Стрелят, а после мислят или колко струват войните им

Стрелят, а после мислят или колко струват войните им

В навечерието на бягството на последните американски военни подразделения от Афганистан, на 29 август техен  безпилотен самолет изстреля в Кабул ракета Hellfire по паркиращ автомобил. Бялата Toyota Corolla е била следена в продължение на 8 часа от 6 американски дрона Reaper. Техните печени оператори са я определили като непосредствена заплаха – според тях тя е превозвала бидони, натъпкани с експлозиви.

Ръководството на американските въоръжени сили определи удара с дрона като грандиозен успех, който е позволил да се предотврати вероятен терористичен акт. Централното командване на армията на САЩ излезе с изявление, в което се твърдеше: „вторични експлозии от превозното средство показват наличието на значително количество експлозивни материали“. На пресконференция на 1 септември председателят на Съвместния началник на щабовете Марк Мили нарече удара „справедлив“. В продължение на седмици след това Пентагона поддържаше тезата, че въпреки смъртта на немалко хора (убити са 10 невинни цивилни, седем от които са деца),  мисията се е оказала успешна. На „Ислямска държава“ е бил нанесен сериозен удар, блокирани са били „множество самоубийци“ от по-нататъшни атаки срещу летището в Кабул.

Сега, обаче, Пентагона твърди точно обратното. Генерал Франк Маккензи, ръководител на централното командване на САЩ, определи удара, при който загинаха напълно невинни хора, като „трагична грешка“. Лойд Остин – министър на отбраната на САЩ, също се извини за атаката с дрона и я  характеризира като „ужасна грешка“. А The New York Times и The Washington Post идентифицираха водача на автомобила, по който е стрелял дрона като  Земари Ахмади – безобиден инженер на групата за помощ Nutrition and Education International. Той е превозвал бидони с вода за семейството си, защото нямал водопровод  в дома си. Наистина, след  атаката с ракетата е последвал взрив, но не от експлозивни материали в  автомобила, а защото се е запалила намиращата се наблизо цистерна с пропан.

Това събитие едва ли е нещо неочаквано за хората, които проявяват интерес към военните и войните на Америка. Подобни нападения са част от нейната стратегия –  първо стреляш и ликвидираш, а после и то само понякога разсъждаваш дали е имало смисъл да го правиш. Това Пентагона демонстрира откакто съществува. Такъв беше стила на американските военни във Виетнам, така те действаха и в Афганистан.

До подобен извод стига и публикация в американската медия The Intercept. Тя е собственост на организацията First Look Media, създадена и финансирана от основателя на  eBay – милиардера  Пиер Омидяр. В нея за първи път започнаха да се появяват разобличителните документи на Едуард Сноудън за престъпната дейност на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ по света. Медията е носител  на много награди за своите разследвания в областта на политиката, войната, корупцията, правосъдието, екологията, журналистиката и др.

Сега The Intercept  публикува резултати от  проекта „Цената на войната“ на Университета „Браун“ (американски частен университет, който влиза в т.н. Бръшлянова лига и е един от най-старите в Америка – появил се е през 1764 г.). А те са буквално зашеметяващи: в продължение на две десетилетия на т.н. „глобална война на САЩ срещу терора“, са ликвидирани близо един милион души в света и са похарчени над 8 трилиона долара!

Докладът анализира жертвите на военните агресии на САЩ в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан, Сомалия и други региони на света. Според авторите на изследването „Цената на войната“,  за последните две десетилетия са убити до 929000 души. Но много повече са ранените, осакатените, прогонените от домовете си. От убитите 387000 са определени като цивилни, 207000 са членове на национални военни и полицейски сили, а други 301000 са от силите на противника („терористи“).  Загинали са около 15000 американски военнослужещи и сътрудници. Подобен е броят и на убитите от съюзни западни войски, също ангажирани в тези войни. Загинали са и няколко стотин журналисти и представители на хуманитарни организации.

В  проектът „Цената на войната“ са преброени само убитите по време на войните на САЩ. Тук не влизат страничните смъртни случаи – като тези, причинени от липса на храна, вода, болести, от разрушената инфраструктура и пр. В докладът се посочва, че е възможно част от убитите от групата на „терористите“ да са всъщност напълно невинни хора. Това впрочем е и практиката, която следва САЩ, отбелязва The Intercept  – „мъже на военна възраст“ да се определят като убити по време на операции, освен, ако не е доказано друго.

Медията цитира новинарския сайт Connecting Vets, който се е добрал до документи за използването на дронове през 2019 г. г. в провинция Хелменд в Афганистан. Бивши техни оператори твърдят, че са получили „зелена светлина“ да убият всеки, който държи радиостанция уоки-токи. Независимо от добре известния факт, че уоки-токи масово са разпространени и сред цивилни, защото в провинцията липсват надеждно работещи мобилни връзки.  За американските военни, лицензирани да  разрешават удари с дронове,  достатъчно доказателство, че успешно си вършат работата  е   броят на убитите, пише  The Intercept. 

https://i0.wp.com/journalchik.ru/wp-content/uploads/2021/05/b040422ce851c743b0eed3ca4e6f84d5.jpg?w=640&ssl=1

В проектът „Цената на войната“ на Университета „Браун“ са изчислени и икономическите разходи за война.  За военни операции в Афганистан и Пакистан САЩ са изразходвали 2.3 трилиона долара, за Ирак и Сирия – 2.1 трилиона долара, за Сомалия и други региони на Африка – 355 милиарда долара. Допълнително 1.1 трилиона долара са похарчени за вътрешни мерки за сигурност в САЩ след 2001 г. Така преките разходи от войните срещу тероризма в САЩ и в чужбина достигат 5.8 трилиона долара.

Но и тази астрономическа сума не включва всички направени разходи за войните. Десетки хиляди американски войници са се завърнали от чуждите военни зони осакатени и травмирани. Разходите за медицинското им обслужване ще надхвърлят 2,2 трилиона долара до 2050 г. (отделно досега са похарчени за подобни цели след 11 септември 2001 г.  465 милиарда долара). Така общата икономическа сметка на войните на САЩ за последните две десетилетия достига 8 трилиона долара!

Истината е, че управляващите елити в Америка и хабер си нямат за това, колко им струва желанието да спретнат една война някъде по света. Пример за това е агресията им в Ирак. През септември 2002 г. Лорънс Линдзи – главен икономически съветник при президента Джордж У. Буш по това време, изчислява, че „горните“ разходи за нея ще се движат между 100 и 200 милиарда долара. По-късно същата година Мич Даниелс, тогавашен директор на Службата за управление и бюджет, дава още по-скромна оценка на разходите. За него войната в Ирак вероятно ще ощети американските данъкоплатци с около 60 милиарда долара. В действителност нахлуването и окупацията на Ирак – само една от многобройните войни, водени от САЩ в целия свят, струваше трилиони долари. Отделно от това тотално бе дестабилизиран Близкия изток и се появиха множество вторични конфликти, в които продължават да загиват деца, жени, възрастни хора…

The Intercept  цитира Стефани Савел – съдиректор на проекта „Цената на войната“: „Какво наистина постигнахме за 20 години с войните след 11 септември? Милиони жертви и похарчени трилиони долари… След двадесет години ние все още ще се съобразяваме с високите социални разходи на войните в Афганистан и Ирак – дълго след като американските сили ги няма там“.

Това е горчивата истина за войните на Америка. И тя няма нищо общо с лустросаните лакърдии, с които денонощно ни заливат контролираните от тази държава медии по света и у нас.