Също като секса, но още по-хубави

Също като секса, но още по-хубави

За да бъде креативна една личност не е задължително да пише книги, да съчинява музика, да рисува живописни платна… Тя може да кристализира и реализира потенциала си във всяка област на живота.
Като Маноло Бланик например, който е обущар. Но неговите обувки не са обикновени, а култови, неповторими, невероятно желани. Те подчертават индивидуалността на дамата, женствеността й, красотата й… Обувките “Маноло Бланик” правят походката изящна, а фигурата – елегантна и съблазнителна.
Когато го питат защо прави обувки, Маноло отговаря:
– Защото сами по себе си обувките носят живот и освежават живота ни. Те доставят радост на жените!

Маноло Бланик е роден през 1942 година на Канарските острови. Завършва право и политика в Женева, история на изкуството в Париж. А това е много значим фактор за неговото развитие – многообразието от знания е  съществена предпоставка за появата на повече идеи: то  помага да се осъзнава, че в света са възможни щури решения и необичайни перспективи. Маноло трупа опит и като дизайнер, като работи за знаменити имена в модата – Dior, Калвин Клайн, Джон Галиано, Оскар де ла Рента…
Креативната личност е автономна – тя вярва в себе си. Мнението на другите не я интересува не поради високомерие, а защото това, което прави е от първостепенно значение за самата нея, за нейното саморазвитие. Маноло не понася някой да влияе и определя живота на идеите му. Сам прави всичко: рисува ескизи, подбира материали, изпилва накладки… Признава, че е самокритичен и взискателен – това, което според него не е достатъчно добро, незабавно го маха. Създава около 250 нови модели за сезон,  но от тях избира 125 за поредната си колекция.


Притежава четири фабрики в Италия. Едната прави обувките с ниски токчета, втората – с високи, третата е за всекидневни обувки, а четвъртата – за спортни. Всички обувки се изработват ръчно от познаващи занаята си майстори. В производството се осъществява строг контрол, което гарантира съвършенното качество на неговите обувки. А ограниченото количество – до 100 броя на ден, сочи тяхната изключителност.
Когато работи върху новата си колекция Маноло подсъзнателно търси образа на жена. Не се бои да експериментира, да разкрива нови хоризонти. Вдъхновение намира в Сицилия, испанския панаир, мавританската архитектура. Открива идеи и в шедьоври на бижутерията и  творчеството на знаменити архитекти, в картини на Ел Греко, филми на Висконти, в руския балет, в театъра… Комбинира класика и авангард, мода отпреди столетия и съвременни тенденции.


Познава потенциала на публичната комуникация и майсторски се възползва от всяка възможност да представя продуктите си. Обувките му завладяват киното – от “Сексът и градът” до “Семейство Симпсън”. В  “Сексът и градът” Кари Брадшоу (в първия сериал в ролята е Сара Джесика Паркър, а във втория – АннаСофия Роб), показа страстта си към обувките на Маноло: за нея те не са просто вещ, а състояние на душата. Настигнатата от хулиган Кари Брадшоу  произнася във филма култовата фраза:
– Господине, моля, вземете чантичката ми Fendi, вземете пръстена и часовника, но
само не докосвайте моите Manolo Blahnik!
С негови обувки е актрисата Кирстен Дънст във филма “Мария Антоанета”. На сватбата си Кейт Мос бе с класически обувки на Маноло. Сара Джесика Паркър се снима за Vogue с негови обувки. “Маноло Бланик” са на краката на Дженифър Анистън, Ашли Олсън, Тайра Бенкс, Мила Йовович, Кайли Миноуг, Наоми Кембъл, Уинона Райдър  и още много други знаменитости.
Маноло Бланик е успешен, защото има милиони идеи в главата си. Ексцентричен, различен, неуморим, той е перфекционист в естетиката на продукта. Знае как от обикновенното, всекидневното да създаде нещо необичайно. Има невероятен усет към стила, оригинален дизайн, съвършенство в изпълнението.

Маноло за втори път създаде и дизайна на класическата бутилка Coca-Cola Light. А невероятния успех на първата серия от Coca-Cola Light (2005 г.), обяснява така:
– Опитах се да направя дизайн, който да ме накара да се усмихвам.
Притежател е на много награди – премии от Council of Fashion Designers of America (1987 г.) и  от Balenciaga (1988 г.), наградата  Nieman Marcus Award (2000 г.), премията La Aguja de Oro (2001 г.) и др. През 2002 г. кралят на Испания Хуан Карлос I  му връчва медал за достижения в областта на искуствата. През 2003 година той е първия дизайнер с персонална  изложба в Лондонския музей на дизайна. Той е и първият мъж украсил корицата на британския Vogue. През 2007 година е награден с ордена на Британската империя за неоценим принос в развитието на английската модна индустрия. През 2012 година получава премията “За забележителни достижения в модната индустрия” от Британския моден съвет.


Защо Маноло Бланик  е най-известния майстор на обувки на планетата, за които  бленуват милиони жени? Вероятно заради неговото жизнено и професионално кредо:
– Правя обувки за жени, които искат да изглеждат потресаващо. Аз не следвам модата – моделите ми са извън модния контекст. Моят секрет е в това, да създавам
продукт, неподвластен на времето. Обувките ми никога не остаряват. А главното в тях е лекотата и женствеността.
Обувките на Маноло Бланик са скъпи – около 1000 долара и сами по-себе си говорят за статуса на дамата, на чиито крака са. Цената им е справедлива – правят се ръчно, от качествен материал и служат много дълго. Но най-важното е, че те са уникални: изискани, изтънчени, красиви, безупречни, еротични, неповторими… Много точно тяхната магия изразява звездата на шоу-бизнеса Мадона:
– Обувките на Маноло Бланик са като секса, само че са още по-хубави, защото ви служат по-дълго!
Маноло казва, че тази фраза вероятно ще е и записана на гроба му.