Сънят, който ни пази от рак

Сънят, който ни пази от рак

Никак не са малко хората, за които да спиш си е направо загубено време. И тъй като от него спомени няма, те най-спокойно го съкращават – с гледане на телевизия, сърфиране в интернет, с всевъзможни развлечения… Непрекъснато расте и броят на хората с различни разстройства на съня – от трудно заспиване до опасната нарколепсия. Но подобно неуважение към Морфей (бога на сънищата в древногръцката митология), се наказва твърде сурово. Една от основните причини за появата на 90 най-разпространени хронични заболявания (като болести на сърдечно-съдовата система, инсулт, астма, диабет, бъбречни заболявания, остеопороза, болест на Алцхаймер и др.), е точно некачествения сън и безсънието.

А сред тях е и рака. Установено е, че пълноценния (здравия) сън, спазването на режим на лягане и ставане, са много важен фактор за предпазване от онкологично заболяване. Циклите на смяна на сън и бодърстване са свързани с един изключително важен хормон: мелатонин. Той не само е съпричастен към качеството на съня ни (регулира денонощните ритми), но има и антиканцерогенен ефект – способен е да потиска ръста на туморните клетки. Мелатонинът притежава мощни антиоксидантни свойства и защитава от увреждания ДНК на организма ни, а точно те водят до образуване на тумори.

Резултати от проучвания, осъществени в Бразилия и САЩ установяват, че мелатонина не позволява на тумори на млечните жлези да нарастват. Оказва се, че ако една жена не спи достатъчно, то това намалява равнището на мелатонин в организма и, съответно повишава и риска при нея от рак на гърдата. При мъжете това е фактор за увеличена опасност от развитие най-вече на рак на простатата.
В нормални условия през деня човешкия организъм изработва незначително количество мелатонин. С настъпването на тъмнината неговото производство нараства, като пика се пада в полунощ. Към сутринта постъпването на този хормон в кръвта отново се снижава.

И затова, ако нощем не спим и сме на изкуствено осветление, секрецията на мелатонин рязко спада – съответно се увеличава и вероятността да получим онкологично заболяване. Причината за това е, че със срива в производството му няма кой да пречи на туморните клетки да поглъщат линолова киселина, на която те дължат увеличението си. Расте честотата на генетични мутации, нарушава се процеса на възстановяване на ДНК от атаката на свободните радикали през деня, отслабва имунната система. Пътят за развихряне на рака остава открит…
Човешкият организъм е подчинен на определени циркадни ритми (циркаден произлиза от латинската дума “около” и с нея се обозначават колебанията в режима на организма, метаболизма и умствената активност през денонощието). В продължение на милиони години на нашата еволюция, ние сме се приспособявали към дневно бодърстване и нощно спане.

Когато тези биоритми се нарушат, то веднага се появяват много сериозни проблеми – в хормоналната дейност, температурата на тялото, мускулния тонус, умствената активност, настроението…
При мъже, които спят по-малко от пет часа в денонощието, риска от рак на простатата се удвоява. Става дума най-вече за мъже, по-млади от 65 години. Експерти са анализирали данни от две изследвания. В първото са участвали 407000 мъже, а във второто – над 416000. Мъжете са били наблюдавани в продължение на две десетилетия. Учените правят извода, че циркадните ритми водят до проблеми със съня, а те на свой ред “изключват” гени, които защитават организма от рак.

Особено опасна е работата нощем – тогава ДНК може да прекрати да се възстановява след всекидневните увреждания. Организмът на работещите нощем хора произвежда с 80 на сто по-малко вещества, които са необходими за възстановяване на ДНК (този процес става най-вече нощем). И причината за това е точно недостига на мелатонин, секрецията на който през деня е много по-ниска. Последицата от това е възможно раково заболяване.


Нашият сън – това не са просто няколкото часа, в които си отдъхваме от тормоза на деня. Той е нашия защитник, програмиран от мъдрата природа да ни предпазва от безброй опасности, пред които сме изправени. И от това как и колко спиш в много голяма степен зависи и колко дълго ще те има в този прекрасен луд свят.