Студената война се завърна!

Студената война се завърна!

https://i0.wp.com/dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/digital-images/org/e755f811-69b3-4069-b46f-b720e83aeaff.jpeg?w=640&ssl=1

На 6 и 9 август 1945 г. бомбардировачи В-29 на военно-въздушните сили на САЩ хвърлиха атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагазаки. Така тогавашният президент Хари Труман демонстрира на Съветския съюз, че има пълно стратегическо превъзходство в настъпателно оръжие.

Два месеца по-късно британският писател Джордж Оруел (1903-1940 г.), автор на знаменития роман „1984“, публикува в седмичника „Трибуна“ статия, озаглавена „Ти и атомната бомба“. В нея той прогнозира, че наличието на атомна бомба  в няколко големи държави ще раздели целия свят между тях. В резултат ще се появат две-три „чудовищни свръхдържави“, които ще се договорят никога да не използват атомно оръжие една срещу друга. Но в същото време те ще се намират в състояние на „мир, който няма да е мир“, а ще е  „студена война“.

За популяризирането на термина „студена война“ допринася и американският писател и журналист Уолтър Липман (1889 – 1974) в поредица от свои статии във вестник New York Tribune. А през 1947 г. той публикува и книгата си „Студената война. За външната политика на САЩ“.

На 5 март 1946 г., британският политик Уинстън Чърчил произнася във Фултън (САЩ) реч, в която подчертава: отношенията между Съветския съюз и САЩ и Великобритания трябва да се изграждат занапред с отчитане на военното превъзходство на страните, говорещи английски език. И предлага да се създаде англо-американски съюз за борба със „световният комунизъм начело със Съветска Русия“. Чърчил заявява, че за да се отстояват ценностите за свобода и демокрация против тоталитаризма, трябва да се постигне обединение и сплотяване на англосаксонските нации.

Така стартира и самата студена война, за която предупреждава Оруел. Само дето започва много по-рано, отколкото той предполага – с атомни бомби по това време разполага единствено САЩ. Първите изпитания на съветска ядрена бомба се провеждат четири години по-късно – на 20 август 1949 г. Не само военните стратези, но и политиците в англо-саксонските страни са били шокирани от този факт. Те не могли да повярват, че понеслата огромни щети от Втората световна война съветска държава за такъв кратък период е съумяла да създаде свое ядрено оръжие.

https://i0.wp.com/media.mehrnews.com/d/2017/07/30/4/2529774.jpg?w=640&ssl=1

С идването на власт през 1975 г. на Михаил Горбачов и неговият екип СССР започва да реализира нова външна политика – на подобряване на отношенията си със Запада. През декември 1988 г. от трибуната на Генералната Асамблея на ООН той съобщава за едностранно съкращаване на съветските въоръжени сили. А в края на 1989 г. позволява да бъдат свалени от власт управляващите по онова време комунистически партии в Централна и Източна Европа. В интерес на истината всичко това, което се случва тогава е нов истински шок за Запада.

На 21 ноември 1990 г. е подписана т.н. Парижка харта за нова Европа, която провъзгласява края на половинвековното противоборство на двете системи и поставя началото на нова ера – на „демокрация, мир и единство“. Приема се, че ликвидирането на т.н. „съветски блок“ е довело и до прекратяване на студената война най-вече между англосаксонските държави и Русия, победител в която е Запада.

Но както се твърди в една вечна книга блажени са верующите. Днес се оказва, че студената война  не е ликвидирана и западните приказки за демокрация, мир и единство са си само приказки. Тя се завръща с нова сила. Само дето към вечния обвиняем Русия, сега е присъединен още един враг, отново най-вече на англо-саксите: Китай.

За новата финансова 2021 година САЩ планират да отделят „скромната“ сума от 290 милиона долара само за „противодействие на влиянието на Русия“. Отново ще бъдат активирани едни от основните „инструменти“ на студената война – радиостанциите „Гласът на Америка“ и „Свобода/Свободна Европа“, които се издържат от държавния бюджет на Америка.   Въвеждат се забрани за финансиране на „дейности, които способстват за достигане на стратегическите цели на Руската Федерация“. Отделят се средства за реализация на програми за „развитие на демокрацията“ в самата Русия (по модела на т.н. „цветни революции“) и в други държави на Европа, Евразия и Централна Азия. Особено внимание се  се обръща на използването на интернет за промиване на мозъци. Като цяло се възприема стратегия на „противодействие на влиянието на Русия“ и нейните „опити да посее недоверие към демократичните институти в целия свят“.

