Санкциите им са безсилни, защото тя си има и злато!

Санкциите им са безсилни, защото тя си има и злато!

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/eponim2008/17443609/474288/474288_original.jpg?w=640&ssl=1

Пет хълма в средата на безкрайната тайга – това представлява Сухой Лог. Разположен е недалеч от малкото градче Бодайбо, на 350 километра североизточно от езерото Байкал и на 900 километра североизточно от столицата на провинцията Иркутск. Точно в тази част на Сибир се намира  най-голямо златно находище в света – тук има над 40 милиона унции злато, пише Кристоф Сакман в немската медия Focus. Находището е открито от съветски геолози през 1961 г., а основателно е проучено през 70-те години на миналия век. Но едва сега компанията за добив на злато „Полюс“ пристъпва към неговото разработване. Тя е най-крупният производител на злато в Русия – нейни активи са разположени в Красноярския край, в Иркутска и Магаданска област, както и в Република Саха (Якутия). През 2020 г. „Полюс“ е произвела над 2.8 милиона унции злато. През 2017 г. тя купува от руската държава правото за добив на злато от Сухой Лог и сега се готви да започне неговата  експлоатация.

Цената на златото в последните месеци рязко нарасна. „Полюс“ очаква да започне да произвежда по 1.6 милиона унции от Сухой Лог след няколко години. Запасите от злато са в изобилие и компанията очаква да печели по около 2.6 милиарда евро всяка година от находището, след като бъде въведено в действие. Така Сухой Лог ще се окаже най-продуктивната от всички други познати златни мини  в света. Със своите 40 милиона унции злато той буквално отнася огромната мина Grasberg в Индонезия, за която се смята, че съдържа около 26 милиона унции. А също и дълбоката мина в Южна Африка с около 32 милиона унции. Когато започне да функционира напълно Сухой Лог ще представлява около една четвърт от общото руско производство на злато годишно.

Според руски медии експлоатацията на находището в Сухой Лог ще е много изгодна и за руската държава. Всяка година от него ще бъдат добивани над 70 тона злато. Ще бъдат създадени над 2500 работни места, а постъпленията в държавния бюджет само от Сухой Лог ще са над 470 милиарда рубли годишно. През 2026 г. това ще е най-голямата зона за добив на злато в Русия.

Общият обем на собствените инвестиции на „Полюс“ за разработване на находището са около 3.3 милиарда долара. Но за осигуряване реализацията на обекта помага и държавата. Ще бъде основно реконструирано летището в град Бодайбо, Иркутска област. Ще се разшири и железопътната инфраструктура, ще бъдат построени нови пътища, мостове и др.

https://i0.wp.com/sibhar.ru/wp-content/uploads/2019/02/2560x1440_gal_3.jpg?w=640&ssl=1

Но онова, което ще отличава експлоатацията на Сухой Лог от всички други мини за добив на злато в света са изключителните мерки за запазване на уникалната природна среда на района. Компанията вече получи „зелени“ сертификати I-REC, които доказват: договорите за доставка на електроенергия от водно-електрическа централа (ВЕЦ) в момента покриват на 100- процента потребностите на “Полюс“ от нея. През второто полугодие на тази година компанията ще започне да получава екологична електроенергия, произвеждана от Саяно-Шушенската ВЕЦ. Така  „Полюс“ ще е първата в света крупна компания за добив на злато, която изцяло ще удовлетворява своите потребности от електроенергия чрез възобновяеми източници.

Русия притежава 13 на сто от световните запаси на злато и е на първо място по този показател в света, макар по обем на неговия добив да отстъпва на Австралия и Китай. При сегашното равнище на извличане на злато тя може да е спокойна – ще има предостатъчно от него за следващите 40 години. През миналата година общо в Русия са добити 445 тона злато. А златните и запаси за периода от 2008 г. до днес са се увеличили пет пъти.

Същевременно Русия за първи път изключи от своя Фонд за национално благосъстояние (ФНБ) долара като резерв. В този фонд постъпват всички свръхпечалби от продажби на нефт – в края на май т.г. неговият размер достигна исторически максимум: 600.8 милиарда долара. А на 3 юни т.г. руският финансов министър Антон Силуанов съобщи  решението в него повече да няма активи в долари. Сега наличните долари, които са около 35 на сто (40 милиарда долара) от всички активи на ФНБ, ще бъдат разпределени между евро, китайски юани и за първи път и в злато. Неговият относителен дял ще е 20 на сто. Едно много разумно решение, като се има предвид, че скъпоценният метал е универсален паричен еквивалент, който не губи своята стойност и е най-добрата застраховка от всякакви възможни рискове.

Това решение много ядоса САЩ, а и неговите съюзници. Както отбелязва лондонския BlueBay Asset Management посланието на Русия е много  ясно изразено: „не са ни нужни САЩ и неговите долари, а  ние сме неуязвими за новите американски санкции“. Друга основателна причина е, че долара непрекъснато губи своята привлекателност за всеки разумен инвеститор. Само един факт: през 2020 г. долара в сравнение с еврото поевтиня от 0.8934 до 0.8149, т.е. с близо 9 на сто. Сега експерти очакват нов, още по-голям срив на долара заради печатането му в огромно количество и неговото обезценяване в резултат на появилата се заради това инфлация.

За разлика от Америка с нейните фантастични външни дългове и долара, който всеки момент ще рухне, Русия е стабилна страна, която разполага с колосални резерви. Тя се разграничава от Америка, която непрекъснато доказва на света, че не е в състояние да управлява и контролира собствените си държавни пари и по това, че знае как да го прави и наистина го прави.

А си има и Сухой Лог – най-голямото златно находище на нашата планета.