Съперничество, което прави света все по-несигурен

Съперничество, което прави света все по-несигурен

https://i0.wp.com/zagony.ru/uploads/posts/2012-06/1340097593_3.jpg?w=640&ssl=1

За да реши свръх сложна задача на най-мощният суперкомпютър в света ще са му необходими до 2.6 милиарда години. Но на фотонният квантов компютър „Цзючжан“ за тази цел са нужни по-малко от 200 секунди.

Така след появата на опитният образец на квантов компютър Sycamore на „Гугъл“, Китай стана втората държава, разполагаща с квантово превъзходство. Нейният уникален „Цзючжан“ е разработен от Китайският научно-технически университет. Според информационната агенция „Синхуа“  той е 10 милиарда пъти по-бърз в квантовите изчисления от този на „Гугъл“ и над 100 трилиона пъти по-бърз от най-мощният сега съществуващ суперкомпютър на планетата. А постигнатото превъзходство е невъзможно да бъде преодоляно с помощта на развитие и оптимизиране на съществуващите алгоритми и апаратура.

Квантовите изчисления ще способстват за невероятни достижения във фундаментални научни области – като физика, химия, биология и др. Както отбелязва американската информационна агенция Bloomberg, постижението на китайските учени доказва: те успешно се конкурират с най-големите американски корпорации, като „Алфабет“, „Гугъл“, „Амазон“ и „Майкрософт“.

А по всичко изглежда, че победителят в тази решаваща за развитието на всяка държава надпревара, вече е известен. Косвен индикатор за това са  инвестициите, които дават САЩ и Китай за развитието на тези особено важни технологии. Ако Америка за тази година е отделила около 1 милиард долара за изследвания в областта на изкуствения интелект, то правителството на Китай предостави 10 милиарда долара само за изграждане на Национална лаборатория за квантова информатика.

Другата зона на все по-ожесточаваща се конкуренция между Америка и Китай става космоса. На 16 декември в Северен Китай кацна  капсула, която достави около 2 кг лунна почва. Така тази държава стана третата в света – след Съветския съюз и САЩ, която съумя да осъществи подобна мисия. И както съобщава CNBC, това открива нов фронт на жестока конкуренция между Америка и Китай. Медията припомня думите на председателят на Китайската народна република Си Дзинпин, който казва, че Китай се стреми колкото се може по-скоро да стане „велика космическа държава“.

https://i0.wp.com/mirkosmosa.ru/download/news/2/1838.jpg?w=640&ssl=1

Според британският The Times (един от най-авторитетните в света всекидневници, който се издава от 1785 г.) Китай планира да създаде своя база на Луната, която би могла да му помогне в случай на бъдещ конфликт със САЩ. Стратегическата цел на китайците е да  установят контрол над космическото пространство. Вестникът цитира д-р Еверет Долман – професор по сравнителни военни изследвания, автор на много книги, които разглеждат военна стратегия, космическа власт, разузнаване, военна теория и др. Той е на мнение, че който установи контрол над околоземното пространство ще властва на Земята и ще определя съдбата на човечеството. Ако се вярва на заявления на висшето военно командване на Китай, то господството в космоса за тях вече е въпрос на живот и смърт, обобщава The Times.

Джон Ратклиф е директор на американското национално разузнаване, което контролира дейността на 17 американски разузнавателни служби и определено е информиран човек. В своя публикация в американската медия The Wall Street Journal той определя Китай като заплаха №1 за Америка. За Ратклиф  Пекин възнамерява да доминира над САЩ и останалата част на планетата икономически, военно и технологично. Той е особено разтревожен от успешните опити на китайците да копират и развиват американски технологии, а след това да изместват американските фирми на световния пазар. И дава пример с китайската компания Sinovel – производител на вятърни турбини, която е задигнала търговски тайни на American Superconductor. В резултат американската компания е загубила над 1 милиард долара акционерна стойност и е съкратила 700 работни места. А днес Sinovel продава своите вятърни турбини в целия свят. За Ратклиф кражбата на интелектуална собственост от Китай струва на Америка до 500  милиарда долара годишно.

https://i0.wp.com/inforesist.org/wp-content/uploads/2020/12/3-53.jpg?w=640&ssl=1

Шефът на американското национално разузнаване казва, че заради растящата мощ на Китай той е преразпределил годишният бюджет на разузнаването, който е около 85 милиарда долара, за да се фокусира най-вече върху Китай. Според  Ратклиф тези изменения трябва да се съхранят и за в бъдеще, за да може американското разузнаване да получава обективна и достоверна информация за китайските действия и намерения. Той е убеден: Пекин се готви за безсрочна конфронтация със САЩ и съответно и Вашингтон трябва да е подготвен.

Парадоксът е в това, че ако някои непрекъснато и безцеремонно  задига тайни от целия свят, то  е най-вече Америка. За това говори и фантастичната сума от 85 милиарда долара, заделяна за шпионаж, която цитира Ратклиф. За това, че Америка действа по правилото „крадеца вика: дръжте крадеца“ има и много други доказателства. Така тя непрекъснато и яростно атакува Русия и Китай за това, че използват научния потенциал на своите страни за военни разработки. Но се оказва, че точно това прави и Америка: нейното военно министерство (Пентагона) е предоставило 100 милиона долара за създаване на обединение от университети, начело с Тексаския университет – „Университетски консорциум за приложна хиперсоника“ (UCAH). Академичните учени заедно с техни колеги от военни изследователски организации спешно трябва да решат ключов приоритет на Пентагона: разработване на хиперзвуково оръжие. И сега внимание: този американски консорциум е точно копие на модела, по който работи Китай! Тя непрекъснато е критикувана от Америка, че използва своите университети за разработване на нови оръжия. Но UCAH ще прави абсолютно същото – ще работи в най-тясно сътрудничество с военните служби, агенциите за отбранителни изследвания и други правителствени организаци за създаване на американски хиперзвукови ракети. Област, в която Америка изостава поне с десетилетие от Китай и Русия.

Кристофър Лейн (роден е през 1949 г.) е известен американски експерт, преподавател по разузнаване и национална сигурност в Тексаския университет A&M. Автор е на книгата „Мирът на илюзиите“, сътрудничи на  института Cato и корпорацията RAND, пише за медии като American Conservative, The National Interest и др. В своя статия във Foreign Affairs той предупреди за растящият риск от пълномащабен военен конфликт между Америка и Китай. И прогнозира, че ако САЩ не признаят Китай за велика държава, то те ще попаднат в такава война, в сравнение с която военните катастрофи във Виетнам, Афганистан и Ирак ще бледнеят.

А за нас, простосмъртните данакоплатци, засилващото се съперничество между двете свръхсили – Америка и Китай означава, че ни предстоят години, изпълнени с несигурност и непредсказуемост. И е добре да го имаме предвид, когато градим личната си стратегия за бъдещето.