Също толкова опасни, колкото азбеста и арсена

Също толкова опасни, колкото азбеста и арсена

Всички знаем що е хотдог (от англ. hot dog – горещо куче). Вкусно хлебче, разрязано на дължина, с пълнеж от кренвирш или наденица, полято с пикантна лютеница и горчица… Превъзходно, особено ако към него има и чаша добра бира!
Но както често се случва в живота, точно сладкото и вкусното се оказват вредни. Хотдогът е страшен най-вече заради това, което има в кренвирша, поставен в него. Месото, от което той се прави е свинско, говеждо и кокошки (на теория). Но в тях се слагат различни субпродукти – сърца, бъбреци, черен дроб, кости… Огромна мелница смила суровината, а след това тя се изхвърля в котел, където към нея се добавят подправки. Налива се течност, за да се получи еднородна смес. Също и царевичен сироп – той придава на кренвирша сладост и го прави по-сочен. С тази маса се пълнят обвивките, следва вакумния шприц и се появяват познатите ни кренвирши.


Американски специалисти твърдят, че редовната употреба на хотдог води до онкологично заболяване – риска човек да развие колоректален карцином (рак на дебелото черво) се увеличава с над 21 на сто! Никак не е случайно, че хората, които заболяват от него в света, непрекъснато се увеличават. При мъжете той е на второ място по разпространение (след белодробния рак), а при жените – на трето място (след рака на млечната жлеза и матката).
Кренвиршите не са единствения фактор, който сътворява злокачествени тумори в човешкия организъм. За да стартира този процес един от главните виновници са всички видове обработено месо. Това твърди Световния фонд за изследване на рака, след като е осъществил сериозни проучвания.

С понятието “обработено месо” се обозначава всяко месо, което е преминало през осоляване, изсушаване, опушване или други подобни процеси, за да се подобри вкуса му или да се консервира. Най-популярните такива продукти са бекон, шунка, колбаси, кренвирши, наденица, сланина, месни консерви. Установено е, че колкото повече обработено месо консумира човек, толкова по-висок е риска от развитие на определени видове рак в организма му, сърдечни заболявания и преждевременна смърт. Причините за това са химикалите и голямото количество мазнини, които има в обработеното месо, както и това, че то се приготвя при високи температури.
Британски специалисти в продължение на 13 години са наблюдавали за поведението на 500000 жители на Европа. И така са установили, че при хората, които изяждат на ден около 160 грама обработено месо (два кренвирша) с 44 на сто се увеличава риска да умрат от преждевременна смърт. Всеки 17-ти човек, който е бил изследван от учените, е умрял твърде рано. От починалите 10000 души са умрели от рак, а 5500 – от сърдечни болести.

А най-нови проучвания сочат, че хотдога и други видове обработено месо водят до опасни маниакални състояния и могат да изпратят човека в психиатрична клиника. Учените са на мнение, че химическите консерванти, използвани за обработване на месото, предизвикват и разстройства на психиката. Хората, които често употребяват подобни продукти, се хоспитализират заради сериозно влошаване на психиката три пъти повече в сравнение с тези, които ги избягват.
В резултат на многобройните изследвания Световната здравна организация официално призна всички видове обработено месо за “канцерогенни” – също толкова опасни, колкото и азбеста, арсена, цигарите и алкохола.
Възможно е тук някой любител на кренвирши и други вкусновати колбаси да възкликне ядосано и да промълви:
– Ей, писна ми от тези проучвания за разни опасности в това и онова! А като са толкова умни тези изследователи, защо не казват нищо за белтъчините, които ни дават колбасите?


Вероятно ще е прав за себе си този читател. И понеже ми е симпатичен – харесвам хората, които се съмняват в чутото, видяното и прочетеното, му предлагам как да си достави нужните му белтъчини: като похапва орехи. В тях ги има три пъти повече в сравнение с месото. Но много по-важното е, че те се усвояват отлично от организма и са напълно безопасни за него.