията на „Нюзуик“ определено се разминава със светлия лик на американските въоръжени сили, който агресивно ни натрапва Холивуд, а и натовската пропаганда като цяло. Тайната армия вероятно е съпричастна към убийства на мирни хора, диверсии, терористични акции, държавни преврати и пр. Да си припомним само действията на САЩ (в съучастие с Израел) спрямо Иран. В тази държава бе вкаран и разпространен компютърния вирус Stuxnet, който създаде сериозни заплахи за хората и природата, като блокира ирански ядрени центрофуги.  Терористичен акт бе извършен и срещу иранския генерал-майор Касим Сулеймани, след като тайни агенти внедряват в неговото обкръжение мобилен телефон с шпионско програмно осигуряване. Това  позволи да се следи неговото местоположение и той да бъде ликвидиран чрез дрон. Но виновни за множеството военни престъпления няма.

За „Нюзуик“ съществуването на тайната армия на Пентагона и програмата за „намаляване на видимостта“ е в противоречие с американските закони, Женевската конвенция, с кодекси за военно поведение, дори с изискванията за контрол и отчетност. И определено е заплаха за мира, защото усложнява усилията за предотвратяване на конфликти.