Други 300 милиона долара САЩ заделят за студена война с Китай. Те са предназначени за борба с нейното нарастващо влияние в света, против китайската комунистичеснка партия и всички организации, които действат от нейно име.

В ескалиращата нова студена война срещу Русия особено активна,  както може и да се очаква е Великобритания – най-верният съюзник на Америка. Тя планира да я води с участие и на армията и специалните си служби, информира вестник The Times. Задействан е Националния център за кибернетична сигурност (National Cyber Security Centre – NCSC), който е част от специалната служба Център за правителствена комуникация (Government Communications Headquarters – GCHQ). Тази организация събира информация от цял ​​свят, за да идентифицира и се противопостави на заплахи за Великобритания. GCHQ има тясна връзка с Агенцията за национална сигурност на САЩ.  В антируската кампания ще участва и 77-а армейска бригада, която е специално създадена за водене на психологична война в интернет. Конкретният мотив сега е да се противодейства на руска дейност, която използва пандемията, за да се подкопае Запада и да се реализират руски интереси, отбелязва The Times. Генерал сър Ник Картър – началник на отбранителния щаб на Обединеното кралство е заявил, че службите за сигурност „помагат за премахване на слуховете“ около пандемията.

https://i0.wp.com/a57.foxnews.com/static.foxnews.com/foxnews.com/content/uploads/2018/09/1024/512/gchq.jpg?w=640&ssl=1

В студената война срещу Русия все по-активно се включва и Европа. В началото на декември 2020 г. бе представен доклад на Еврокомисията, наречен „План за действия в областта на демокрацията“. Според Еврокомисарят по ценностите Вера Йоурова се забелязва нарастваща тенденция на координирани и целенасочени дейности от страна на Русия и Китай срещу европейското общество, съобщава медията EURACTIV.com. Според нея те могат да „повлияят на качеството на демокрацията и да подкопаят доверието на хората в демократичните институции“. Намерението на Еврокомисията е да въведе и санкции (включително парични) за онези, които разпространяват „дезинформация“. Особено внимание се отделя на сътрудничество с Facebook, Google и Twitter, за да бъде цензурирана информацията, която се появява в онлайн пространството.

Еврокомисията подготвя законодателна инициатива, която ще бъде подкрепена с „доказателства“, предоставени и от нейното официално подразделение, специално създадено за информационна война срещу Русия – оперативната работна група за стратегически комуникации (East Stratcom Task Force). На неговата платформа EUvsDisinfo редовно се публикува „база от данни за прокремълска дезинформация“. За това що за умници са тези образи от  Stratcom и що за доказателства за руска дезинформация те дават на евробюрократите, ще приведа само един пример. EUvsDisinfo ни съобщава, че „една трета от гражданите на Обединеното кралство вярват, че водката може да се използва като дезинфектант за ръце“. А на тях това им е внушено от руски дезинформатори, казват експертите на Stratcom. По-вероятно е те нещо да не са разбрали: водката вероятно не е за миене, а за пиене. Но въз основа на подобни страховити „доказателства“ за руска дезинформационна кампания сега се подготвя ескалация на студената война срещу Русия и Китай. И в същото време се предвиждат сурови наказания, включително парични глоби срещу медии, организации и отделни личности, които си позволяват да имат  различно мнение от това на евробюрократите и да го изразяват публично.

Популярната поговорка гласи, че вълка козината си мени, но не и нрава. В разрастващата се нова студена война ще бъдем заляти от лъжи и информационен боклук за Русия и Китай. Това е необходимо на среди на Запад, които искат да управляват поведението ни. Затова в наш интерес е да се научим да подлагаме на съмнение всичко, което виждаме, чуваме, четем.

Ако искаме, разбира се, да не предаваме ценностите си и сами да определяме съдбата си.