Супер лекарство за здраве и непреходна младост

Супер лекарство за здраве и непреходна младост

Още бащата на медицината Хипократ (460 пр.н.е. – 370 пр.н.е.) е забелязъл, че повечето заболявания са свързани с лакомия: гърците, които били затлъстели, умирали по-млади за разлика от слабите си връстници.
Първите сериозни проучвания в тази насока започват в началото на 30-те години на миналия век.

Тогава се ражда разбирането, че ако човек намали разумно количеството храна, която поема всеки ден, то вероятно го очаква дълъг и активен живот.
През 1935 година проучване върху бели мишки показало, че ограниченията в храната с 30-50 на сто са довели до увеличаване продължителността на живота им и са отложили смъртта от болести, свързани с възрастта.

В края на 80-те години в САЩ започват две дългосрочни изследвания за ефекта от ограниченията в храненето. Едното е в Националния институт по проблемите на стареенето (NIA), а другото – в Уисконсинският университет в Мадисън. Проучванията са осъществени върху макаки резуси, защото точно с тези маймуни ние, хората, имаме 93 на сто общо ДНК. И при тях, както и при нас, с възрастта нарастват случаите на рак, диабет, сърдечни заболявания…

Ето защо те са много добър материал за изследване на стареенето. Маймуните били разделени на две групи. В едната от тях те започнали да получават с 30 на сто по-малко храна, без да гладуват, разбира се.
Преди десетилетие бе публикуван първия отчет за този експеримент.

И резултатите се оказаха наистина впечатляващи: групата макаки, на които била ограничена храната, са изглеждали много по-млади от своите връстници. Организмът им бил здрав, без вътрешни патологии, свойствени за възрастта им. Онкологичните случаи – като аденокарцином (злокачествен тумор, който се развива от жлезисти структури на тъканите) и сърдечни заболявания, били с 50 на сто по-малко в сравнение с добре хранените маймуни.

Последните масово заболявали и от диабет, но при групата с ограничения в храненето нямало нито един такъв случай. За две десетилетия само 13 на сто от макаките, хапвали си по-малко, умрели по причини, свързани с възрастта им. В другата група починалите били почти три пъти повече – 37 на сто.

Учените съобщават за маймуна, на която са намалили потреблението на калории с 30 на сто, когато тя е била на 16 години. Сега тя е на 43 години и това е рекорд, защото съответства на 130 години човешки живот.
Същите тенденеции са се съхранили и в последните отчети на изследователите, публикувани преди три години.

Десет години е продължило и проучването “Всестранна оценка на дългосрочните ефекти от пониженото потребление на енергия” (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy – Calerie). При него 218 здрави мъже и жени на възраст от 21 до 50 години са били разделени на две групи. На попадналите в първата било разрешено да ядат, каквото и колкото си поискат.

Участниците във втората група са похапвали с една четвърт по-малко от обикновеното за тях. На всеки шест месеца те са били подлагани на сериозни изследвания. Учените в проекта Calerie се интересували дали ще открият ранни признаци за сърдечни заболявания, рак и диабет.


След приключването на този експеримент се оказа, че в кръвта на хората, които са яли по-малко, съотношението между “добрия” и “лошия” холестерол се увеличило в полза на първия. Количеството молекули, предупреждаващи за образуване на тумори, е намаляло с една четвърт. А равнището на устойчивост (резистентност) към инсулина – признак за диабет, спаднало с близо 40 на сто в сравнение с показателите на групата, участниците в която са яли обилно.

Да има човек излишно тегло определено е много опасно за неговото здраве. Заболявания, които по-рано са били свързвани изключително с възрастта, сега се откриват у хора, страдащи от затлъстяване. Но и за стройни хора само от полза ще е, ако се хранят по-малко.

В интерес на истината на въпроса, как точно ограниченията в храненето (потреблението на калории) отдалечават стареенето от нас, засега науката все още не е в състояние да даде точен отговор. Може би метаболизма започва да работи по-ефективно или се активира някакъв молекулярен “изключвател” на процеса на стареене.

Възможна е проява и на други, непознати сега ефекти, които има ограничението в храненето.
Учените изрично отбелязват, че не става дума за изтощителни диети, а за разумен подход към количеството калории, които поемаме. Докато традиционната медицина влага в понятието стареене борба против рака, сърдечносъдовите и други заболявания, то ограничаването на калориите отлага самия процес на стареене и възприемчивостта към заболявания.

Така вместо да се лекуват болести, се намалява общата уязвимост и риска от възникване на заболявания като цяло.
Излиза, че разумното потребление на калории е истинско супер лекарство срещу разрушителното въздействие на възрастта върху организма ни. То ни помага да съхраним свеж и привлекателен външен вид, независимо от годината на раждането ни.
А най-същественото е, че ни осигурява отлично здраве и дълголетие.