Създаван за да покорява и космоса

Създаван за да покорява и космоса

Този руски проект буди невероятен интерес у западни експерти. И това е обяснимо – подобен самолет не е създаван досега в света, той идва от бъдещето. Новината, че са започнати опитно-конструкторски дейности по създаването на перспективният авиационен комплекс за далечно прехващане (ПАК ДП) МиГ-41 незабавно бе разпространена от западни медии. За него писа например, Марк Епископос в американската специализирана медия The National Interest. Той отбелязва, че след създаването на Су-57 с ПАК ДП Русия полага основите за следващото поколение свои бойни самолети.

МиГ-41 е наследник на съветският прехващач МиГ-31, пише Марк. Той отбелязва, че ако той е поддържал невероятната за времето си максимална скорост  2.8 Маха, то МиГ-41 ще вдига скорост до 5 Маха. Самолетът-прехващач ще действа и в космическото пространство, ще носи многофункционална ракетна система за далечен обсег, включително и хиперзвукови ракети с множество бойни глави. След откриване на вражеска хиперзвукова ракета МиГ-41 ще изстреля ракета-прехващач, която ще се разделя на множество по-малки ракети и те ще атакуват врага. Авторът стига до извода, че МиГ-41 – един загадъчен и почти незабележим изтребител от 6-то поколение, най-вероятно ще промени правилата на играта. За да наложи свои.

От руски източници може да разширим представата си за този невероятен самолет, който предстои да бъде създаден. Той ще бъде изработен по технологията „Стелт“ (от англ. by stealth – крадешком). Но както отбелязват руски експерти, тя ще се различава от тази, която се използва сега в самолета от пето поколение Су-57 – ще е основана на непознати принципи за намаляване на радиолокационната забележимост.

МиГ-41 ще е в състояние да носи не само въоръжение, което сега съществува, но и което ще бъде създадено в перспектива – самолетът така се разработва, че то с лекота да може да се интегрира в него. Радиусът му на бойно действие е над 1500 км. А скоростта му от около 5000 км/час (има експерти, които говорят и за 7000 км/час) му позволява да изпълнява мисии и в космическото пространство. МиГ-41 ще носи и хиперзвукови ракети „Кинжал“, които вече са на въоръжение на руската армия. Той с лекота  ще се справя със сега разработваните от американците хиперзвукови ударни дронове – освен него  това единствено в света е в състояние да прави  невероятният руски комплекс за ПВО  С-500.

Създател на  ПАК ПД е руската корпорация „МиГ“, която е добре известна със своите бойни самолети. Неин бе невероятният за времето си прехващач МиГ-25, който при желание можеше да изпревари пусната по него ракета. По време на войната на Израел с Египет през 1967 г., появата на този самолет  (тогава Съветския съюз бе на страната на египтяните) веднага парализира израелската авиация. Не само защото МиГ-25 бе  с непозната за времето си скорост, но и защото носеше свръхсекретната станция за радиоелектронна борба „Смальта“. Точно тя го правеше невидим за тогава модерните американски радиолокационни станции, с които разполагаше Израел.

В интерес на истината и последвалата го рожба на корпорацията „МиГ“ – прехващача МиГ-31, бе уникална. А и до ден днешен МиГ-31 е без конкуренти. Той е в състояние да открива и унищожава ракети (балистични, крилати), всевъзможни летателни апарати и дори ниско летящи спътници. Без проблем се справя с модерните американски изтребители от пето поколение  F-22  и F-35 (впрочем F-35 американски експерти определят като „летящо недоразумение“, за чието създаване са похарчени стотици милиарди долари).  МиГ-31 има антена с фазирана решетка, която му позволява да открива врага на разстояние до 280 км.

От 1.12.2020 г. на летището Анадырь, разположено на Чукотка, на бойно дежурство застанаха модернизирани  изтребители-прехващачи МиГ-31БМ от морската авиация на руския военно-морски флот. Според руски експерти сред тях може да има и МиГ-31К, носител на ракети „Кинжал“ – външно те много си приличат.  От другата страна на Беринговия пролив се намира най-голямата американска авиобаза „Елмендорф“ с изтребители от 5-то поколение F-22 и F-35.  Задачата на МиГ-31  е да охраняват руските стратегически бомбардировачи Ту-160, които отскоро кацат на Анадырь. Там зареждат с гориво и боеприпаси, включително ядрени и после патрулират в Арктика и над Тихия океан. Благодарение на радара си „Заслон“ МиГ-31БМ открива американски изтребител F-16 на далечина до 120 км, а бомбардировач В-1 на ВВС на САЩ – на 200 км. Група от четири МиГ-31, летящи на разстояние един от друг на 200 км, си обменят шифрована информация и надеждно прикриват от самолети на противника пространство от около 1000 км. Ракетите Р-33, с които те са въоръжени, унищожават противник на разстояние от 120 км и летящ на височина от 25 до 28000 метра. Но МиГ-31К с хиперзвуковата ракета „Кинжал“, която никоя система за противовъздушна отбрана не е в състояние да спре, могат при евентуален конфликт да поразяват стратегически обекти на САЩ – командни пунктове, военни бази, самолетоносачи и др.

Въпреки, че МиГ-31 е най-бързият самолет в света, се налага да бъде заменен с прехващача от 6-то поколение МиГ-41. Негова главна задача ще е унищожаване на американски стратегически бомбардировачи преди те да са хвърлили своите бомби и ракети. Сега американците изпитват високоточната хиперзвукова ракета AGM-183A за бомбардировача B-52, с която да нанасят удари по територията на Русия извън пределите на действие на МиГ-31. Появата на МиГ-41 ще отстрани възникналия риск за Русия.  Особено важна за борба с вражеските стратегически бомбардировачи е неговата скорост – над 5 Маха, което означава, че с лекота ще прехваща тяхното  хиперзвуково оръжие.

Очаква се до 2023 г. новият изтребител да осъществи първият си полет, а до края на десетилетието да влезе в серийно производство и да започне да постъпва на въоръжение на руските Военно-космически сили. С появата си МиГ-41 ще заеме ключово място в системата за глобална отбрана на Русия. Той ще  обедини всичко най-добро, което са създали руските учени и инженери в областта на бойните самолети. А по своите характеристики няма да има конкуренти в света. Ще бъде създаден от материали, които са последна дума на научните открития, в това число и титан – известно е, че Русия е монополист в неговото производство.

Експерти са единодушни: когато този самолет се появи то той ще е на непознато сега технологично равнище. Толкова високо и бързо като него никой друг самолет в света не може да лети.

МиГ-41 и сега поразява въображението на тези, които проявяват интерес към подобен вид летателни средства.

Но шокът от срещата им утре с неговите реални възможности ще е неизбежен.