„Супер хищник“ ликвидира оръжията на Запада!

„Супер хищник“ ликвидира оръжията на Запада!

Руският боен вертолет (хеликоптер) Ка-52 „Алигатор“ се превърна в истинска медийна звезда в САЩ и Европа след 4 юни т.г., когато започна украинското настъпление. Огромната част от десетките унищожени танкове, бронетранспортьори и други тежки въоръжения, доставени от Запада на киевският режим, са ликвидирани най-вече от „Алигатор“-и.

Специализираната по военни теми американска медия 19FortyFive анализира множество видеоклипове в мрежата, които показват Ка-52 в действие. Според нея този вертолет е отлична машина с модерни технологии, които позволяват на летците да я управляват с лекота и „съвършенно отпуснати“.  Двуместният „Алигатор“ е силно въоръжен – носи няколко тона ракети и снаряди, притежава и автоматично оръдие калибър 30 мм. Той успешно изпълнява задачите, за решаването на които е създаден – щурмови атаки, разузнаване и защита на особено важни военни обекти. Медията цитира определението, което дава британското военно министерство на „Алигатор“-а:  „супер хищник“! И то е напълно право – Ка-52 е невероятно ефективен на бойното поле. Документирано е например, как за по-малко от 30 секунди хеликоптерът унищожава два украински танка. „Алигаторът“ си остава истински супер хищник, от който всички трябва да се страхуват на бойното поле, заключава 19FortyFive.

The Drive е също популярна американска медия, която проявява повишен интерес към военната промишленост, ракетни и авиационни технологии. И тя публикува обширен анализ на бойните възможности на К-52. Още в заглавието на статията се прави извод, че бронираната тежка техника, която Запада е доставил и продължава да праща на киевският режим, има много сериозни проблеми. А причината за тях е Ка-52 „Алигатор“. Според The Drive десетки танкове и други бронирани машини, доставени от Запада на киевският режим, вече са изпепелени от „Алигатор“-и.

The Drive информира читателя, че Ка-52 е въоръжен с противотанкови управляеми ракети „Атака-1“ и „Вихър-1“. Те са насочвани чрез лазарен лъч, като „Атака-1“ удря обекти на далечина до 6 км, а „Вихър-1“ – до около 10 км. Ето защо този руски вертолет на практика е недосегаем от мобилни зенитни оръжия. За това говори и факта, че от началото на украинското настъпление, срещу което особено активни са Ка-52, няма нито един свален вертолет от украинците. Оказва се, че американските самоходни зенитно-ракетни комплекси за близко действие AN/TWQ-1 Avenger (на Украйна са дадени 20 броя от тях) и немските Gepard ( от тях 52 броя са на разположение на киевския режим), са напълно безпомощни срещу “Алигатор“-а. При това те не са ефективни и против нисколетящи вертолети. А, когато атакува от близко разстояние Ка-52 лети на пределно ниска височина. Не вършат работа и прословутите преносими зенитно-ракетни комплекси Stinger, с които Украйна буквално е наводнена. Тяхната далекобойност също е недостатъчна, при това реално е почти невъзможно те да бъдат използвани нощем. Докато  „Ка-52“ с лекота поразява движещи се цели на светло и на тъмно. За прицелване и ликвидиране на обект на летците са необходими около 20 секунди. Това означава, че вражеският танк, бронетранспортьор или друга тежка техника нямаг никакви шансове да се спасят, ако бъде атакувана от   „Алигатор“, отбелязва The Drive.

Американската медия силно е впечатлена и от възможността на руския „супер хищник“ да оцелява.  В друга своя публикация The Drive  разказва за уникален случай, когато ударен от вражеска ракета  Ка-52 „Алигатор“ благополучно се е върнал на летището си. „Необичайните конструктивни характеристики на атакуващия хеликоптер Ка-52 му позволяват да продължи да лети дори, когато голяма част от опашката му  липсва“, пише медията. Според нея  всеки друг хеликоптер с раздробена опашка  го очаква катастрофа или дори  разпадане във въздуха. В този случай шансовете на екипажа да се върне на базата са почти нулеви. Но това не се отнася за Ка-52 „Алигатор“ – дори и в подобна ситуация летците се добират до летището си, заключава The Drive.

