Не само вкусен, но и невероятно полезен продукт

Не само вкусен, но и невероятно полезен продукт

Лято е. Сергиите на пазарите вече са отрупани с всевъзможни вкусотии и не е лесно човек да се ориентира, какво точно да предпочете за трапезата си.
Но сред цялото това изобилие все пак има продукти, за които въобще не трябва да се чудим дали да ги купуваме или не. Един от тях е и краставицата – обикновена, непретенциозна, малка или по-голяма, но безкрайно полезна за здравето ни!
За да не бъда голословен ще си позволя да ви припомня, с какво по-точно тя се нарежда в списъка на суперхраните, за които така жадува организма ни.

Краставицата е с високо съдържание на вода, но в нея има и много витамини (А,В, С, К), основни минерали – калций, мед, желязо, селен, фосфор, магнезий, калий, цинк. За да добиете реална представа за тяхното количество ще ви предложа и малко цифри. Но преди това да си припомним, колко тежи една краставица. Ако е необелена и голяма, то теглото и обикновено е 301 грама, но ако е обелена то е 201 грама.

Голямата краставица, ако е обелена тежи 280 грама, а малката (също обелена) – 158 грама. Е, в 100 грама от този зеленчук има витамини и минерали, които покриват нашата дневна потребност от тях, както следва: от витамин К – 21 на сто; от витамин С – 5 на сто; от калий и манган – 4 на сто; от магнезий – 3 на сто и по 2 на сто от витамин А, В6, В9 (фолиева киселина, фолат), калций, желязо, фосфор и мед.

Да хвърлим един поглед и на това, от какви заболявания краставицата ни предпазва и как тя може да ни помогне в борбата срещу тях, ако те все пак са ни дошли на гости.

пази ни от сърдечно-съдови заболявания
Конкретно у нас те са главният причинител за преждевременните смъртни случаи (а поне за мен това са всички хора, които са си отишли преди да са навършили столетие).

И в над 95 на сто от случаите тези заболявания са си ги осигурили самите хора с пагубния си начин на живот – злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, обездвижване, некачествено хранене… Незначителен е делът на преждевременно отишли си поради  пътно-транспортни произшествия, генетика, лош късмет и пр. Е, сред факторите, които гонят смъртоносноопасните инфаркти и инсулти от нас, е и обикновената краставица.

Една от причините за това е наситеността и с калий. За това работят и антиоксидантите в краставицата, които имат тази невероятна способност рязко да снижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

има противораков ефект
Вероятно и вие като мен се мръщите, когато краставицата се окаже горчива. Но както често се случва в живота, точно тези краставици са много ценни за здравето ни.

Причината най-вече е в т.н. стероидни сапонини – кукурбитацини, които са си доста горчиви. Но пък за сметка на това точно те са супер мощни антиракови средства!
В краставиците специалисти са открили присъствие и на други съставки, които имат сложни названия (секоизоларицирезинол, пинорезинол, ларицирезинол), но точно те са много нужни на организма ни.

Установено е, че те определено снижават вероятността от заболяване от рак, в това число и на едни от най-разпространените – рак на гърдата, матката, яйчниците, простатата, дебелото черво.

чисти тялото ни от отрови
Думата адсорбент (от лат.-поглъщащ) често се използва от специалистите по различни отрови и борбата с тях.

Става дума за вещества, които притежават способността да поемат (поглъщат) в порите си или по повърхността си течни или въздухообразни вещества. Ние си знаем, че с водата, която пием, въздуха, който дишаме, храната, която ядем поднасяме на организма и доста вредни за него вещества – токсини. А да не говоря за щетите, които му доставяме с цигари, алкохол… Няма как да сме здрави, ако редовно не почистваме тялото си.

За това има различни способи, но ще ни помогне и краставицата. Тя е в състояние да разгражда много отрови, трупани вътре в нас. Ако всеки ден си хапваме по една-две краставици, то ние ще почистваме и тялото си. Причината е в един природен адсорбент, който има в изобилие в нея – вода (около 95 на сто).

грижи се за стомаха ни
Краставицата е храна, която щади стомаха ни.

Вероятно си спомняте за важната роля на панкреаса (задстомашната жлеза) за нашето храносмилане – като произвежда ензими и химически вещества, тя го улеснява, а има и важна роля за синтеза на инсулин. Е, краставицата му се отразява много добре на него – не го натоварва, благодарение отново на високото съдържание на вода. И така с нейна помощ ние на практика можем да управляваме процеса на храненето си.

и още:
Обикновената, често незабелязвана краставица, на практика оптимизира работата на всички основни системи на организма ни и реално му помага да бъде здрав и жив. Витамин С в краставицата укрепва имунната ни система. Съставките и влияят много добре и за работата на ендокринната ни система.

Така съдържанието на йод в нея нормализира дейността на щитовидната ни жлеза, която има много важна роля за нормалното функциониране на черния ни дроб, метаболизма, за цялостното ни развитие. Благодарение на магнезия и фосфора краставицата ни помага да спим по-спокойно.
Тя е много нужна и на хора, които искат да намалят теглото си.  Фолиевата киселина в нея снижава апетита ни.

Краставицата подобрява обменните процеси на организма ни. Полезна е и като профилактично средство против диабет.
Ако чувстваме умора, като разумни хора няма да посягаме веднага към напитки, които ни ободряват, но и създават немалко проблеми на организма ни. Ние ще изядем краставица. Благодарение на съставките си тя е и великолепен тонизиращ продукт, който ни зарежда с така нужната ни енергия.

Краставицата е и страхотно козметично средство! Тя храни, овлажнява и подмладява кожата, полезна е за ноктите и зъбите ни.
Нещо любопитно: най-нови проучвания показват, че да се хапват едновременно домати и краставици никак не е добре. Това може да породи газове, оттоци, болки в стомаха, проблеми с червата, дори и да се отровим. Според изследователи, когато доматите и краставиците пристигнат в стомаха ни, започва да се отделя киселина, която създава много проблеми с храносмилането.

Както и да я ползваме – в салата, в таратор, на сок или просто да си я хапваме без нищо друго, нашето тяло ще ни е безкрайно благодарно за това, че му я предлагаме.
И можем да сме сигурни, че ще укрепваме и здравето си.