Су-75 Checkmate – невероятен успех в световната авиация

Су-75 Checkmate – невероятен успех в световната авиация

https://i0.wp.com/haberrus.ru/media/images/savunma/wsj-rusyanin-5nesil-yeni-savas-ucagi-su-75-checkmate-abdnin-basini-agritacak.jpg?w=640&ssl=1

За първи път той бе показан на международния авиационно-космически салон МАКС-2021. Невидимият изтребител от пето поколение Су-75 Checkmate („Шах и Мат“)  породи невереоятен интерес на Запад. Авторитетни и популярни медии написаха и продължават да пишат за него, което само по себе си е доказателство за шока, който изпитват военните и производителите на оръжия в САЩ и НАТО от появата на Checkmate.

За него разказа  Джон Тирпак в специализираната американска медия  Air Force Magazine. Тревър Фиолсет го представи в  The National Interest. Маги Гил писа за новия руски изтребител в авторитетната американска медия Newsweek, а Дейвид Акс в медията  Forbes. Свои публикации посветиха на невероятния руски изтребител и медии като The Popular Mechanics,    The Drive,  Naval Aviation News…

Авторите отбелязват, че Checkmate е от категорията пето поколение – определение, което получават самолети с характеристики на стелт („невидими“) и способност да се движат със свръхзвукова скорост, наред с други разширени функции. Неговият дизайн включва ред иновативни технологии.  Дейвид Акс  специално подчертава „интелигентния подход“ към дизайна на самолета, който го прави твърде маневрен и незабележим за противника.

Платформата  Military.com съобщава, че летните изпитания на Checkmate ще се състоят през 2023 г., след което ще започне и неговото серийно производство. Руският изтребител е способен да развива скорост два пъти над  тази на звука. Той притежава и ред други напредничави характеристики, с които не само е конкурент на американския F-15 Lightning II, но дори може да го измести от пиедстала на един от най-добрите изтребители. Руските конструктори и инженери са извършили истински пробив в световната авиация, обобщава Military.com.

За немската медия Frankfurter Rundschau руската отбранителна промишленост е представила научно-фантастичен самолет, който вече е станал истински хит в експорта. Самолетът е с най-модерен двигател, носи до пет ракети „въздух-въздух“, развива максимална скорост над 1900 км/час. Според медията той определено е реален конкурент на западните военни самолети, в това число и заради соплото на двигателя, което пилота може да върти във всички направления. Благодарение на тази маневреност  Checkmate без проблем ще постави „мат“ на F-35, а и на други американски самолети в близък бой, изтъква  Frankfurter Rundschau.

Брет Форест е журналист на The Wall Street Journal, негови работи се появяват и в други известни медии като Vanity Fair, Atlantic, National Geographic, New York Times Magazine, Time, Wired, Fortune, Foreign Policy и др. Той написа в The Wall Street Journal, че Checkmate ще състави реална конкуренция на САЩ не само във въздуха, но и на геополитическата карта. Става дума за втория в света едномоторен изтребител, който ще включва най-съвременни системи за избягване от радари и за управление. Другият подобен на него самолет е  F-35 на компанията Lockheed Martin. Неговият износ е особено важен за САЩ, защото му помага да придвижва своите цели по света. Но Checkmate се готви да оспори стратегическите лостове за влияние на САЩ, пише The Wall Street Journal. Докато F-35 се продава на цена  до 120 милиона долара, то равностойният на него Checkmate  струва четири пъти по-малко.

Впрочем след като бе съобщено, че Су-75 Checkmate ще се продава за около 30 милиона долара, Управлението за държавна отчетност на САЩ (the Government Accountability Office – GAO) е уведомила  Lockheed Martin, че неговият F-35 Lightning II струва недопустимо много. За това съобщи американската медия Forbes. А най-любопитното е, че компанията-производител се е съгласила с  GAO и е обещала рязко да намали цената на  F-35, както и на разходите за неговото обслужване. Интересно, как ли ще реагират вече закупилите този самолет под натиска на САЩ  негови съюзници, след като разберат, че най-арогантно са били прецакани с десетки милиони долари за покупката на F-35.

Су-75 Checkmate е не само евтин и невидим изтребител (той е три пъти по евтин  и от шведския Saab Gripen, който се продава за около 85 милиона долара). Той е и несравнимо по-икономичен от своите конкуренти – един негов летателен час е около седем пъти по-евтин от този наамериканския F-35A Lightning II. Създаден е по най-съвременни технологии. Неговите алгоритми за интелектуална подкрепа, разположени в пилотската кабина, разтоварват летеца при изпълнението на бойни операции и той може да се фокусира на основните си задачи. Дисплеят пред него е панорамен, с функция тъч скрийн.

Далечината на действие на този перспективен лек многоцелеви истребител от най-ново поколение е 3000 км,  височината на полет е около 16500 метра, а максималната му бойна натоварненост е 7.4 тона. Скоростта му е около 2 пъти скоростта на звука (2М). Самолетът е снабден с радар с активна фазирана решетка, който му позволява да атакува до 6 цели едновременно дори и в условията на силни радиоелектронни шумове. В състояние е да забелязва и унищожава самолети от пето поколение на близки и далечни разстояния. Притежава и уникална система за радиоелектронно противодействие, която не позволява на противника да го атакува. Лесен е за подръжка, може да бъде експлоатиран дори на високопланински летища – той не се нуждае от специално аеродромно оборудване.

С тази съвременна бойна единица, способна да атакува както цели на земята, така и във въздуха, Русия излиза на световния пазар на изтребители от лек до среден клас. И както отбелязват наблюдатели още преди да е започнало серийното производство на невидимият изтребител от пето поколение Checkmate, вече има опашка от държави, които желаят да го закупят.

Checkmate е  изключително ефективен за страни, които разполагат с неголяма територия. Това, заедно с неговите уникални характеристики и бойни възможности определено го прави привлекателен и за прекрасната ни Татковина.

Естествено, властите веднага ще извадят аргумента, че не може армията ни да има руски самолети, тъй като вече е в НАТО. Но държави като Гърция, Турция, Полша, Унгария и други страни също са членки на този алианс, като това не им пречи да купуват и поддържат  и руско оръжие.

Уникалният  Су-75 Checkmate от гледна точка на родните управляващи има един огромен недостатък: евтин е.  А това означава, че от неговите производители е немислимо да се очакват милиони долари комисионни, ако бъде избран за купуване. За разлика от самолетите, за които вече плащаме милиарди… Факт е,  че българските власти са едни от най-корумпираните на нашия континент – сочат го анализи на различни международни организации.

Но нали не е луд този, който яде зелника.

Ние, дето ги овластяваме по време на различни избори, сме за връзване.