Западното оръжие е безсилно против руският Ка-52 прави извод и Der Spiegel. Популярната немска медия го оценява като един от най-добрите ударни вертолети в света. Тя акцентира на мощното въоръжение, което носи „Алигатор“-а: управляеми ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“. Der Spiegel обръща специално внимание на ракетите „Вихър“, които се оказват недосегаеми за Gepard – зенитните комплекси, които Германия е доставила на киевският режим. Реално те стрелят на разстояние до 5 км, признава Der Spiegel. Медията припомня на читателя и за атаката по 47-а украинска бригада в района на село Малая Токмачка, Запорожска област. Там за броени минути Ка-52  ликвидираха три американски бойни машини Bradley M2. Der Spiegel цитира и Густав Гресел – експерт в Европейският съвет по международни отношения  (ECFR), според който „Алигатор“-ите са изключително опасни и защото са снабдени с много чувствителни сензори.

А  сега се появи най-новият усъвършенстван, много по-мощен и ефективен „Алигатор“ – Ка-52М. Американската медия Newsweek, като се позовава на източници от британското разузнаване твърди, че става дума за „чисто ново“ оръжие, което  Русия вече използва срещу противника си.  Обновеният Ка-52М е въоръжен с оръжия с още по-голям обсег и има по-добра защита. Той вече е тестван на украинска територия, пише Newsweek.

Според руски източници първата партида от най-новите серийни Ка-52М са постъпили в армията в началото на януари т.г. В тях сериозно е обновен комплексът за радиоелектронна апаратура, което е повишило бойните характеристики на вертолета и е подобрило защитата му. Новият Ка-52М е в състояние да забелязва наземни цели, като група бронирани машини например, на разстояние 40 км, а въздушни цели – до 50 км. Може да следи няколко обекта, като пилотите са в състояние да избират дали всичките  да обстрелят или само някои от тях. Вертолетът е получил ново средство за защита – комплексът Л418 “Моноблок“. Ка-52М има и усъвършенствани средства за управление, които са повишили точността му.

Изключителен интерес западни експерти сега показват и към най-новата руска ракета, с която е въоръжен Ка-52М – т.н.  „Изделие 305“ или само „305“. Става дума за високоточна лека многоцелева управляема ракета (ЛМУР). Любопитен анализ за нея публикува Forbes. Главното и предимство, според популярната американска медия е, че тя е в състояние да поразява противника от още по-голямо разстояние – радиусът и на поражение е около 15 км. А това  позволява на вертолета да атакува противника извън зоната на досегаемост на неговата противовъздушна отбрана. Появата на ракетата „305“ е наистина сериозно усъвършенстване на бойните възможности на руската армия, пише Forbes.

ЛМУР „305“ е разработена от руската компания КБМ и е предназначена за унищожаване на единични и групови, неподвижни и движещи се цели, укрепления, здания, групи военни и пр., по всяко време на денонощието. Нейният реактивен двигател я разгонва до 250 м/с, като лети на височина от 100 до 600 м.

Ракетата е невероятно точна – в състояние е да влезе през малко прозорче в силно защитен бункер например. Така през февруари т.г. главният наблюдателен пункт на украинците в град Угледар, Донецка област, разположен на върха на висока тръба на градското предприятие за топлофикация, бе прецизно премахнат от вертолет точно с ЛМУР „305“.

Ракетата се насочва от инерционна и спътникова навигация (ГЛОНАСС), притежава също и оптично-електронна глава за самонасочване и автопилот. При нея е приложен принципа „стреляш и забравяш“ – след отделянето и пилотите повече не се занимават с нея. Те са свободни да маневрират и изпълняват други задачи. Но, ако е необходимо те могат  да коригират полета и – ЛМУР „305“ има радиостанция за обмен на данни с вертолета-носител.

Заради неголемите си габарити (дълга е до 2 метра)  и маса (до 100 кг, от които 25 кг са взривно вещество), ракетата може да бъде носена и от дронове. В интерес на истината с новата ЛМУР „305“ вече е въоръжен не само Ка-52М, но също и ударните вертолети Ка-52, Ми-24, Ми-35, Ми-28Н, Ми-8, както и  бойни самолети.

Руските „супер хищници“ Ка-52 и екипажите им сега денонощно са във въздуха и ловуват за оръжията на Запада. А след като ги открият мигновено ги изпепеляват.

И заради появата на Ка-52М в зоната на бойните действия на украинска територия, целта на прокси войната на Запада – да разгроми Русия, се оказва наистина „мисия невъзможна“.