Съпричастен ли е Запада към раковите заболявания у нас?

Съпричастен ли е Запада към раковите заболявания у нас?

https://i0.wp.com/d3i3l3kraiqpym.cloudfront.net/wp-content/uploads/2015/10/31173634/Fast-Food-ads-target-kids.jpg?w=640

Всеки нормален човек се опасява от нещо – да не загуби работата си, да не разбере за предателство, осъществено от близък човек, да не попадне в пътнотранспортно произшествие…
Но особено се страхува да не му открият онкологично заболяване. И по всичко изглежда, че има основания за безпокойство: очаква се в следващите 15 години броят на болните от рак на планетата да се увеличи с 58 на сто и да надхвърли 24 милиона души. Световната здравна организация определя точно това заболяване, като проблема №1 на човечеството през този век. Очаква се от него да починат над един милиард души срещу 100 милиона, умрели от рак през миналия век.
Всичко си има своята цена. Сега се оказва, че внушавания ни близо три десетилетия от мощната машина за промиване на мозъци модел “живей като на Запад”, увеличава реално шансовете ни да получим рак. Неслучайно това заболяване е разпространено най-вече сред хората от развитите западни страни. Факт е, че само 4 на сто от населението на Африка умира от рак, докато този дял в Западна Европа е близо 20 на сто. Още преди три години бе установено, че във Франция, Белгия, Дания, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания, Великобритания и др., все повече хора умират от рак, отколкото от сърдечно-съдови заболявания.

А наскоро Business Insider популяризира проучване на Световния фонд за изследване на рака, което е осъществено сред 51 милиона души. За първи път неговите експерти подчертават изключителната опасност, от масово разпространения на Запад модел на хранене и живеене. Като основна причина за появата на рак, се посочва консумацията на обработени продукти в богатите западни държави. Редовното посещение на заведения за бързо хранене, поемането на храни с високо съдържание на мазнини, нишесте (скорбяла) и захар, на всевъзможни безалкохолни и енергийни напитки, пушенето, алкохола, увеличават стремително и вероятността, че човек ще заболее от рак. Така риска той да развие колоректален карцином (рак на дебелото черво) при редовна употреба на хот-дог например, се увеличава с над 21 на сто! Мъжете, които се хранят според западния модел, са два и половина пъти повече застрашени от преждевременна смърт, поради рак на простатата.
Американски учени сравниха начина на хранене на южноафриканци и афроамериканци. И така установиха, че негрите в САЩ са с 50 пъти по-големи шансове да заболеят от рак на дебелото черво, в сравнение с южноафриканците. Обяснението на експертите за това, е лаконично: западния начин на хранене.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е file58621377_2f49b350.jpg

Отказът от западния модел на живот, позволява с около 40 на сто да се предотврати това. Но експертите на Световния фонд за изследване на рака подчертават: за съжаление, в света се забелязва обратна тенденция – да се възприема и следва точно този порочен западен начин на живот. Хората се хранят неправилно, все повече ядат и все по-малко се движат. Неизбежното следствие от това – затлъстяването, се превръща във фактор за заболяване от минимум 12 вида рак: на черния дроб, яйчниците, простатата, стомаха, устата, гърлото, червата, гърдите, жлъчния мехур, бъбреците, хранопровода, панкреаса. Изрично се подчертава, че рака го предизвиква не поемането на конкретни продукти или тяхната липса, а неправилния начин на хранене и липсата на физическа активност в комплекс.
Транс-мазнините, които се получават в процеса на хидрогенериране, като се променя естествената структура на растителната мазнина, масово се използват от производители и у нас. Това също го усвоихме от Запада. С тях те увеличават срока на годност на продуктите, които произвеждат, правят ги по-вкусни и визуално апетитни. На производителите общо взето не им пука, че тяхното присъствие в храната носи риск от всевъзможни заболявания на този, който ги консумира. А с транс-мазнини сега са презаредени продукти, като маргарин, чипсове, снаксове, солети, крекери, тестени закуски, понички, вафли, бисквити, кроасани, пица, купените пържени картофки и пр. При това в заведенията за бързо хранене изкуствените транс-мазнини се използват многократно за приготвяне на храна, което ги прави още по-вредни. След като анализираха информация за около половин милион души, френски учени установиха, че наличието на транс-мазнини в храната, увеличава и вероятността от онкологично заболяване на човека. Това касае най-вече появата на рак на дебелото черво, стомаха, белите дробове, черния дроб, простатата и на гърдата.
Ще сведем до минимум вероятността от раково заболяване, ако се откажем от втълпявания ни западен начин на хранене, с характерната за него консумация на преработени продукти с ниска хранителна ценност, на червено месо, захар и с недостиг на плодове и зеленчуци. Ако правим обратното на това, което ни внушават нагли маркетолози. И помним, че тяхната задача е не да се грижат за здравето ни, а да ни пробутват продуктите на клиентите, които им плащат.

В храната ни трябва да преобладават пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове, бобови растения, риба, яйца, млечни продукти, семена… Максимално следва да ограничаваме червеното месо. А обработено месо, т.е. това, което е преминало през осоляване, изсушаване, опушване или други подобни процеси, за да се подобри вкуса му или да се консервира, трябва категорично да избягваме. Най-популярните такива продукти са бекон, шунка, колбаси, кренвирши, наденица, сланина, месни консерви. Установено е, че колкото повече подобно месо консумираме, толкова по-висок е риска от заболяване от рак и преждевременна смърт.
Към алкохолът също следва да се отнасяме с повишено чувство за мярка. Да се откажем от така рекламираните всевъзможни хранителни добавки, а необходимите на организма ни ценни вещества, да свикнем да получаваме от храната. Да не докосваме безалкохолни напитки, включително и пакетирани плодови сокове. Много да се движим, да бъдем физически активни.
И ще бъдем здрави.