Идеалният продукт, за който копнее организма ни

Идеалният продукт, за който копнее организма ни

Този плод е познат на човечеството от няколко хилядолетия – смята се, че маите са го употребявали още преди новата ера. А на нашия континент авокадото се появява през 17 век, благодарение на испанците.
Богат е на витамините А, В, С, Е… Съдържа много повече протеини, отколкото другите плодове. В него има и много калий – едно авокадо по този показател се равнява на 3 банана. В него ще намерим още фосфор, цинк, мед, магнезий, селен, изключително важната за здравето ни фолиева киселина… Има и ниацин (витамин PP, никотинова киселина, витамин B3) – ако той не ни достига, като нищо може да ни посети пелагра (дерматит, диария и деменция). Авокадото ни дава и витамин B2 (рибофлавин) – един от най-важните витамини за нормалната работа на организма ни.
Благодарение на уникалната комбинация от ценни съставки, на които е богато, авокадото е един от най-полезните за човека плодове. Ето накратко някои от неговите възможности за укрепване на здравето ни.

пази ни от рак
Редовната употреба на авокадо осезаемо намалява риска да заболеем от някои от многото видове рак. Биологично активните вещества в него, са способни да се борят със злокачествени тумори, благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Особено ефективно е авокадото срещу рака на устната кухина, кожата, простатата. Пази жените от рак на гърдата и рака на шийката на матката (това е второ по честота заболяване при жени на възраст между 20 и 45 години). Глутатионът в него – мощен антиоксидант с изявени противоракови свойства, е полезен и при химиотерапия. При нея той рязко намалява, а авокадото (заедно със съдържащия се в него витамин Е) помага да се възстанови съдържанието му в организма.
Авокадото е ефективно и при остра миелоидна левкемия (ОМЛ) – много опасно онкологично заболяване. Преди известно време професор Пол Спангуоло от Университета Ватерло в Канада, откри в авокадото липида авокатин Б. Той е в състояние да победи ОМЛ, като атакува туморните клетки, без да уврежда здравите.


Авокадото неутрализира свободните радикали, които са в състояние да разрушат нашето ДНК. Известно е, че натрупването им може да влоши сериозно здравето ни. Авокадото е единствения от многото хранителни продукти, способни да се противопоставят на свободните радикали, като ги атакува в самите митохондрии (енергийните фабрики на нашите клетки). Ако свободните радикали ги поразят, то клетката умира – тя не получава необходимата и за съществуване енергия.

грижи се за сърдечносъдовата ни система
Авокадото нормализира работата на сърцето. В него има и голямо количество олеинова киселина, която чисти съдовете ни от холестеролни плаки. Витамин Е, както и високото съдържание на калий в този плод, възпрепятстват развитието на атеросклероза. Те, заедно с лутеина, намаляват високото кръвно налягане и ни предпазват от инсулти и инфаркти. Спада осезаемо и риска от метаболитен синдром (комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на организма, което увеличава опасността от сърдечносъдово заболяване и диабет). Мононенаситените мазнини в него подобряват равнището на добрия и понижават това на лошия холестерол в кръвта ни. Може да се каже, че авокадото е сериозен защитник на цялата ни сърдечносъдова система.

повишава ефективността на мозъка ни
Авокадото подобрява паметта и способността на възрастни хора да приемат правилни решения. В специално проучване са били наблюдавани в продължение на половин година хора на възраст над 50 години. Всеки един от тях е изяждал по едно авокадо на ден. Учените са следяли такива важни параметри, като памет, внимание, скорост на обработване на информацията. Така било установено, че хората, които редовно консумират авокадо, се справят много по-добре с когнитивни (познавателни, свързани със съдържанието) тестове.

подобрява зрението ни
В авокадото има високо равнище на лутеин – пигмент със силно изявени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е особено полезен за ретината на очите ни. Установено е, че при хора, които редовно похапват авокадо, равнището на лутеин в очите нараства с една четвърт. В 30 грама авокадо има 81 микрограма лутеин, необходим за поддържане на очите ни в добро състояние.

благоприятно въздейства на жените
Особено полезно е авокадото за жените. На тях то им помага да нормализират кръвообръщението и менструалния цикъл. Това този продукт постига благодарение на много доброто съчетание на витамин B2, желязо и мед в него. А високото равнище на витамин Е в авокадото, пази клетките им от вируси и от възрастни промени в тялото.

за отслабване
Авокадото ще ни помогне, ако сме решили да се избавим от някой и друг излишен килограм. То ни кара да се чувстваме сити и да не изпитваме глад. В едно авокадо се съдържат до 7 грама фибри, което ни дава чувството за ситост за продължително време. А олеиновата киселина в него влияе на центрове в мозъка ни, които отговарят за чувството на насищане. Хората, които редовно хапват авокадо, тежат средно с 3,4 кг по-малко, а талията им е с 4 см по-тънка.
Много са благоприятните ефекти на този плод върху здравето ни. Олеиновата киселина, на която е богат, е нужна на имунната ни система. А съдържащия се в него мощен антиоксидант глутатион, чисти организма от токсични за клетките му вещества, като пестициди, тежки метали и пр.
Витамин К в него помага да се регулира метаболизма на захарта и чувствителността към инсулин. А това означава, че благодарение на високите дози от този витамин (около 60 мкг) в авокадото, то с около една пета намалява риска от поява на диабет.Съдържа вещества, които имат противовъзпалителни свойства. Благодарение на тях авокадото (особено в комбинация със соево масло) намалява симптомите на остеоартрит, като увеличава синтеза на колаген. Фосфорът и витамин D, които има в авокадото, позволяват на организма да снабдява костите ни с калций.
Нормализира хормоналния ни фон. Става дума за съотношението на хормоните в организма ни – неговото нарушение е една от съществените причини за застлъстяване, косопад, проблеми с кръвното и др.
Полезно е за храносмилането ни. Олеиновата киселина подобрява скоростта на метаболизма след хранене и увеличава енергията ни. Авокадото ни помага да извличаме повече витамини от другите продукти, затова е добре да го добавяме в салатата си. Заради най-високото съдържание на мазнини и белтъчини в този плод – в сравнение с всички останали, той е замествал месото и маслото в менюто на ацтеките например.
Авокадото е истински суперпродукт, който съдържа безкрайно полезни вещества, за които копнее организма ни. И затова, ако искаме да сме здрави и да ни има дълго на този свят, този идеален плод трябва редовно да е на трапезата ни.