Ефективно средство за здраве, младост и дълголетие

Ефективно средство за здраве, младост и дълголетие

https://i0.wp.com/www.oncc.ru/wp-content/uploads/2015/06/179.jpg?w=640&ssl=1

В несигурните времена, в които се оказахме тревогата за здравето ни основателно стана приоритет. От това дали физиката и психиката ни ще са в отлична форма зависи всичко – дали ще постигаме целите, които си поставяме, ще успяваме ли да готвим децата си за бъдещета им реализация, а и колко дълго ще ни има в този прекрасен и леко луднал свят.

Кризата, породена от пандемията от коронавирус яко разтърси страната ни, която в последните десетилетия едва крета на автопилот. При това и здравата се граби от всевъзможни корумпирани образи на власт. А по всичко личи, че сме само в началото на задаващото се бедствие – реалната цена на несекващия хаос в държавното ни управление, тепърва ще ни се наложи да плащаме.

В интерес на истината кризата, предизвикана от пандемията сериозно  засегна и много по-богати държави – като Великобритания, Испания, Италия и др. Тя сега буквално отнася САЩ – лидера на света, който се самоопределя като единствено достойния „еталон за демократичност“. Американската медия CNN съобщи, че само за последните две седмици в САЩ има над милион нови случаи на инфектирани от коронавирус. Конкретно на 23 юли общият брой на заразените американци с Ковид-19 е близо 4,123 милиона, а на починалите – над 146550 души.

На този фон за всеки що годе мислещ гражданин би следвало да стане ясно, че дали ще съхрани здравето си или ще се присъедини по-рано или по-късно към групата на пациентите, в най-голяма степен зависи от самия него. Вече проверените ефективни действия срещу коронавируса, като социална дистанция и често измиване на ръцете със сапун, помагат да се намали опасността от инфектиране. Но те не ни гарантират, че няма да срещнем незнайно къде по пътя си Ковид-19.  И отново пак от собственото ни поведение зависи как ще издържим подобно изпитание – дали ще се разделим  с него лесно или ще стигнем до реанимация и изкуствена вентилация на дробовете. А в подобна ситуация крайният резултат може да се окаже и фатален за нас. Просто не трябва да допускаме други заболявания до себе си, а ако вече ги имаме да се постараем да се отървем своевременно от тях.

https://i0.wp.com/1.bp.blogspot.com/-20t3B56BkQY/VJ07csF_5dI/AAAAAAAACBc/Z6vVKOAU6Dc/s1600/5%2BBest%2BTips%2BFor%2BYour%2BHealthy%2BLife.jpg?w=640

Лекари, които не са пленници на фармацевтичната мафия знаят как може да се постигне подобна цел: като се храним здравословно и сме физически активни. И те ще са прави – от това дали ги следваме или не зависи и състоянието на организма ни. Но има още един  подход – суперефективен и абсолютно безплатен. Това е да гладуваме периодично – поне един ден в седмицата по 24 часа.

Марк Матсън – неврофизиолог от университета „Джонс Хопкинс“, публикува в научното списание New England Journal of Medicine интересна статия за ползата, която носи периодичното гладуване за човека. Екипът, който той ръководи, от четвърт век изучава ефектите от него върху човека. Самият  Марк допълва резултатите от изследванията и със своя личен опит – той периодично гладува вече две десетилетия.

Какво показват техните изследвания? Оказва се, че редовното  гладуване значително намалява вероятността от поява на диабет и затлъстяване. А като снижава рязко честотата на развитието на възпаления в организма и подобрява работата на сърцето и паметта, гладуването влияе много по-силно на продължителността на живота отколкото, ако просто ограничаваме приеманите калории.

А японски учени от Окинавският институт за наука и технологии под ръководството на проф. Мицухиро Янагида  установиха, че кратковременното редовно гладуване увеличава концентрацията на полезни метаболити в организма. Това е особено важно за по-възрастни хора, при които с увеличаване на годините те намаляват. Японските учени са открили 30 непознати съединения, които се отделят по време на гладуването (ръста на концентрацията им е от 1.5 до 60 пъти!)  и изключително добре въздействат на здравето на човека. Освен тези съединения при гладуващите се увеличават и равнищата на незаменимите аминокиселин (те не се синтезират в организма ни) левцин и изолевцин. Гладуването стимулира метаболичната активност, синтеза на антиоксиданти и така способства за отстраняване на редица негативни ефекти в процеса на остаряването ни. Това обяснява защо то е и един от най-ефективните способи за подмладяване на човека.

https://i0.wp.com/www.the-prestige-magazine.com/wp-content/uploads/2017/11/fitness2.jpg?w=640&ssl=1

Самият аз също имам скромен опит в гладуването – вече три десетилетия всеки понеделник аз преставам за едно денонощие да приемам каквато и да е храна. Пия само вода с лимонен сок и малко мед. И съм убеден, че за добрата ми форма, независимо от немалкото навъртяни вече десетилетия освен, че не вземам никакви лекарства, една от основните причини е и периодичното гладуване.

Още веднъж държа да подчертая: да се надяваме, че ще се появи ваксина или хапче, които за един миг да ни освободят от тревогата, обхванала ни около пандемията, е свидетелство  най-малкото за инфантилност. Напротив:  кризата, която сега преживяваме би трябвало да ни е убедила, че собствените ни проблеми сами трябва да решаваме.

А един от най-добрите и ефективни наши съюзници в този процес е гладуването.