Стройната и чаровна фигура – отлична защита от Covid-19!

Стройната и чаровна фигура – отлична защита от Covid-19!

https://i0.wp.com/4.bp.blogspot.com/-VQjHD5vWUiY/W5zLVrYpMwI/AAAAAAAAACo/NbIB5jdtArAr0R-jhHiUG0wFSdh0PUBaACLcBGAs/s400/The_Effects_of_Taking_Meals_Late_at_Night.jpg?w=640&ssl=1

В парка съм – както всяка ранна сутрин. Около 6.30 часа сме малцина – едни бягат, други ходят стремително. Малко по-късно хората по алеите започват да се увеличават. И сега, когато дойдоха топлите дни,  е ясно забележима разликата между ранобудниците и останалите. Първите привличат погледите не само с темпото и енергията, която излъчват, но и с фигурите си, по които няма и грам тлъстина. С всеки следващ половин час картината се променя – появяват се все повече влачещи се, пуфтящи, дъвчещи нещо създания, много от които с цигара в уста. А килограмите им не са в състояние да скрият дори широки дрешки. Не бих казал, че фигурите им са привлекателни, по-скоро е обратното. Макар, че решението да се надигнат от дивана и да излязат в парка само по себе си заслужава адмирации – всяко дълго пътешествие започва с първата крачка, са казвали древните мъдреци.

Не пандемията от коронавирусът е нещото, което би трябвало да ни притеснява, а обездвижването и преяждането с вредни храни, резултатът от които е надебеляване. То е основен рисков фактор за поява на сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, инсулт), диабет, мускулно-скелетни нарушения, подхранва клетките на злокачествени тумори и води до 16 вида рак. Само пет килограма отгоре и риска човек да се разболее от смъртоносен рак на хранопровода, стомаха, червата, черния дроб, бъбреците и др., нараства повече от два пъти!

А още по-сериозна е ситуацията, когато се появат различни инфекции – като Covid-19 например. Великобритания е една от държавите, която особено силно пострада от пандемията – по данни от 19 май в страната са заразени над 246400 души, а починалите са близо 34800 души. Британски учени изследваха повече от 16000 инфектирани от коронавирус, които са били хоспитализирани. Така установиха, че едно от най-опасните хронични заболявания на пациентите е затлъстяването, защото увеличава риска от летален изход с 37 на сто. След него по негативен ефект  се нареждат сърдечно-съдовите заболявания (31 на сто), както и тези като астма, диабет, бъбречни болести…

Британският The Independent съобщава, че премиерът Борис Джонсън, който бе инфектиран от Covid-19 и попадна в болница, рязко е изменил отношението си към борбата със затлъстяването в страната. Собственото му свръхтегло е основната причина, която го изпрати в реанимацията след заразяването си с коронавирус. А от затлъстяване страда всеки трети жител на Великобритания.

За различни проучвания, които доказват, че излишните килограми увеличават риска от много тежко протичане и смърт при коронавирусна инфекция, независимо от други съпътстващи фактори като високо кръвно налягане или диабет, съобщава немската медия Focus. Тя припомня, че в Китай основната част от починалите от Covid-19 са надебеляли хора. Друго френско проучване е установило, че при затлъстели хора почти винаги се налага опасната процедура изкуствено вентилиране на дробовете. Прекалените тлъстини по тялото са в състояние да блокират имунната защита на организма, повишават и риска от възпаления на дробовете. Има доказателства, че повечето мазнини позволяват на коронавирусът лесно да се прикрепя към клетките на човека – те способстват за изработване на рецептори, които коронавирусът използва за проникване в клетките на дробовете. Френските учени също стигат до извода за много по-голямата вероятност от смъртен изход след заразяване с Covid-19 при хора с излишни килограми върху тялото си.

И учени от университетът Ръш (Rush University Medical Center) установяват, че пациенти със затлъстяване рязко увеличават риска от много тежко протичане на заразяване с Covid-19. При тях е голяма опасността от белодробна недостатъчност, изискваща продължителна изкуствена вентилация на белите дробове. А това само по-себе си вече е твърде опасно за живота им, се отбелязва в публикация на научното списание Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Затлъстяването  е все по-широко разпространено сред жителите на всички континенти, включително и у нас. Но едно от най-високите е в САЩ – над 40 на сто от американците страдат от него, включително деца и тинейджъри. Основната причина за това е техният начин на хранене и пиене – фаст фууд, полуфабрикати, сладкиши, алкохол, безалкохолни и енергийни напитки и др. Тук следва да добавим и ролята на мързела и постоянното взиране в различни екрани.  Това е и една от главните причини за изключително високата смъртност от коронавирус в тази страна: по данни от 19 май общият брой на починалите от него американци е 92478 (равнището на смъртност е близо 6 на сто). В критично състояние са около 17000 души, което означава, че бариерата от 100000 жертви на Covid-19 в САЩ скоро ще бъде прескочена.

https://c.wallhere.com/photos/f8/00/Alina_Vacariu_model-287612.jpg!d

След самоизолацията ни е особено важно да бъдем внимателни не само с качеството, но и с количеството на храната на трапезата ни. Факт е, че немалко хора понатрупаха килограми покрай принудителното седене у дома. Много италианци, които прекараха в условия на жестока карантина 55 дни сега имат проблеми точно с теглото си. Медията Il fatto Nisseno цитира проучване на агенцията Ixè, което показва: италианците средно са натрупали 2 килограма заради изолацията. Тогава повечето от тях са били физически пасивни, а са си похапвали и много храна, включително и вредна – те са яли средно с 18 на сто повече от обичайното. Не е за учудване, че сега главната цел за около половината от италианците е да отслабнат и да си върнат добрата форма.

Още бащата на медицината Хипократ (460-370 г.пр.н.е.) е забелязал, че повечето заболявания са свързани с лакомия: гърците, които били затлъстели, умирали по-млади за разлика от слабите си връстници. Затова в наш жизнен интерес е да следим за теглото си. Разумно да ограничаваме количеството храна, което поемаме, като особено стриктно контролираме импулсивните си пориви към колбаси, пържоли, сладкиши, алкохол, разхладителни и енергийни напитки… И, разбира се, да помним, че крайниците са ни дадени, за да ги движим – колкото повече, толкова по-добре за организма ни.

Направим ли го, ще бъдем не само стройни и чаровни. Тогава няма защо и да се безпокоим, че някъде може да ни срещне Covid-19 – той просто сам ще си отиде.